Jersey met zijn Franse charme en Engelse verleiding

In Jersey is het zelden over de koppen lopen. De Kanaaleilanden zijn voor de grote massa nog steeds onontgonnen terrein waardoor je bijna alleen over de mooie stranden dwaalt of in de kleurrijke tuinen een van de weinige bezoekers bent.

Jersey is het grootste van de vijf Kanaaleilanden die als parels in de zee voor de Normandische kust dobberen. ‘Groot’ is een relatief begrip, want met zijn 116 vierkante kilometer is het eiland beperkt van omvang. Eeuwenlang waren de Kanaaleilanden een speelbal tussen de Fransen en de Engelsen, en nog tot 1963 was Frans er de officiële taal. Tegenwoordig spreekt het grootste deel van de bevolking Engels en gaan de eilanden autonoom met een eigen regering door het leven. Heel wat forten en uitkijktorens getuigen van die woelige periode tussen de Fransen en de Engelsen. Het oudste en meest indrukwekkende fort is Mont Orgueil Castle, dat uitkijkt over het pittoreske haventje van Gorey en spectaculaire vergezichten tot in Frankrijk oplevert. Het werd in de dertiende eeuw gebouwd nadat de Engelsen de controle over Normandië voor de zoveelste keer waren kwijtgespeeld.

'High tea' onder de palmbomen

Door de verbondenheid met de Britse kroon ademt Jersey een Engelse sfeer en is de 'high tea' een dagelijks ritueel in de charmante cottages. Weliswaar doet Jersey heel wat exotischer aan dan zijn geografische ligging laat vermoeden. Het eiland bevindt zich in de warme golfstroom waardoor er palmbomen groeien en je het idee krijgt dat je aan de Côte d’Azur bent. Dankzij het bijna subtropische klimaat met zijn heerlijk zachte winters baadt het eiland in een schitterende bloemenweelde. Natuurliefhebbers halen hier echt hun hart op. Je vindt in Jersey immers enkele oogverblindende tuinen. Judith’s Queree’s Garden is een aanrader, een eerder intimistisch tuintje waar de gastvrouw zelf bezoekers rondleidt en in geuren en kleuren over haar planten en bloemen vertelt. Ook de unieke orchideeënverzameling van de 'Eric Young Orchid Foundation' is een topper. Hier zie je een van de mooiste verzamelingen orchideeën ter wereld. Het is het levenswerk van Eric Young, wetenschapper en landbouwdeskundige, die hier al decennialang unieke hybride orchideeën kweekt die overal ter wereld eerste prijzen wegkapen.

Wandelen op een maanlandschap

Natuurpracht beperkt zich in Jersey niet tot de magnifieke tuinen. Ook de uitgestrekte goudgele baaien, de beboste valleien, de ruige kusten met torenhoge rotsen en de dorpjes slaan je met verstomming. Jersey belichaamt als het ware het ideale wandel- en fietsparadijs. Een netwerk van 75 kilometer smalle groene landweggetjes staat hier ter beschikking voor al wie de benen wil losgooien. Ook oude spoorlijnen en klifpaden brengen de reiziger naar de mooiste plekjes. Een van de meest bijzondere wandelingen is een 'Moonwalk', waarbij je onder leiding van biologen wandelt op de drooggevallen stukken zeebodem, die eruitzien als een maanlandschap. De 'Moonwalk' eindigt bij de imposante 'Seymour Tower', die bij vloed volledig door de zee wordt ingesloten.

Water speelt een belangrijke rol in de Kanaaleilanden. De zee is vanaf elk punt op de eilanden gemakkelijk te bereiken en biedt enorm veel watersportmogelijkheden. Vooral zeilers en surfers komen in een paradijs terecht. Zowel geoefende surfers die de golven op willen zoeken als beginnende surfers die het wat rustiger aan willen doen, kunnen prachtige locaties vinden. Ook duikers en sportvissers kunnen zich uitleven. Zo zijn de bergachtige baaien in het noorden van Jersey een ideale stek voor deze groep. Sportvissers kunnen in de wateren rond de eilanden absoluut hun hart ophalen. Wie gewoon wat wil relaxen, zoekt dan weer best de stranden op aan de zuidkust van het eiland. Hier vlij je je neer in heerlijk goudgeel fijn zand.

Klein en zuidelijk gelegen aan de Saint Aubins Bay vind je Saint Helier, de hoofdstad van Jersey en een bruisende stad met leuke autovrije winkelstraten vol mooie boetieks. Vooral King Street, Queen Street en Halkett Place zijn een bezoekje waard. Bovendien staat Jersey bekend als belastingparadijs. Je betaalt er geen btw en dat maakt het shoppen dubbel zo leuk! Ook lekkerbekken zitten hier goed: zeebaars, oesters en al het fraais dat ‘s ochtends wordt opgevist, krijg je ‘s middags al aangevoerd in de tientallen fijne restaurants in de stad. De Franse invloeden sijpelden door in de keuken, met als resultaat een verrukkelijke mix van Britse en Franse gastronomie. In Saint Helier kun je ook twee leuke markten bezoeken: de victoriaanse Central Market en de vismarkt Beresford Market. Hier kan je verrukkelijke verse producten kopen. Leuk voor een hapje uit het vuistje tijdens een strandwandeling!

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Dit 4-sterrenhotel is gevestigd in een prachtig Georgiaans gebouw in het centrum van Bath. De stijlvolle kamers hebben een eigen badkamer en beschikken over originele elementen. Hier logeer je op 500m van de abdij en vlakbij het centrum van Bath met de Avon-rivier, historische Romeinse baden.
..."
GRANDE reporter Tessa Verheecke
bezocht dit hotel en schreef:
"
The Caesar is een van de weinig betaalbare boetiekhotels in de Britse hoofdstad. De receptie ademt een rustige loungesfeer uit en op het ontbijtbuffet is het smullen van de chocoladebroodjes, verse ananas en parmaham.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Keurig hotel vlakbij Kensington Gardens in Hyde Park. Op 5 minuten wandelen van het Whiteley's shoppingcentrum en Queensway, parking op 200 meter, metro: Queensway en Bayswater, beide op 200 meter.

..."
GRANDE reporters Joke Vermeersch en Kevin De Vos
bezochten dit hotel en schreven:
"

Wie helemaal valt voor übertrendy hotels, kan naar het W Leicester Square. De glazen façade zorgt elke dag voor een klank- en lichtspektakel.

..."
GRANDE reporters Joke Vermeersch en Andrei Diaconu
bezochten dit hotel en schreven:
"

The Shard, het hoogste gebouw van Europa, werd in 2013 een vijfsterrenhotel: het Shangri-La Hotel. Met zijn 310 meter en scherpe, piramidale vorm biedt The Shard een uniek uitzicht op de Big Smoke. Het Shangri-La Hotel in The Shard in Londen telt 185 hotelkamers en 17 extra luxueuze suites.

..."
"

Er zijn van die hotels die je ertoe aanzetten je eigen huis te renoveren. One Aldwych is er zo een. Al meer dan tien jaar geopend, maar nog zo verrassend modern en trendy, ook al weigert de directe van een designhotel te spreken. 'Hedendaags' heet het.

..."
GRANDE reporter Gunter Hauspie
bezocht dit hotel en schreef:
"

Het ligt aan Southwark Bridge Road, bij de Thames en zijn mooie wandelpromenade en bij Tate Modern en Southwark Cathedral. Het hotel biedt een bar, lounge, kinderspeelhoek, restaurant met Engels ontbijtbuffet en gratis fitness, suana en dampbad.

..."
"

The Goring Hotel is bijna een eeuw oud en wordt nauwgezet -al vier generaties- gerund door de gelijknamige familie. Het is het oudste privéhotel in Londen en very, very British. Deze vijfsterrenlocatie wordt door vriend en vijand geëerd als een bastion van kwaliteit en indvidualiteit.

..."
"

Ook grotere ketens met hotels van vierhonderd kamers of meer kunnen gezellig, leefbaar en servicegericht zijn. De Radisson Edwardian Mayfair is, na de renovatie die 120 miljoen euro gekost heeft, herrezen als een heel aangenaam vijfsterrenhotel.

..."
"

Designbroertje van het gereputeerde Ye Olde Bull's Head Inn (pub sinds 1472). Hippe kamers (zonder nummer; de kamers werden genoemd naar een kleur en werden dan ook zo gedecoreerd), sfeervolle brasserie en finediningsrestaurant. Best in town-adres.

..."