Kroatië hemel op aarde voor foodies en cultuurliefhebbers

Raak verdwaald in een doolhof van prachtige middeleeuwse straatjes. Verzink in gedachten bij antieke mozaïeken. Of loop een indrukwekkende Byzantijnse kathedraal binnen... Voel hoe de ziel van het Middellandse Zeegebied samensmelt met die van Midden-Europa. Die combinatie van verschillende culturen en onderlinge beïnvloeding komt ook tot uiting in de keuken die gedomineerd wordt door het rijke aanbod aan vlees, vis, groenten en wijnen. Dat maakt de Kroatische keuken uniek. Zo is Kroatië een bestemming voor cultuur en gastronomie van wereldniveau, in combinatie met de meest luxueuze hotels.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme in België.

Hier vind je meer info over Kroatië

Info over steden, kust en natuur vind je hier

Gastronomische ervaringen in Kroatië vind je hier

Alle mogelijke luxe in Kroatië vind je hier

Eeuwenoude traditie

Van Noord tot Zuid, van Oost tot West, van de kust van de Adriatische Zee in Dalmatië tot de Slavonische ongerepte gebieden, elke Kroatische regio heeft zijn eigen culinaire specialiteiten. De lokale keuken heeft een Proto-Slavische oorsprong, vermengd met Hongaarse, Weense en Turkse invloeden. Dat proef je in vlees- en groentegerechten en zoetigheden in het binnenland van Kroatië, tot aan de Griekse, Romeinse en Illirische smaken van visdelicatessen in de kuststreken. Tafelen in Kroatië is ook een reis door eeuwen van culinaire tradities. Ukusna hrana! Bon appétit! Enjoy your meal!

Foodie-hemel

Ontdek de diversiteit van de Kroatische keuken. Ontdek vooral de heerlijke lokale specialiteiten. Het aanbod is bijna onbeperkt. Wat moeten we zeker proeven? Aperitieven doen we met de wereldberoemde Maraschino uit Zadar. De Marasco-kersen bezorgen deze likeur zijn typische, uitgesproken smaak. Ham en – vooral – de gedroogde worsten op basis van varkensvlees, de ‘Kulenova Seka’, zijn de specialiteiten van het landelijke Slavonië. Mosselen en oesters eet je in Ston, het stadje in het zuiden van het schiereiland Peljesac. De Neretva-vallei is dan weer bekend voor heerlijke gegrilde vis, gezouten ansjovis, paling en kikkers. Is er nog plaats voor een dessertje? De Kroaten eindigen hun maaltijd graag met pudding, Kotonjata (een dessert op basis van kweeperen, suiker en limoen) of met de carnavalslekkernijen fritule en kroštule. Fritule is vergelijkbaar met onze olie- of smoutebollen, kroštule zijn goudgeel gefrituurde deeghapjes, verrijkt met een flinke scheut Maraschino-likeur. Kort samengevat … welke windrichting je ook uitgaat in Kroatië, lekker - en origineel - is het altijd!

Sint Maarten achterna

Op de Kroatische wijnroutes valt er het hele jaar iets te beleven. En iets te proeven. Maar vooral tijdens en na de oogst in de herfst, genieten veel mensen en feestvierders van lokale festivals zoals Martinje (Sint Maarten) op 11 november. Traditioneel wordt op deze dag de nieuwe wijn geproefd bij een stuk gebraden gans. Een ontdekkingstocht langs de prachtige wijngaarden behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Daarvoor kan je terecht in Motovun in Istrië, Kutjevo in Slavonië en Međimurje in Midden-Kroatië. Proeven en/of kijken? Geniet van de unieke ervaring!

Geneeskrachtige olie

Olijfolie is niet alleen een icoon van de mediterrane cultuur. Het is al eeuwenlang een basis ingrediënt van de Kroatische keuken en één van de allerbelangrijkste Kroatische producten. Ontdek de bijzondere culinaire waarden en de geneeskrachtige eigenschappen van olijfolie tijdens een bezoek aan de regio's waar deze wordt geproduceerd: Istrië, Kvarner en Dalmatië.

Gastronomisch juweel

Pas in het begin van de vorige eeuw ontdekten de Istrianen dat ze een gastronomisch juweel ter beschikking hadden. Verschillende soorten truffels groeien in Istrië het hele jaar door. De meest dierbare, de witte truffel (of Tuber Magnatum), is enkel in het najaar beschikbaar. Voor een kilo van deze exclusieve witte truffel worden al snel bedragen tot meer dan € 3000 neergeteld. Tot voor kort was de Istrische witte truffel onbekend op het wereldtoneel van de luxe gastronomie. Restaurants van over heel de wereld smokkelden de delicatesse het land binnen, zonder de oorsprong ervan vrij te geven. Of ten onrechte te presenteren als Italiaans. Vandaag de dag zijn de witte truffels uit Istrië een kwaliteitslabel. De Tuber Magnatum begint zijn smaak al te verliezen na een dag, dus de echte truffel-liefhebber wil zijn witte truffel zo vers mogelijk proeven. Liefst in Istrië zelf.

Natuurlijke zoutlaag

De Paški Sir moet je proeven! De inwerking van het zoute water van zee zorgt voor een zoutlaag op de grasvelden van het eiland Pag. Het bezorgt niet alleen het lam- en schapenvlees een uitgesproken smaak maar zorgt ook voor een natuurlijke zouting van de melk. Een extra portie zout of pekel is hier niet aan de orde. Als alternatief worden de kazen, voor de rijping, voorzien van een laagje olijfolie. Kaas van Pag, en dan specifiek die van de kaasmakerij in Kolan, kaapte de voorbije jaren op prestigieuze wedstrijden de hoogste onderscheidingen weg.

Gerookte varkensbil

Het bekendste en meest gewaardeerde Dalmatische vleesproduct is de droge ham. De droog gezouten Pršut-ham krijgt zijn smaak door het roken met beuken-, eiken- of haagbeukhout. Na het roken wordt de ham minstens een maand gedroogd door de sterke Bura-wind. Die zorgt voor droog, stevig vlees. Deze Dalmatische ham is meestal klaar voor gebruik na een jaar drogen. Het vlees wordt in dunne plakjes geserveerd met brood en kaas.

Culinaire toppers

Mag het ietsje meer zijn? Kroatië heeft vijf restaurants met een prestigieuze Michelin-ster. Tafelen in Kroatië kan op hoog niveau in Noel in Zagreb, Draga di Lovrana in Lovran, Pelegrini in Sibenik, 360° in Dubrovnik en Monte in Rovinj. In de Bib Gourmand-lijst vinden we in totaal acht Kroatische restaurants, twee keer zoveel als vorig jaar. Vijftig restaurants dragen intussen ook het Michelin Plate-label.

Culturele toppers

Al dat lekkers combineert perfect met het rijke culturele erfgoed. Kroatië ligt op het kruispunt tussen Oost en West, Midden-Europa en de zuidelijke geest van het Middellandse Zeegebied. Het heeft door de jaren heen een zeer verscheiden artistieke, literaire en muzikale traditie ontwikkeld. Dat maakt dat Kroatië uitstekend vertegenwoordigd is op de UNESCO-lijst van werelderfgoed met o.a. het Diocletianuspaleis en het middeleeuws Split, de oude stad Dubrovnik, de historische kern van Trogir, het Nationaal Park Plitvicemeren en de St. Jacobskathedraal in Šibenik. Er is ook voor ieder wat wils in één van de 191 musea.

Luxe troef

Gaat de tijd trager in de Kroatische steden? Zo lijkt het. De onweerstaanbare charme van de prachtige natuur, het culturele erfgoed en de lekkere gerechten, waarbij verse en lokale producten centraal staan, zijn daar niet vreemd aan. Deze ervaringen naar een hoger niveau tillen? Dat kan in de unieke luxe hotels met innovatieve architectuur, unieke gastronomische ervaringen, persoonlijke service, verfijnde wellness- en spabehandelingen. Een privé jacht, een limousine, een vliegtuig of een georganiseerde excursie naar de meest verbazingwekkende bestemming? Alles is mogelijk in een authentiek kader.

Hier vind je meer info over Kroatië

Info over steden, kust en natuur vind je hier

Gastronomische ervaringen in Kroatië vind je hier

Alle mogelijke luxe in Kroatië vind je hier  

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels