Kriskras plezierwandelen door de Oostkantons

Door verborgen valleien, mysterieuze bossen, langs bergbeekjes of stromende rivieren: al wandelend door de Oostkantons kom je op paden die je op een andere manier nooit zou bereiken. Ontdek de pracht van deze natuurregio tijdens een deugddoende wandelvakantie in het oosten van het land. Wandel volgens knooppunten, met de online wandelrouteplanner GO Ostbelgien, met een wandelkaart of volg een plezierwandeling

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ostbelgien.eu. Meer info vind je hier.

Afwisselend landschap

De vakantieregio Oostkantons ligt te midden van al het groen, aan de grenzen van Nederland, Duitsland en Luxemburg. Bestaande uit drie kantons – EupenMalmedy en Sankt Vith – vormen de Oostkantons het hoogstgelegen gedeelte van België. Net omwille van de enorme hoogtes kom je voor verrassingen te staan wanneer je op ontdekking gaat in het landschap. Het barst er van de adembenemende vallei- en berggebieden, maar je kan er ook heel wat heuvelachtige landschappen en weides vinden. Kortom, het afwisselende landschap van de Oostkantons leent zich perfect voor een wandelvakantie in eigen land. In welk seizoen je hier ook komt, genieten van de rust en de natuur staat het hele jaar door op de planning. 

Wandel de knooppunten achterna 

Het wandelknooppuntennetwerk in de Oostkantons is eindelijk helemaal klaar. Zowel in de noordelijke als de zuidelijke gemeentes kan je nu eindeloos wandelen. Het is dus zeker de moeite waard om dit handige systeem eens uit te testen tijdens je verblijf. Het enige wat je moet doen, is de online wandelrouteplanner GO Ostbelgien openen – of gratis de app Go Ostbelgien downloaden via de App Store of Google Play store – en kiezen waar je jouw wandeling wil starten. Vervolgens klik je de knooppunten aan waar je graag wil passeren, en dat is het. De routeplanner toont je nu de route en de bijhorende knooppunten die je moet volgen. Waar je naartoe gaat? Die keuze is volledig aan jou! 

Meer weten over het wandelknooppuntennetwerk? Klik hier

Hoge Venen: wandelen over vlonderpaadjes

Heb je al eens over vlonderpaadjes gewandeld tussen de moerassen, bossen en eindeloze stukken heide? In de Hoge Venen kan je genieten van een unieke knooppuntenwandeling met al deze elementen inbegrepen. 

De Hoge Venen zijn een beschermd natuurgebied. Het is er prachtig is, maar je kan er niet zomaar overal wandelen. Om die reden zijn er op veel plekken – vooral in veenlandschappen - vlonderpaadjes aangelegd. Je kan kilometers ver wandelen langs het veengebied, door de bossen en zelfs moerassen. De veenlandschappen zijn doorgaans vlak of een beetje heuvelachtig, maar steile hellingen vind je er niet. In de bossen eromheen daarentegen verandert het landschap. Daar vind je veelal diep ingesneden valleien en droogdalen. 

Wanneer je het centrum van de Hoge Venen, Signal de Botrange, bereikt, moet je beslist even van het uitzicht genieten. Je bevindt je hier met 694 meter op het hoogste punt van België. Er is een hoge uitkijktoren voorzien die je toestaat maar liefst 722 meter in de verte te turen. 

Avontuurlijk wandelen met de wandelkaart

Grijp je liever terug naar de klassieke wandelkaart? Geen probleem! Op de webshop van het Toeristisch Agentschap Oost-België kan je heel wat wandelkaarten vinden. Kies je er eentje van Luik, dan kan je bijvoorbeeld wandelen in Waimes, een echt wandelmekka voor de avontuurlijke wandelaars onder ons. In dit hoogplateau vind je een van de mooiste landschappen van de Oostkantons. Maar wees voorbereid, want het is er wel erg steil. Je zal geregeld een heuvel moeten beklimmen, een moeras doorkruisen of smalle en steile paden trotseren. Wanneer je de kans krijgt, maak dan zeker een tussenstop aan de waterval van de Bayehon in Waimes, gelegen op een hoogte van 510 meter. Via een houten brug kan je de waterval van dichterbij bekijken. Je kan de kracht van het water voelen tot in je tenen. Wie nog niet genoeg heeft van het avontuur, kan verder wandelen naar ‘Fagne de Setay’, een van de lage moerassen van het hoogplateau. Geen zorgen, ook hier is een vlonderpad voorzien. 

Wie graag even op adem komt, kan de route voorzetten richting Brasserie Peak in de Hoge Venen. Op een hoogte van 694 meter kan je in deze brouwerij genieten van een heerlijke maaltijd en proeven van heel wat regionale bieren, gebrouwen met het water van de Hoge Venen. Hoe sluit je een wandeling beter af dan in zo’n unieke omgeving? 

Plezierwandelingen

Maar wie liever meteen begint te wandelen en zijn wandeling zelf niet wenst uit te dokteren, verkiest misschien de plezierwandelingen in de Oostkantons. Dit zijn wandeltochten die al voor jou zijn uitgestippeld. 

Droom jij graag weg tijdens een wandeling langs het water? Dan is plezierwandeling 6 richting Bellevaux zeker iets voor jou. Tijdens deze negen kilometer lange wandeling geniet je van een uniek decor: een rustige rivier in het midden van een groot weiland. Maar vooraleer we daar uitkomen, passeren we Thioux en Warche, een gehucht dat doodloopt op de ‘Rocher de Warche’, maar je wel een prachtig uitzicht belooft. De rivier die hier behoorlijk hevig langs de rotsen naar beneden loopt, wordt een stuk kalmer wanneer we het weiland bereiken. Niet ver van Thioux komt de route uit bij de Brouwerij van Bellevaux, een aanrader voor liefhebbers van bier en streekproducten.

Voor een iets kortere wandeling is plezierwandeling 8 doorheen Robertville de geschikte route. Al na enkele minuten wandelen, word je overvallen door een adembenemend zicht op de lager gelegen vallei. Ook de burcht Reinhardstein komt tevoorschijn tussen de bossen. Je passeert de bron van de rivier La Warche en volgt vervolgens lange kronkelwegen, die flirten met de stijle hellingen erlangs. De hoogteverschillen verzekeren je van wonderlijke panorama’s.

Meer info vind je via deze links:

Wandelknooppuntennetwerk

Online wandelrouteplanner GO Ostbelgien

Gratis brochures

Wandelkaart

Plezierwandelingen

Oostkantons

Eupen

Malmedy

Sankt-Vith

Vlonderpaadjes

Hoge Venen

Signal de Botrange

Waimes

Brasserie Peak

Plezierwandeling 6

Brouwerij van Bellevaux

Plezierwandeling 8

Burcht Reinhardstein

Copyrights foto's: Trekking et Voyage, Christian Charlier, Chris Eyre, Dominik Ketz
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek