Kitzbühel verovert het hart van iedere wintersporter

Kitzbühel in Tirol is een van de meest bekende en geliefde skigebieden bij jong en oud, bij beginners en gevorderden. Met zijn kilometerslange pistes, zijn panoramische uitzicht op de Alpen en zijn heerlijke dikke sneeuw is het de plek waar je de mooiste skitochten kan maken. Verder heeft de historische binnenstad ook een culturele geschiedenis en shopmogelijkheden te bieden. In combinatie met de overheerlijke Alpenkeuken, de charmante wijnproefmogelijkheden en het bruisende après-skigebeuren is Kitzbühel een droombestemming voor wintersporters.

Een skiparadijs

In het hart van de Alpen tussen de majestueuze Hahnenkamm (1712 meter) en de imposante Kitzbüheler Horn (1996 meter), ligt het bekende skigebied Kitzbühel. Het skigebied werd al meerdere malen verkozen tot het beste skigebied ter wereld. Met 64 kabelbanen en liften, sneeuwzekere bergtoppen, hoogteverschillen van meer dan 1000 meter en 189 kilometers aan pistes in alle moeilijkheidsgraden, is het een waar skiparadijs. Snowboarders en freestylers halen er hun hart op in het Hanglalm-Park met allerlei rails en obstakels.

Hahnenkammrennen

Jaarlijks zakken skiërs af naar Kitzbühel voor de Hahnenkammrennen, het grootste wintersportevenement in Oostenrijk. Tijdens deze wedstrijd moeten de deelnemers de afdaling van de befaamde Hahnenkamm 'de Streif' trotseren. Het is de steilste en moeilijkste afdaling ooit: adembenemende sprongen op hoge snelheden van zo’n 140 km/u, steile hellingen met een graad van 85%, vlakke glijvlakken, scherpe bochten, spectaculaire hobbels en zelfs een klein stukje bergop, 'de Streif' heeft het allemaal.

Over een lengte van iets meer dan 3 kilometer moeten de deelnemers een hoogteverschil van 860 meter overbruggen aan een duizelingwekkende gemiddelde snelheid van 103 km/u. Al na ongeveer 9 seconden moeten de topatleten zich wagen aan de ‘Mausefalle’ (de muizenval), een halsbrekende sprong waarbij ze pas na 80 meter opnieuw op het sneeuwtapijt landen.

Bekamp zelf ‘de Streif’

Buiten de periode van de Hahnenkammrennen kan iedereen ‘de Streif’ afdalen. De moeilijkste stukken als de ‘Mausefalle’, ‘Steilhang’ of ‘Hausbergkante’ zijn aangegeven met ‘Skiroute extrem’. Omdat de stukken vaak zeer ijzig zijn, zijn ze eigenlijk enkel geschikt voor de gevorderde skiërs. Maar je kan deze aartsmoeilijke stukken van ‘de Streif’ omzeilen via de alternatieve piste de Familienstreif, en dan wordt het parcours omgetoverd in een uitdagende rode piste. Die Familienstreif is puur genot voor iedere wintersporter.

Voor kinderen is er zelfs een speciale Mini-Streif. Bij de Ganslernbahn is een piste gecreëerd met obstakels genaamd ‘Mausefalle’, ‘de Gems’, ‘de Steilhang’ en de ‘Hausbergkante’. Op de piste gaat het om het balansgevoel, snelheid en het aanpassen aan de omstandigheden. Zo moet er over een wip geskied worden, is er een steiler gedeelte en een korte slalom. 

Kleurrijke parel

Skiplezier hoeft niet de enige reden te zijn om naar Kitzbühel af te zakken. In de historische binnenstad van het dorpje kan je bevallige kerkjes en prachtige gevels met levendige kleuren bewonderen. Talrijke van die bonte gevels zijn façades van souvenirwinkels of boetiekjes. Hier kan je terecht voor designerkleding, traditionele alpenkledij, sportoutfits en modieuze accessoires.  

Het Kitzbühel Museum biedt je de kans kennis te maken met de geschiedenis en cultuur van het bergdorp. Reeds in 1000 voor Christus werd er in het dorp koper ontmijnd Je ontdekt hoe Kitzbühel doorheen de tijd uitgroeide tot een belangrijke pionier van het Alpengebergte, van het Kitzbühler Skiwunderteam uit de jaren ’50 tot de wereldberoemde Hahnenkammrennen. Ook de alpineskilegende en filmacteur Toni Sailer die in 1935 in Kitzbühel geboren werd, neemt een prominente plaats in in het museum. Daarnaast stelt het museum ook een zestigtal schilderijen en andere kunstwerken tentoon van de Kitzbühel-kunstenaar Alfons Walde. Een schilderwerk als ‘Aufstieg’ (‘Beklimming’) toont het Tiroolse bergleven met zijn weergave van skiërs die de bergwanden beklimmen.

Oostenrijkse wijnproeverij

Op de Kitzbüheler Horn vind je de hoogstgelegen wijnkelder van Oostenrijk. De wijnkelder in de 240 jaar oude Anger Alm wordt uitgebaat door Annemarie Foidl. Meer dan 6.000 flessen uit 400 verschillende wijngaarden maken de kelder van onschatbare waarde. De gerechten uit de plaatselijke bergkeuken worden in de Anger Alm uiteraard begeleid door een smaakvol glaasje wijn. Kortom, een aanrader voor de wijnfanaat. Ook bij Leo Hillinger Weinshop & Bar kan je terecht om op het gemak verschillende wijnen uit te proberen. Als een bepaalde wijn je daar bevalt, kan je er natuurlijk meteen eentje kopen om mee te nemen naar je skiverblijf. Ook de Vinothek in Kitzbühel laat je allerlei wijnen proeven. Daarbij leer je meer meer over wijnen uit de verschillende Oostenrijkse regio’s en het productieproces ervan.

Bruisende après-ski

Een geslaagde après-ski mag tijdens een skireis natuurlijk niet ontbreken! En laat het nu zijn dat Kitzbühel een bruisend nachtleven kent door zijn vele discotheken en gezellige après-ski bars. Daarvan is Jimmy’s een uitstekend voorbeeld, een bar waar je ’s ochtends terecht kan voor een warme kop koffie, later op de middag voor een koud drankje en ’s nachts voor een bruisende après-ski.

De Alpenkeuken op de piste

Naast het grenzeloze après-ski-plezier, kan je in de Kitzbühel ook genieten van talloze traditionele Tirolergerechten in de berghutten en bergrestaurants. Vergeet die zeker niet een keer te combineren met Almdudler, een limonade met alpenkruiden. De Oostenrijkse keuken heeft meer te bieden dan de alom bekende Schnitzels. Probeer bijvoorbeeld een Käsenspätzele in het Adlerhütte Bergrestaurant: gebakken bergkaas in een warm pannetje geserveerd met ui en een frisse salade. Dat is de ideale lunch op de piste in combinatie met een frisse halve liter bier. Ook de Tiroler Gröstl is een voltreffer na een lange dag vertier op de skipiste. Het stevige eenpansgerecht met aardappelen, spek, rundsvlees en ui met een spiegelei erbovenop geeft je voldoende energie voor de après-ski.  De zoetekauw watertandt dan weer bij het ruiken van de heerlijke Kaiserschmarrn. Iedere berghut serveert tussen de bergtoppen deze beroemde Oostenrijkse pannenkoeken met rozijnen.

Culinair genieten bij de Goldene Gams

De Goldene Gams aan het Hotel Tiefenbrunnen doet je genieten van een typische Alpenkeuken op basis van regionale seizoenproducten. Het multifunctionele café-bar-restaurant pronkt steevast met lekkernijen op basis van regionale specialiteiten als Tiroolse dooierzwammen en eekhoorntjesbrood. De ‘Tiroler Tapas’ zijn dé aanrader, waarbij je verschillende Oostenrijkse lekkernijen als Spinatknödel (spinazieknoedels), Tiroler Karreespeck (gerookt spek) en Bergkäse op één plank geserveerd krijgt. En dat in combinatie met een heerlijk glaasje wijn uit de wijnkelder van het Hotel Tiefenbrunnen.

Alternatief wandelen

Wie houdt van een uitdaging, moet zich zeker eens wagen aan het het Schneeschuhwandern. Daarbij klief je met sneeuwschoenen doorheen het winterse landschap. Je kan bij het toeristisch centrum in Kitzbühel terecht voor gegidste wandelingen met sneeuwschoenen. Als je jezelf liever niet al skiënd aan ‘de Streif’ waagt, is er ook een uitstekend alternatief. Je kan naar de Hahnenkamm bij een avondlijke fakkeltocht doorheen het met sneeuw bedekte landschap. Een onvergetelijke ervaring beleef je tijdens een hike-tocht bij volle maan.

Meer info

Voor meer algemene informatie over Kitzbühel, kan je terecht bij de toeristische dienst van Kitzbühel.

Voor meer informatie over de Hahnenkammrennen, kan je terecht bij de officiële website van het wintersportevent.

Voor meer informatie over unieke Schneeschuh-wandelingen in Kitzbühel kan je hier terecht.

Copyrights foto's: Jens Schwarz, Österreich Werbung, Michael Rathmayr, Sebastian Stiphout
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels