Kroatië: het aards paradijs voor fietstoeristen en wielerwaaghalzen

Kroatië biedt een enorme diversiteit: een grillige kustlijn, uitgebreide bossen en steile bergpasssen. En hoe zalig is het om die verschillende landschappen per fiets te ontdekken? Ondanks het coronavirus is de vakantie die jij verdient, hier nooit ver weg. Ontvlucht met de tweewieler even de drukte in een oase van rust, bijvoorbeeld rond de steden. Voor de levensgenieters zijn er allerlei routes doorheen wijngebied. Maar ook wielrenners halen hun hart op tijdens pittige bergbeklimmingen. Daarenboven heeft het land aan de Adriatische kust een sterke reputatie bij mountainbikers door haar uitdagende, onverharde paden.

Meer informatie over Kroatië vind je hier.
Hier vind je meer info over fietsen in Kroatië.

Updates over de Corona-situatie in Kroatië vind je via deze link.

Kroatië heeft een lange fietstraditie. De belangrijkste plek in de ontstaansgeschiedenis vormt Zagreb. In 1867 bracht een koopman uit die stad een Parijse tweewieler van de Wereldtentoonstelling mee. De Eerste Kroatische Wielervereniging werd opgericht in de Kroatische hoofdstad in juni 1885. Die datum wordt genomen als het begin van de wielersport in Zagreb en Kroatië in het algemeen.

Heel wat inwoners uit de regio van Midden-Kroatië ontdekten het land per tweewieler. De drie pas afgestudeerde studenten uit Zagreb Erik Alexander, Mirko Bothe en Mirko Kleščić trokken in 1887 op een fiets met een groot voorwiel van Zagreb naar het Italiaanse Triëst. Die tocht duurde een maand. De originele fiets van Kleščić uit Samobor staat in zijn geboortedorp nog in het Museum van Samobor.

Eindeloze mogelijkheden

Die historische ontwikkelingen zorgden dat de fiets aan populariteit won in Kroatië. Dat kwam grotendeels omdat het een handigheid was. Maar toeristen beschouwen de fiets vandaag de dag vooral als een zaligheid om de adembenemende landschappen te ontdekken.

En die zijn eindeloos. Van de Slavonische graanvlaktes door de groene rivierdalen over golvend boerenland langs kastelen, landhuizen en kerken van Midden-Kroatië tot de bergstreek Gorski Kotar en de historische wegen van de regio Lika-Karlovac. Of neem de fiets mee op de (veer)boot om een eiland in Dalmatië en Kvarner te ontdekken. Voor wie liever hapt dan trapt, zijn de vele gastronomische toertjes of routes doorheen de wijngaarden van Istrië een aanrader.

Ontdek de stadsoases per fiets

In al die regio’s zijn de grootsteden gegarandeerd een bezoekje waard. De historische binnenstad is vaak gemakkelijk te voet te bezoeken. Maar zo ontdek je slechts een deeltje. Voor het authentieke Pula is het bijvoorbeeld praktisch én aangenaam om de versterkte ringen van de stad vanop de fiets te bezichtigen. Rijd ook zeker langs Štinjan, een plaatsje op een vijf kilometer fietsen van Pula zelf. Daar pronkt het indrukwekkende Fort Punta Christo uit het midden van de negentiende eeuw. Toch liever de rivièra dan oude versterkingen? Fiets dan tien kilometer naar het buurstadje Medulin. Daar is het heerlijk trappen aan de landtong Kamjenak met een prachtig zicht op de Adriatische zee.  

De oases van de hoofdstad Zagreb zijn eveneens perfect bereikbaar met de fiets. Relax in het Maksimirpark of maak een tochtje aan de meren Jarun of Bundek. Die geven de stad een bijzondere charme en ontspannen sfeer. Ontsnappen uit de stadsdrukte kan ook met een rustige rit langs de oever van de Sava, die de oude stad van de nieuwe stad scheidt. Op zoek naar een groene long nabij de stad? Dan is natuurpark Medvenica de ‘place to be’. Het bergmassief met een top van 1.033 meter waakt over Zagreb. Vooral avontuurlijke fietsers vinden hier hun gading.

Klieven doorheen dichte bossen

Die Zagrebse bergketen is slechts één van de ontelbare natuurparels. Met de fiets of mountainbike het ongerepte Kroatië doorkruisen vormt ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis. En dat mag letterlijk genomen worden. 514 meter hoog is de top van het meest bosrijke eiland Mljet, dat iets ten noorden van Dubrovnik te situeren is. Een fietstocht tussen de alepodennen, pijnbomen en steeneiken kan dus wel een uitdaging worden.

Een andere prachtige natuurfietsroute biedt Baćina, een kustplaatsje gelegen tussen Split en Dubrovnik. Op het vasteland liggen de zeven schitterende meren van Baćina. Die worden omringd door beboste heuvels. In het licht brakke water leven heel wat palingen, kikkers en vissen. Via een kanaal komen die van de zee in de meren terecht. Een tocht van tien kilometer leidt langsheen vijf van de zeven meren.

Nog niet genoeg van de bos- en merenpracht per fiets? Dan is de regio Lika-Karlovac geschikt. De paden zijn aantrekkelijk, maar zwaar. Deze gebieden herbergen immers de grootste stukken ongerepte hooglandwildernis van het land. En wie Kroatië zegt, zegt Plitvice. Een aantal routes voeren langs de rand van de wereldberoemde meren met adembenemende watervallen. Of maak een tocht door het hart van het Velebit-gebergte. Onderweg passeer je langs dichte bossen en unieke rotsen van karst, kalksteen opgelost in water.

‘Moonbiken’

Langsheen meren en doorheen dichte bossen rijden schept een verbondenheid met Moeder Aarde. Een ritje op het eiland Pag roept een ander gevoel op. De winden zijn hier uitzonderlijk hard en de golven klotsen aan de zeekant op het eiland. Meer dan kale, grijze rotsen is er niet. Daardoor blijven stukjes groen of aardse fauna afwezig. Dat doet sterk denken aan de maan.

Aan dat mysterieus karakter doet de prehistorische afdruk in de vorm van een gelijkbenige driehoek nog een schepje bovenop. Sinds de ontdekking in 1999 gaan stemmen op dat dit het werk van een buitenaards wezen moet geweest zijn. Al honderdduizend bezoekers van alle uithoeken in de wereld kwamen de ‘Driehoek van Pag’ bewonderen.

‘Moonwalken’ is algemeen bekend, maar hier is ‘moonbiken’ mogelijk. Op Pag zijn 14 fietsroutes aangelegd met een totale lengte van 115 kilometer. Over het eiland met een lengte van zestig kilometer loopt een hoofdweg die het noordelijke en zuidelijke deel met elkaar verbindt. De zeer aangename route met weinig hoogteverschil kan je in één dag afleggen. De rand van het eiland is te bereiken via lokale wegen. Die leiden naar beneden richting verborgen kustdorpjes en baaien met kristalhelder zeewater.

Op cultuurhistorische fietsontdekkingstocht

Prachtige landschappen maken deel uit van de Kroatische identiteit, maar niet te vergeten is dat het mediterrane land een rijke geschiedenis heeft. Op het eiland Bruijuni aan de westkust van Istrië zijn de basiliek, een Byzantijns fort, de overblijfselen van een Venustempel en een villa uit de eerste eeuw vanop de fiets uitstekend te bewonderen. Het archeologisch avontuur op de pedalen eindigt met een plons aan de Saluga-baai.

Een andere regio met een overvloed aan cultuurschatten is Dalmatië. Vooral de bewaarde overblijfselen van de Romeinse wegen zijn aantrekkelijk om over te fietsen. De antieke routes leiden langsheen Romeinse legerkampen, verschillende versterkingen en oudchristelijke metropolen. Fans van de serie ‘Game of Thrones’ moeten zeker naar de vesting van Klis klimmen om te kijken waar de populaire reeks zich eigenlijk afspeelt.

Van christenen en Romeinen naar de Japoden, een stam van de Illyriërs

De tocht begint aan het Museum van Lika in Gospić. Na de theorie volgt de praktijk: aan de Cerovačke-grot en Donje Pazarište zijn de overblijfselen van de cultuur teruggevonden. Nog kracht in de benen? In dat geval is er de fietsroute ‘Staza velikana’. Die leidt naar de geboorteplaats van twee grote Kroaten: uitvinder-ingenieur Nikola Tesla en politicus-schrijver Ante Starčević, een voorvechter van de Kroatische staat.

De ultieme fietsweg voor liefhebbers van het historische Kroatië, is de ‘Geschiedenisroute’. Die begint tussen Split en Zadar in Skradin, de voormalige antieke nederzetting Scardona. Daar zijn overblijfselen van een Romeins aquaduct, fresco’s, mozaïeken en talrijke stenen monumenten te bezichtigen. Aan de benedenstroom van de rivier Krka ligt op het eiland Stipanac het Gavranovi-kasteel, het Sonković-fort en de kerk van Sint Marcus. Bij een nooit opdrogende waterbron, die al wordt genoemd in de Romeinse tijd, kan je je bidon vullen om door te gaan richting Pećane en Vrbice. Daar bevindt zich een begraafplaats uit de paleolithische periode en een neolithische nederzetting. De tocht eindigt bij Bribirska glavica, de belangrijkste archeologische vindplaats van Kroatië.

Klimmen maar!

Voor de recreatieve fietsers is het heerlijk trappen langs de archeologische routes en over de glooiende Kroatische heuvels. Al kent het land toch ook wel een aantal pittige tochten en beklimmingen. Dat is spek voor de bek van de wielertoeristen. Zo heeft Kroatië zijn eigen ‘Passo dello Stelvio’. Die heet Sveti Jure, de top van het Dalmatische Biokovo-gebergte. De smalle, geasfalteerde bergweg op route 241 leidt naar 1.762 meter. De hellingen zijn niet extreem stijl, maar de lengte van de beklimming maakt het toch zwaar.

Ook de op één na hoogste top van Kroatië ten noorden van Pula is eveneens de moeite waard. Ooit al gehoord van de ‘koninginnenrit’? De beklimming van de Voja (1.401 meter) aan het Učka-gebergte staat onder die naam bekend in de ‘Ronde van Kroatië. De koersliefhebbers kunnen verder de andere vier etappes van de Ronde uittesten: Makarska – Split, Šibenik – Zadar, Pula – Umag en Sveti Martin – Zagreb.

Mountainbikeparadijs

Wielrenners voelen zich in hun nopjes in de bergachtige regio’s van Kroatië. De hoogteverschillen vragen ook van mountainbikers een serieuze inspanning. Denk maar aan de Adelaarsronde (‘Orlov Krug’) in Vodice, een plaatsje vlakbij de Dalmatische kuststad Šibenik. Vanaf 1999 wordt hier de Wereldcup MTB XCO (Cross-country Olympique) gehouden. Het is dan ook één van de meest attractieve en uitdagende routes in Kroatië.

Getrainde mountainbikers trekken graag naar Kvarner. De regio is gastheer van de bekendste mountainbike etappewedstrijd in Kroatië: de ‘4 islands MTB stage race’ over de eilanden Krk, Rab, Cres en Lošinj. Een behoorlijk veeleisend traject, al maken de verbluffende landschappen veel goed.

Liever het rivierlandschap doorkruisen dan fietsen over eilanden? Trek dan naar de stromen Zrmanja, Krupa en Krnjeza ten westen van Zadar. De ronde MTB 12 met een lengte van 34,3 kilometer en een totale stijging van 734 meter voert langs die drie prachten uit karst.

Een andere populaire route voor mountainbikers is de Parenzana, een weg van 123 kilometer van Italië over Slovenië naar Istrië. Het is de eerste ‘greenway route’ over het tracé van de oude smalspoorlijn Triëst – Poreč (Parenzano). In totaal loopt de weg langs negen tunnels, elf bruggen en zes viaducten. De paden lopen 78 kilometer lang door Kroatië met panorama’s op zee en uitzicht over de schilderachtige, middeleeuwse stadjes van Istrië.

Eurovelo

De Parenzana-route toont dat grensoverschrijdende fietstoeren perfect mogelijk zijn. De Italiaanse regio Triëst bevindt zich op amper 25 kilometer van de noordelijke Kroatische grens met Slovenië. Verder heeft het land uitgestrekte grenzen met Hongarije en Bosnië. In het westen kruist Kroatië met Servië, in het zuiden met Montenegro.

Die ligging maakt Kroatië uiterst geschikt voor transnationale routes. Daarvoor bestaat er het EuroVelo-netwerk doorheen 42 Europese landen. De vijftien transnationale routes hebben een lengte van 70.000 kilometer en zijn goed aangegeven met markeringen.  Vier daarvan doorkruisen Kroatië: de ‘Donauroute’ van de Atlantische Oceaan tot aan de Zwarte Zee (EuroVelo6), de IJzeren Gordijn-route (EuroVelo13), de Middellandse Zee-route (EuroVelo8) en de route van de Baltische tot de Adriatische Zee (EuroVelo9).

Fietstoerisme

Fietstoeristen, wielrenners en mountainbikers kunnen voor informatie of hulp terecht in gespecialiseerde bureaus. Die spitsen zich toe op de verhuur en reparatie, e-bikes, winkels met uitrusting en onderdelen, transfers, taxi’s… Verschillende steden als Pula of Medulin hebben een systeem voor openbaar fietsverhuur.

Opgelet! Heb je plannen voor een bezoek aan Kroatië? Informeer je eerst over de COVID-19-regels van het moment en maak er een gezonde vakantie van!

Momenteel zijn 60% van de hotels open, en 72% van de campings. Dat aantal zal nog stijgen wanneer meer toeristen Kroatië zullen bezoeken. Overnachtingen bij privé-personen of in appartementen zijn meer flexibel mogelijk, ook daarvan zullen er meer openen bij meer bezoekers. Gezondheid en veiligheid zijn en blijven de hoogste prioriteit in Kroatië, gebaseerd op continue dagelijkse opvolging van de pandemie met regelmatige updates van de aanbevelingen met het oog op minimale risico's, zowel voor de bewoners als voor de bezoekers. Kroatië is nog steeds een van de meest veilige bestemmingen in Europa, het behoort tot het groepje van landen met het laagste aantal besmettingen per miljoen inwoners. Het wordt genoemd als een van de veiligste Mediterrane landen om te bezoeken. In het overzicht per eind-juni zijn er geen gevallen van besmette toeristen vermeld. Alle accomodaties en toerismeverblijven zijn ook onderworpen aan de meest recente veiligheidsprotocols. Updates met informatie over de situatie in Kroatië vind je via deze link.

Meer informatie over Kroatië vind je hier.

Hier vind je meer info over fietsen in Kroatië.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels