Kroatië: de tuin van Europa

In Kroatië zorgt het aangename klimaat er niet alleen voor dat het land zomer én winter aantrekkelijk blijft voor toeristen, het zorgt er ook voor dat Kroatië een ideale bestemming is voor gezondheids- en wellnesstoerisme. En dat blijft niet beperkt tot het indrukwekkende aanbod aan baden en revalidatiemogelijkheden. Het lokt ook toeristen die graag gebruik maken van de medische en tandheelkundige voorzieningen in combinatie met hun rust-, herstellings- of relaxperiode. Al genietend van de Kroatische natuur.
 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme in België.

 

Hier vind je meer info over Kroatië

Info over de steden en dorpen, de kust en de parken vind je hier

Meer info over gezondheid & wellness in Kroatië vind je hier

Puur natuur

Ecologisch blijft Kroatië één van de best bewaarde regio’s binnen Europa. Zonnekloppers weten dat. Maar liefst 106 stranden en 18 jachthavens scoren een Blauwe Vlag-onderscheiding, het jaarlijks toegekende internationaal milieu-merk. Meer nog, in het European Environment Agency-rapport uit 2013 scoorde de Kroatische waterkwaliteit een plaats in de Europese top vijf. 97% van het water kreeg het label ‘goed’ of zelfs ‘excellent’. 

Watervallen à volonté

De mooie stranden en de aanlokkelijke eilanden mogen dan tot de verbeelding spreken, ook het Kroatische binnenland beschikt over ijzersterke troeven. Maar liefst acht nationale en elf natuurlijke parken liggen er te wachten om ontdekt te worden. Het bekendste? Dat is ongetwijfeld het Nationaal Park Plitvicemeren. Het nationale park kwam in 1979, als één van de allereerste natuurlijke sites ter wereld, terecht op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Gedurende duizenden jaren ontstonden dammen door het stromende water van de Korana-rivier. Het gevolg: zestien meren, ontelbare grotten en watervallen. Een prachtig architecturaal natuurverschijnsel. Het dichte bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en andere zeldzame dieren en plantensoorten. Te groot? Te weinig tijd? Dan is er altijd nog een kleinschaliger alternatief: het Nationaal Park Krka. Hier wandel je, via de aangelegde paden, op enkele uren door het park. De natuur en de kracht van het vallende water van de rivier de Krka is al even indrukwekkend als in Plitvice. Wie nog meer actie wil, duikt in het glasheldere water van één van de meertjes van het park.     

Moerasgebied à volonté

Het Nationaal Park Plitvicemeren is misschien wel het meest bekende natuurpark van Kroatië, maar zeker niet het enige. Het natuurpark Kopački rit is het meest weelderig bosgebied van Slavonië en tegelijkertijd ook het mooiste natuurgebied van Slavonië. Dit ‘oerpark’ beslaat een moerasgebied van 238 hectare. Het is één van de grootste natuurlijke moerassen van Europa. Grote kuddes herten zijn het symbool van dit gebied geworden, al zijn de kuddes everzwijnen er net zo talrijk. In Kopački rit leven bijna 300 verschillende vogelsoorten. De belangrijkste: de uiterst zeldzame zeearend en de zwarte ooievaar. Beide zijn beschermde soorten. Het park bezoeken kan best met een bootexcursie, zodat je ook de ondiepe uitlopers van het moeras kan bereiken. 

Bergen à volonté

Het Nationaal park Noordelijke Velebit werd opgericht in 1999 en is 109 vierkante kilometer groot. Dit park omvat het noordelijke deel van het Velebit-gebergte. Het landschap: bergen, karstformaties en bossen. Het natuurpark bestaat uit een groot aantal kleinere beschermde gebieden, waaronder twee Nationale Parken: Sjeverni Velebit (Noord-Velebit) dat zich bevindt in de regio Lika-Karlovac, en Paklenica in Dalmatië. Deze parken maken sinds 2017 deel uit van het UNESCO-Werelderfgoed. Mede dankzij de rijke flora en fauna is de Velebit de belangrijkste berg van Kroatië, zowel wat betreft het totaal aantal soorten, als wat betreft de verschillende soorten die alleen maar in dit gebied voorkomen.

Fauna & flora

Van de oevers van de Zuid-Dalmatische eilanden omringd door de Adriatische Zee naar de top van Dinara, de hoogste piek in het land, door de moerassen vol met wilde dieren in Posavina of de Middellandse rijkdom van de bossen in Mljet ... de natuurlijke schoonheid van Kroatië eindigt nooit. Ondanks de beperkte oppervlakte, maar door zijn specifieke geografische ligging, is dit groene paradijs bijzonder rijk aan flora en fauna.

Zo vormt Kroatië, en dan vooral op de eilanden Krk, Prvić en Cres, de laatste habitat voor de Vaalkopgieren. De vogels zijn gigantisch (ongeveer één meter groot en met een spanwijdte tot bijna drie meter). Vandaar ook het ecologische onderzoekcentrum voor milieubescherming in Beli dat zich toelegt op de bescherming van de soorten die bedreigd worden met uitsterven. Dankzij hun inspanning is de habitat van de Vaalkopgier op Cres uitgeroepen tot beschermd vogelreservaat.

Kroatië is ook het leefgebied van de Europese bruine beer. Het land had in 2005, als een van de eerste Oost-Europese landen, een managementplan voor de bruine beer. Het resultaat is dat momenteel een duizendtal bruine beren het Kroatische binnenland hun thuis mogen noemen. Het strenge managementplan zorgt ervoor dat de populatie nooit te groot of te klein wordt. Altijd al een bruine beer willen spotten in het wild? In Kroatië kan het! Wie geen risico’s wil nemen, bezoekt het berenopvangcentrum in het plaatsje Kuterevo. Dit kleinschalig opvangcentrum leert bezoekers meer over de bruine kolossen en andere wilde dieren uit de regio. De inkom is gratis, maar aangezien deze berenopvang volledig gefinancierd wordt met donaties, is een kleine bijdrage zeer welkom.

Bezoek ook Čigoč, het Europese Ooievaarsdorp. De vogels hebben er zich aangepast aan het leven met de mensen. Ze bouwen hun nesten op de daken van de huizen. De oevers van de rivier de Sava zijn omringd door weilanden, vijvers en poelen. Het is een paradijs voor de ooievaars die er hun jongen voeden met kikkers, slangen, insecten, vis en schaaldieren.

Ook aan de kust zijn uitzonderlijke dieren te spotten. Naast de dolfijnen zijn ook de Mediterrane Monniksrobben aan een opmars bezig. Vooral aan de Golf van Kvarner en het eiland Cres. De mannelijke exemplaren, meestal zwartgrijs met witte vlekken op hun buik, worden tot 2,5 meter en wegen 400 kg. De grijze vrouwtjes zijn opmerkelijk kleiner. De Monniksrobben leven in kleine, geïsoleerde groepen van vijf tot zeven exemplaren.

Relax!

De mix van de blauwe zee met meer dan duizend eilanden en eilandjes, het groene en ongerepte binnenland, de zichtbare geschiedenis en schilderachtige landschappen, is de perfecte locatie om de dagelijkse stress te ontlopen. Kroatië levert energie. Waar anders in Europa wandel je langs paden met geneeskrachtige planten, waarbij de geur van lavendel en rozemarijn domineren? Tel daarbij nog de buitengewone schone lucht, het milde klimaat en de ongerepte gebieden waar je kan zwemmen, zeilen, wandelen, hardlopen en fietsen. De thermale bronnen, die tot de beste in Europa behoren, zorgen voor de ultieme geestelijke en mentale ontspanning.

 

Hier vind je meer info over Kroatië

Info over de steden en dorpen, de kust en de parken vind je hier

Meer info over gezondheid & wellness in Kroatië vind je hier

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels