Kriskras door New York: Greenpoint - Dag 5

New York barst van de beroemde trekpleisters en verborgen hoekjes. GRANDE.be trekt door New York en bekijkt straat per straat, wijk per wijk. De Nederlandse Alissia Melka-Teichroew toont ons ‘haar’ New York, meer bepaald Greenpoint.

Poolse bedrijvigheid

Het levendige Greenpoint ligt noordoostelijk in het immense Brooklyn, boven Williamsburg, en grenst aan de East River. Het gebied kenmerkt zich door een combinatie van laagbouw, culturele en kunstzinnige initiatieven, restaurants, cafés, maar het heeft ook een industriële kant. In de wijk wonen veel Poolse immigranten en dat zie je op  straat: diverse slagerijen, groenteboeren, bakkerijen en delicatessenzaken. Dat schijnt uniek te zijn in de stad, want New Yorkers kennen dat niet zoals in Europa. 

Mijn gids door Greenpoint is Alissia Melka-Teichroew. De van oorsprong Utrechtse designer moet niet lang nadenken over de route van de dag. Ze woont al enkele jaren in de opkomende wijk samen met haar Nederlandse man en runt sinds 2005 haar eigen designbedrijf AMT Inc in ‘the Big Apple’.

Hoewel haar kantoor is gevestigd in Noho (North of Houston Street), ligt haar hart bij Greenpoint. “Hier is het rustiger vergeleken met Manhattan; daarom ben ik hier komen wonen. Het is ook meer een volkswijk en hier gebeurt en verandert van alles. Daarnaast is de huur betaalbaarder. Hoewel, voor de Polen is het steeds lastiger, omdat de wijk meer in trek raakt.” 

Je voelt je snel welkom in deze stad, alles draait simpelweg rond netwerken. “Ik woonde al vier jaar in Amerika voordat ik me hier vestigde. Dan bouw je langzamerhand ook hier contacten op. Dat is inherent, want er is altijd wel iemand die een bekende heeft wonen in Manhattan die weer iets voor jou kan betekenen. En je moet wel een eigen plekje hebben, anders ervaar je New York misschien meer als een grote boze stad.”

Wijkaanwinst

We lopen verder, langs enkele groezelige panden. Soms verschuilen die een bijzondere plek: "Kijk, hier zit een grote aanwinst van de wijk, pizzeria Paulie Gee’s. Na een carrière als IT-consultant begon hij als pizzaliefhebber een eigen succesvol restaurant. Hij gebruikt louter lokale en verse producten uit onder meer de Eagle Street Rooftop Farm gebruikt.”

Een blok verder zit theeatelier Bellocq in een grauw gebouw. “Ze moeten vandaag open zijn”, mompelt Alissia. Ze duwt twijfelend tegen de zware deur, en ja, die gaat open. Serene theegeuren dringen direct onze neus binnen. Tientallen verse theesoorten staan netjes opgesteld en de vriendelijke verkoper vertelt in alle rust over zijn producten, die puur en zonder smaakstoffen uit de hele wereld worden verzameld. “Mijn partners en ik zoeken naar interessante mixen tussen ingrediënten, tot het de gewenste verfijnde smaak oplevert die we nastreven.” 

Bijzonder karakter

Terug op straat is het een vreemde gewaarwording te zien hoe de wijk rond East River van woonhuizen overgaat in oude, roestige en met graffiti bekladde industriepanden. Veel gebouwen staan leeg, maar vormen interessante locaties voor kunstenaarscollectieven en nieuwe artistieke bedrijfjes. “De industriële elementen geven Greenpoint een bijzonder karakter, zoals een oude watertoren of een oude fabriek. Ik hou wel van die vergane gebouwen, waar allerlei nieuwe initiatieven ontstaan."

"Dat heb ik liever dan een moderne wolkenkrabber die hier niet in het straatbeeld past. Zie je trouwens dat park daar in de verte? Dat is East River State Park, een van de nieuwe groene stroken aan het water. Elke keer wanneer een fabriek of oud gebouw verdwijnt aan het water gaat de gemeente nieuwbouw tegen door het waterfront vrij te houden voor een park. In het park heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan, en dat trekt veel gezinnen en stelletjes aan.”

North 3rd Street

Langs het water vloeit Greenpoint langzaam over in het hart van Williamsburg. Voor dit gedeelte van Brooklyn hebben inmiddels veel New Yorkers Manhattan verlaten. Een keerzijde is dat de huurprijzen enorm gestegen zijn en dat vele oorspronkelijke bewoners uit Brooklyn moeten wegtrekken, net zoals dat het geval is in Harlem.

Een interessante straat is North 3rd Street. Hier is onder meer The Brooklyn Art Library te vinden. De boekhandel heeft niet alleen vintage notebooks, kantoorartikelen en kunstenaarsbenodigdheden, maar ook het zogenaamde Sketchbook Project. Een project waarbij creatievelingen hun schetsen en notities ter beschikking stellen en een bibliotheek met schetsboeken uit de hele wereld samenstellen. Dat blijkt een groot succes, te zien aan de kast die uitpuilt van de boeken.

Twee deuren verder zit de bijzondere winkel en fabriek Mast Brothers Chocolate Tasting Room and Factory. De gebroeders Mast pretenderen de beste chocolade ter wereld te maken. Hoogstaande chocolade vereist een perfecte balans tussen de ingrediënten en de uitvoering. Om dat te bereiken varen de broers met hun oude zeilboot naar de Dominicaanse Republiek, waar ze de cacaobonen ophalen bij hun partner, La Red de Guacnejo. Terug in Amerika maken ze er met hun eigen apparaten onweerstaanbare chocolade van.

“Nog drie tot vijf jaar genieten in Greenpoint”

Wij sluiten onze Greenpoint-tour af in de Radegast Beer Hall, een lang pand dat de sfeer van een feesttent heeft. De hal is tegen een ander pand gebouwd, en de muren zijn nog steeds zichtbaar. De lange stamtafels zijn gevuld met grote pullen bier van allerlei merken en er is regelmatig livemuziek. 

Wanneer ik Alissia vraag waar ze zich meer thuis voelt, Europa of de VS, moet ze even nadenken. “Als ik moet kiezen, dan is het toch Europa. Ik voel me heel Hollands. Maar voor mijn professionele toekomst kan ik in New York veel meer bereiken en is de keuze goed geweest. Toch blijf ik hier niet voor altijd, mijn man en ik hebben besloten om hier in ieder geval nog drie tot vijf jaar te leven. Dat betekent in ieder geval nog veel genieten hier in Greenpoint.”

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Verblijf in het Midtown van Manhattan in Hotel Pod 51. Binnen een straal van 1 km bevinden zich het Rockefeller Center, de Chrysler Building en St. Patrick’s Cathedral. Dit hotel biedt een uitstekend verblijf aan in New York-downtown en is ook goedkoper dan de meeste hotels op dezelfde locatie.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Tijdens je wandeling door het High Line-park bots je zeker op het Standard Hotel, volgens velen een van de beste modernste hotels in New York.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

The Bowery Hotel is gevestigd in een typisch New Yorkse toren van baksteen en heeft een gesofisticeerd industrieel-chic sfeertje. Ook het Italiaanse restaurant zal je niet ontgoochelen.

..."
GRANDE reporters Sophie Vergucht en Kevin De Vos
bezochten dit hotel en schreven:
"

In New York was het een heus evenement in 2008: het langverwachte hotel van topacteur Robert De Niro opende eindelijk de deuren. De 75 kamers en 13 suites baden in een zachte luxe, zonder dat de blingblingfactor overheersend wordt.

..."
GRANDE reporter Hans Sterkendries
bezocht dit hotel en schreef:
"

The Roger is een viersterrenhotel met een heel goede ligging op Madison Avenue. Vanuit onze kamer hadden wij zicht op de vlakbij gelegen Empire State Building. Ook Grand Central Terminal is niet ver. Een metrostation ligt op twee minuten stappen.

..."
GRANDE reporter Angelique Van Os
bezocht dit hotel en schreef:
"

Naast het befaamde Trump Tower-imperium op 5th Avenue is de dependance in het geliefde Soho misschien wel interessanter. Het interieur werd verzorgd door de befaamde Rockwell Group Het ademt een en al intimiteit en klasse uit.

..."
GRANDE reporter Angelique Van Os
bezocht dit hotel en schreef:
"

Pal naast de hectiek van Times Square en Fifth Avenue is het heerlijk op adem komen in The Sanctuary Hotel, dat een serene oosterse sfeer oproept. Het boetiekhotel bestaat sinds september 2011 en werd meteen uitgeroepen tot beste internationaal hotel van 2011 door de European Hospitality Awards.

..."
GRANDE reporter Angelique Van Os
bezocht dit hotel en schreef:
"

Deze tijdloze klassieker (1904) is het gasthuis van vele beroemdheden omdat het beschikt over diverse intieme, prachtige, antiek ingerichte ruimten en privébutlers. St. Regis doet eerder denken aan een paleis dan aan een highclasshotel. Al meer dan achttien kee rop rij ontving St.

..."
GRANDE reporter Angelique Van Os
bezocht dit hotel en schreef:
"

Harlem, de bakermat van jazz en soulmuziek, wordt geroemd vanwege zijn uitdagende nachtleven, hoewel dat nu nogal verschilt met de hoogtijdagen van deze wijk.

..."
"

The London NYC beschikt over 651 suites, maar dat voel je niet. Zo gaat dit gebouw 54 verdiepingen hoog, de gangen zijn in pure boetiekstijl.

..."

Pagina's