Kroatië: diversiteit troef

Is Kroatië het ideale vakantieland? Het kan uitpakken met zonnige stranden, afgewisseld met Romeinse sites langs de Adriatische kust en prachtige natuurparken in het binnenland. Zin om te eilandhoppen? Of interesse in eeuwenoude architectuur? Aan de Adriatische kust kan het allemaal. En dat in combinatie met de lekkerste lokale gerechten. Toch liever de calorieën wegwerken? De sportieve mogelijkheden zijn al even divers als de toeristische. Kroatië heeft niet alleen in de zomer veel te bieden. Door het aangename klimaat, valt hier het hele jaar rond veel te beleven.

Hier vind je meer info over Kroatië

Meer info over de Kroatische kust vind je hier

Zee, strand en eilanden à volonté

5.385,3 km. Dat is de totale lengte van de Kroatische kustlijn. Het bezorgt het land een plek in de top 5 in Europa en wereldwijd in de top 20. Nog meer cijfers om bij weg te dromen? Kroatië heeft 1.244 eilanden om te ontdekken. 50 daarvan zijn bewoond. Of toch maar rustig aan doen en een mooie kleur scoren? Dan liggen er maar liefst 117 Kroatische stranden op je te wachten.    

Hop eens een eiland(je)

Met zijn kristalheldere water, mooie stranden, prachtige kustplaatsen en historische bezienswaardigheden is Kroatië het perfecte land om te eilandhoppen in de Adriatische Zee. Met een cruiseschip, een zeiljacht of een vissersboot? Kies het transportmiddel en selecteer één (of meerdere) van de 1.244 eilanden. Aan land gaan hoeft zelfs niet. De inhammen, haventjes en mooie stranden zijn kenmerkend voor het nautische toerisme in Kroatië. Soms afgelegen en verlaten. Soms druk bezocht, zoals bijvoorbeeld Zlatni Rat op het eiland Brač. De afbeelding van het V-vormige strand is terug te vinden op veel toeristische brochures. Door de sterke stromingen en de golven, past het strand constant haar vorm aan. Zoek op het strand naar de ‘steen van geluk’, een schelp die – volgens de legende - de vinder gelukkig maakt voor de rest van zijn of haar leven.

Op zoek naar meer mooie stranden, rustige baaien en goede restaurants? Dan mag Hvar, de oudste thuishaven voor zeilers niet op de bucketlist ontbreken. Hvar is, na Dubrovnik, de meest populaire bestemming voor watersporters. De reden hiervoor is de baai, die het hart van de stad als een speer doorboort. Die baai is een van de veiligste natuurlijke havens van de Adriatische Zee. Hvar is eveneens het eiland met de perfecte (stabiele) mistral wind voor zeilers, windsurfers en kitesurfers. Voor hen is het zalig vertoeven in een decor met dromerige, duizend jaar oude huizen.
Mag het (nog) rustiger zijn? Bezoek dan zeker de Palagruža archipel met de meest verlaten eilanden van Kroatië. Voor het ultieme zen-gevoel, moet je ver weg van de bewoonde wereld, de open zee op. Op 68 zeemijlen ten zuiden van Split, halfweg richting Italië, liggen een tiental onbewoonde eilanden en eilandjes te pronken in de Adriatische Zee. Eén daarvan is het eilandje Galijula, het meest zuidelijke punt van Kroatië. Ervaren stuurmanskunsten komen van pas tussen de eilandjes. De beperkte diepte en de riffen kunnen er verraderlijk zijn.  

Snuif cultuur langs de Adriatische kust

De dorpen en steden aan de Adriatische kustlijn zijn ontstaan uit gemeenschappen die teruggaan tot in de oudheid. De goed bewaarde huizen en gebouwen ademen nog steeds de sfeer van lang vervlogen dagen. De traditionele architectuur maakte gebruik van ‘droge’ stenen wanden. De kunst van het bouwen zonder het gebruik van bindmateriaal is een deel van het cultuurlandschap langs heel de Middellandse Zee. Die typische, lokale architectuur is de voorbije decennia wat op de achtergrond geraakt. Ten onrechte. De hard werkende mensen uit de hele regio hebben, los van hun grenzen en culturen, zeer mooie nederzettingen en gebouwen opgetrokken op deze klassieke manier. Meer nog, het is de bakermat van veel Europese culturen. Sinds de traditionele bouwstijl opgenomen werd in de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed, is er opnieuw aandacht voor het behoud van deze traditie. Alle ‘droge’ stenen muren, stenen voorwerpen en wijngaarden beschermen is onmogelijk. Maar de know how die doorheen de eeuwen opgebouwd werd, is intussen bewaard voor toekomstige generaties. Gelukkig zijn veel van deze muren, gebouwen en constructies behouden gebleven, samen met zichtbare invloeden van de Romeinse, Griekse, Turkse, Hongaarse culturen langs de Kroatische kust.

6 keer UNESCO werelderfgoed

Veel van de gebouwen en steden rond de Adriatische kust zijn uniek en onvervangbaar. En zijn eigendom van de hele wereld. Maar liefst zes van de zeven ultieme bezienswaardigheden in Kroatië die op de werelderfgoedlijst staan van UNESCO, liggen aan de kust.

1. Het historisch complex van Split met het paleis van Diocletianus

Het paleis werd gebouwd tussen het einde van de derde en het begin van de vierde eeuw na Christus en diende als toevluchtsoord voor de Romeinse keizer Diocletianus. Het is de combinatie van een luxe villa en een militair kamp. De oude vestiging groeide uit tot de levendige stad die Split vandaag de dag nog is met zijn vele winkels, cafés en restaurants.

2. De oude stad Dubrovnik

Dubrovnik is Game of Thrones in het echt. De stad heeft niet alleen de veiligste haven aan de Adriatische zee, het is de toeristische magneet van Kroatië. Er zijn tal van kerken, forten en andere culturele bezienswaardigheden om te verkennen. De populairste attractie zijn zonder twijfel de indrukwekkende oude stenen muren die de stad omringen. Dubrovnik laat lang vervlogen tijden herleven. En laat zijn bezoekers mee figureren in één van de populairste televisieseries van de voorbije jaren.

3. Het bisschoppelijk complex van de Eufrasiusbasiliek in Poreč

De kathedraal, die vernoemd werd naar bisschop Eufrasius, heeft sinds 1997 de stempel van UNESCO werelderfgoed. De bisschoppelijke complex uit de 6e eeuw met zijn sacristie, doopkapel, klokkentoren en paleis is een uitstekend voorbeeld van de vroege Byzantijnse architectuur aan de Middellandse Zee.

4. De historische stad Trogir

De rijkdom aan Romaanse kerken en indrukwekkende Renaissance en Barokke gebouwen, maken van de Trogir een openluchtmuseum. De stad is – letterlijk – volgepropt met belangrijke historische gebouwen. De belangrijkste? Dat is waarschijnlijk de kathedraal van St. Lawrence met zijn indrukwekkend Portaal van Radovan uit de 13e eeuw. Het gebouw wordt aanzien als het ultieme voorbeeld van Romeinse en Gotische kunst in Kroatië.

5. De St. James kathedraal in Šibenik

De indrukwekkende kustlijn en de tientallen eilanden van de Šibenik archipel zijn niet alleen een paradijs voor gepassioneerde zeilers. In het centrum van de stad Šibenik is vooral de kathedraal van St. James prominent aanwezig. Het gebouw verenigt de kunsten van Noord-Italië, Dalmatië en Toscane. Met zijn unieke decoraties wordt de kathedraal beschouwd als de belangrijkste architectonische verwezenlijking van de 15e en 16e eeuw in heel Kroatië. In 2000 kreeg het gebouw een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

6. De Stari Grad vlakte op het eiland Hvar

Het door de Grieken (in de 4e eeuw voor Christus) gebouwde landbouwgebied is uniek. En totaal anders dan de overige UNESCO beschermde locaties. De vlakte heeft door de eeuwen haar originele vorm volledig behouden. Benieuwd welke systemen de Grieken 2.400 jaren geleden gebruikten om hun gewassen te telen? Op de vlakte van Stari Grad ziet u de afgebakende percelen. De scheiding door de stapelmuren zijn na al die eeuwen nog volledig intact.  

Hier vind je meer info over Kroatië

Meer info over de Kroatische kust vind je hier

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels