Kroatië voor sportievelingen en levensgenieters

In Kroatië is het 365 dagen per jaar vakantie. De rijke geschiedenis, de cultuur, de prachtige natuur en de rijke gastronomie liggen te wachten om ontdekt te worden. Je kan de dag doorbrengen op zoek naar het ultieme zen-gevoel op één van de vele prachtige stranden. Maar ontspannen kan ook op een avontuurlijke en sportieve manier. Kroatië is niet alleen een paradijs voor zonnekloppers, maar ook voor wandelaars, fietsers, zeilers, golfers en vissers. En voor duikers, paragliders en rafters die de stroomversnellingen willen bedwingen van centraal Kroatië tot Dalmatië.

Hier vind je meer info over Kroatië

Meer info over sportieve activiteiten vind je hier

Hier is er meer info voor adrenalinejunks

De eilandhopper

Kiezen is altijd een beetje verliezen. Dat is zeker het geval voor de eilandhoppers in Kroatië. Met 1.244 eilanden te ontdekken is hier werk aan winkel. Zoek vooral de rust op langs de wondermooie kustlijn met zijn charmante vissersdopjes en Mediterrane levensstijl. Aan goed weer geen gebrek. Met een gemiddelde zomerse temperatuur op zee tussen 22 en 27°C is het aangenaam vertoeven op een bootje. Zelfs in de lente geeft de thermometer een aangename 18°C aan.

Keuzestress vermijden en een eiland-bucketlist opstellen? Ontdek in het noorden zeker het eiland Cres, één van de grootste eilanden van de Adriatische Zee. Wandel in de weelderige bossen en tussen de kale, spitse rotsen. Geniet vooral van de pure natuur. Of wandel naar Krk, het eiland dat met een brug met het vasteland van Kroatië verbonden is. De hoofdstad Krk ademt een rijk verleden en in de badplaats Malinska is het aangenaam vertoeven op de zand- en kiezelstranden. Ter hoogte van Split lokken vooral de eilanden Brač en Hvar veel toeristen. Brač is vooral beroemd voor het Zlatni Rat-strand. De afbeelding van het V-vormige strand (ofwel de ‘Gouden Hoorn’ genoemd) is terug te vinden op bijna alle Kroatische toeristische brochures.

Het eiland Hvar ligt ten zuiden van Brač. Het uitzicht op de Paklinski-eilanden voor de kust van Hvar, met hun parelwitte stranden en kraakhelder water, oogt paradijselijk. In het zuiden zijn vooral de eilanden Korčula en Mljet in trek. Op Korčula is het zalig wandelen in de bossen, de wijngaarden en de olijfboomgaarden. Bezoek ook de plaats Korčula die, door de oranje daken en stadmuren, omschreven wordt als klein Dubrovnik. De gehele westkust van het eiland Mljet is uitgeroepen tot nationaal park. Het is één van de meest groene eilanden van Kroatië en heeft twee bijzondere zoutwatermeren. Al deze eilanden zijn bereikbaar met de ferry vanaf het vasteland.

Bij de eilanden van de Palagruža archipel ligt dat anders. Voor een bezoek aan de meest verlaten eilanden van Kroatië moet je ver weg van de bewoonde wereld, de open zee op. Op 68 zeemijlen ten zuiden van Split, halfweg richting Italië, liggen een tiental onbewoonde eilanden en eilandjes te pronken in de Adriatische Zee. Op zoek naar het pure Robinson-gevoel? Dan is dit je ‘place to be’.

De zeiler

Het kristalheldere water, de zand- en kiezelstranden, de mooie kustplaatsen en historische bezienswaardigheden lokten de laatste drie decennia veel watersporters. Dat is te merken. Aan de kust zijn er meer dan 60 jachthavens. Zelfs op de meer afgelegen eilanden zijn alle faciliteiten voorzien voor zeilers, in totaal zo een 64 km met veilige aanlegplaatsen.

Waar beginnen? Rovinj is de perfecte plek om je zeilreis te beginnen. De Rovinj jachthaven is volledig beschermd tegen de wind dankzij het kleine eiland Sveta Katarina. Vanuit deze charmante stad met zijn middeleeuwse architectuur, bezoek je de Brijuni-archipel, het nationale park in Istrië, op slechts twaalf mijl uit de buurt van Rovinj. Bezoek zeker Pula. De Romeinse gebouwen, zoals het amfitheater uit de eerste eeuw na Christus, zijn er uitstekend bewaard gebleven. Het amfitheater wordt in de zomer zelfs nog gebruikt voor culturele evenementen en het filmfestival.

Vanuit Istrië kan je gemakkelijk de regio Kvarner bereiken. Van Opatija in het noorden tot Karlobag in het zuiden zijn er uitstekende jachthavens aan de kust en de omliggende eilanden. Een van de mooiste eilanden is er Krk, met zijn gekende zand- en kiezelstranden. Vanuit de zuidelijke kust van Krk bereiken zeilers gemakkelijk het eiland Rab voor een bezoek aan de middeleeuwse stad. Of het eiland Cres met zijn vredige, rustige omgeving en zijn mooie natuur.

De volgende zeilstop is Lošinj met de haven van Mali Lošinj. De regio heeft prachtige baaien om in te zwemmen. Met een beetje geluk tref je zelfs een school dolfijnen. Op zoek naar avontuur? Passeer dan de 1-2 eilanden Grgur en Goli Otok, die lange tijd lange tijd gebruikt werden als gevangenis. Honger en dorst gekregen? In de Kvarner-regio proef je de beroemde Žlahtina-wijn uit Vrbnik en de lekkere Kvarner scampi.

Een hoogtepunt van de Kroatische Adriatische Zee is het gebied rond Split. Je vaart er tussen de eilanden Drvenik Veli en Mali, Šolta, Brač, Hvar, Šćedro, Vis en Biševo. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en culturele geschiedenis. De stad Split biedt, naast een druk nachtleven, een waaier aan culturele activiteiten in het historische centrum. Bezoek zeker het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus, door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen als een belangrijk monument van de late oudheid. In de regio kan je moeilijk voorbij het zonnige eiland Hvar, met zijn prachtige haven in het centrum. En met zijn bruisende nachtleven. Vis is het perfecte eiland om een zeilreis af te sluiten. Met de mooiste grotten van de regio, zoals Medviđa Spilja en Stiniva grot. Modra Spilja (blauwe grot) vind je op het eiland Biševo, Zelena Spilja (groene grot) op Ravnik-eiland.

De sportievelingen

1.  De fietser

Kroatië per fiets? Absoluut! Het land heeft een grote verscheidenheid aan mooie routes, voor mountainbikers én voor families met kinderen. De meest fanatieke fietsliefhebber kan zijn/haar grenzen opzoeken met de vijf etappes van de Ronde van Kroatië: Makarska-Split, Sibenik Zadar, NP Plitvice-Učka, Pula-Umag en Saint Martin-Zagreb. Andere veeleisende, maar wondermooie, routes gaan door de Nationale Parken van Krka en Plitvice en de natuurparken van Biokovo, Velebit en Učka. Een rit door de verbazingwekkende landschappen in natuurparken zoals Kopački Rit of Medvednica in Slavonië en Centraal-Kroatië is ook niet te versmaden. Net zoals de vele wijn- en gastronomische routes door prachtige wijngaarden, zoals de beroemde Istrië Wijn Tour of de Gastro Cycling Tour. Of hijs de fiets aan boort van een catamaran voor een onvergetelijk bezoek aan één van de eilanden.

2.    De duiker

Dompel je onder in de prachtige onderwaterwereld van de Kroatische Adriatische Zee. Ontdek de rijke inheemse flora en fauna, gezonken Romeinse galjoenen en marineschepen. Dankzij de helderheid van het water, met zicht tot 50 meter, is dit de natte droom voor alle duikliefhebbers. De natuurlijke en kunstmatige riffen, zoals de gezonken schepen, zijn het leefgebied geworden voor vele soorten flora en fauna, zoals de kluizenaar krabben, zeesterren, zeepaardjes en verschillende soorten zeegras. Grotduiken wordt ook steeds populairder in Kroatië. Geen duikervaring? In één van de vele duikscholen leer je alle knepen van de onderwaterhobby. 

3.    De wandelaar en de klimmer

In Kroatië wachten maar liefst 400 verschillende en gevarieerde wandelroutes om te worden ontdekt. Zowel voor beginners als ervaren wandelaars: in Zagreb, Ogulin, Split en Omiš. Fanatieke wandelaars kunnen terecht in Velebit, Učka, Dinara of Mosor. Voor het betere klimwerk kan je naar het Paklenica National Park. Daar vind je de Anica Kuk, een 350 meter hoge massieve rots voor een onvergetelijke klimervaring. De vijf beste wandelplekken in Kroatië zijn het natuurpark van Učka, het Risnjak National Park, noordelijk Velebit, Paklenica en het Biokovo natuurpark.

4.    De adrenalinejunk

Op zoek naar een gezonde dosis adrenaline? De ene zijn angsten zijn de andere zijn uitdagingen. De mogelijkheden zijn eindeloos; paragliden, bungee springen of parachutespringen. Wist je trouwens dat de uitvinder van de parachute, Faust Vrančić, geboren was in Šibenik? Wie nog meer avontuur en actie wil, vindt in Kupa, Mrežnica, Korana, Zrmanja of Cetina de perfecte locatie om de watervallen en stroomversnellingen te trotseren in een rubberbootje. Raften is immens populair in Kroatië.

5.    De sportvisser

Elke sportvisser vindt zijn gading in Kroatië. Zeebaars, tandbrasem, dorade en tonijn staan op het verlanglijstje van de zoutwatervisser. Zoetwatervissers haken liever een forel of een (grote) meerval.

Vissers van over heel de wereld bezoeken de Kroatische wateren voor hun geliefde sport. De beste visstekken: de baai van Zaton, rond de eilanden Kolocep, Lopud en Sipan en voor de kust van Dubrovnik. Grote meervallen sla je aan de haak in de rivier de Odra, de Mrežnica, de Gacka en de Strug. Het hele jaar zijn er vistochten voor jong en oud, voor beginnelingen en hengelspecialisten. Kroatië is een topbestemming voor sportvissen.


Hier vind je meer info over Kroatië

Meer info over sportieve activiteiten vind je hier

Hier is er meer info voor adrenalinejunks

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels