Jersey met zijn Franse charme en Engelse verleiding

In Jersey is het zelden over de koppen lopen. De Kanaaleilanden zijn voor de grote massa nog steeds onontgonnen terrein waardoor je bijna alleen over de mooie stranden dwaalt of in de kleurrijke tuinen een van de weinige bezoekers bent.

Jersey is het grootste van de vijf Kanaaleilanden die als parels in de zee voor de Normandische kust dobberen. ‘Groot’ is een relatief begrip, want met zijn 116 vierkante kilometer is het eiland beperkt van omvang. Eeuwenlang waren de Kanaaleilanden een speelbal tussen de Fransen en de Engelsen, en nog tot 1963 was Frans er de officiële taal. Tegenwoordig spreekt het grootste deel van de bevolking Engels en gaan de eilanden autonoom met een eigen regering door het leven. Heel wat forten en uitkijktorens getuigen van die woelige periode tussen de Fransen en de Engelsen. Het oudste en meest indrukwekkende fort is Mont Orgueil Castle, dat uitkijkt over het pittoreske haventje van Gorey en spectaculaire vergezichten tot in Frankrijk oplevert. Het werd in de dertiende eeuw gebouwd nadat de Engelsen de controle over Normandië voor de zoveelste keer waren kwijtgespeeld.

'High tea' onder de palmbomen

Door de verbondenheid met de Britse kroon ademt Jersey een Engelse sfeer en is de 'high tea' een dagelijks ritueel in de charmante cottages. Weliswaar doet Jersey heel wat exotischer aan dan zijn geografische ligging laat vermoeden. Het eiland bevindt zich in de warme golfstroom waardoor er palmbomen groeien en je het idee krijgt dat je aan de Côte d’Azur bent. Dankzij het bijna subtropische klimaat met zijn heerlijk zachte winters baadt het eiland in een schitterende bloemenweelde. Natuurliefhebbers halen hier echt hun hart op. Je vindt in Jersey immers enkele oogverblindende tuinen. Judith’s Queree’s Garden is een aanrader, een eerder intimistisch tuintje waar de gastvrouw zelf bezoekers rondleidt en in geuren en kleuren over haar planten en bloemen vertelt. Ook de unieke orchideeënverzameling van de 'Eric Young Orchid Foundation' is een topper. Hier zie je een van de mooiste verzamelingen orchideeën ter wereld. Het is het levenswerk van Eric Young, wetenschapper en landbouwdeskundige, die hier al decennialang unieke hybride orchideeën kweekt die overal ter wereld eerste prijzen wegkapen.

Wandelen op een maanlandschap

Natuurpracht beperkt zich in Jersey niet tot de magnifieke tuinen. Ook de uitgestrekte goudgele baaien, de beboste valleien, de ruige kusten met torenhoge rotsen en de dorpjes slaan je met verstomming. Jersey belichaamt als het ware het ideale wandel- en fietsparadijs. Een netwerk van 75 kilometer smalle groene landweggetjes staat hier ter beschikking voor al wie de benen wil losgooien. Ook oude spoorlijnen en klifpaden brengen de reiziger naar de mooiste plekjes. Een van de meest bijzondere wandelingen is een 'Moonwalk', waarbij je onder leiding van biologen wandelt op de drooggevallen stukken zeebodem, die eruitzien als een maanlandschap. De 'Moonwalk' eindigt bij de imposante 'Seymour Tower', die bij vloed volledig door de zee wordt ingesloten.

Water speelt een belangrijke rol in de Kanaaleilanden. De zee is vanaf elk punt op de eilanden gemakkelijk te bereiken en biedt enorm veel watersportmogelijkheden. Vooral zeilers en surfers komen in een paradijs terecht. Zowel geoefende surfers die de golven op willen zoeken als beginnende surfers die het wat rustiger aan willen doen, kunnen prachtige locaties vinden. Ook duikers en sportvissers kunnen zich uitleven. Zo zijn de bergachtige baaien in het noorden van Jersey een ideale stek voor deze groep. Sportvissers kunnen in de wateren rond de eilanden absoluut hun hart ophalen. Wie gewoon wat wil relaxen, zoekt dan weer best de stranden op aan de zuidkust van het eiland. Hier vlij je je neer in heerlijk goudgeel fijn zand.

Klein en zuidelijk gelegen aan de Saint Aubins Bay vind je Saint Helier, de hoofdstad van Jersey en een bruisende stad met leuke autovrije winkelstraten vol mooie boetieks. Vooral King Street, Queen Street en Halkett Place zijn een bezoekje waard. Bovendien staat Jersey bekend als belastingparadijs. Je betaalt er geen btw en dat maakt het shoppen dubbel zo leuk! Ook lekkerbekken zitten hier goed: zeebaars, oesters en al het fraais dat ‘s ochtends wordt opgevist, krijg je ‘s middags al aangevoerd in de tientallen fijne restaurants in de stad. De Franse invloeden sijpelden door in de keuken, met als resultaat een verrukkelijke mix van Britse en Franse gastronomie. In Saint Helier kun je ook twee leuke markten bezoeken: de victoriaanse Central Market en de vismarkt Beresford Market. Hier kan je verrukkelijke verse producten kopen. Leuk voor een hapje uit het vuistje tijdens een strandwandeling!

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels