Interview met Athina Spakouri over Griekenland: “Je zult voor altijd willen blijven”

Witte huisjes, een uitgestrekte kustlijn en vriendelijke bewoners: Griekenland is deze zomer de ideale plek voor een charmante vakantie. Zeker met de tips van Athina Spakouri, directeur van de Griekse Nationale Toerismeorganisatie Benelux. “Griekenland is een gevaarlijke bestemming… Want je wilt misschien nooit meer weg!”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux.

Drie zomerse tips in Griekenland

“In Griekenland kan je genieten van de charmes en eenvoud van het land. De vriendelijke mensen, de witte huizen, de warme zon, de uitgestrekte kustlijn, het platteland, de pittoreske bergdorpjes, de unieke culturele monumenten en de traditionele smaken van de Griekse keuken... Het zijn allemaal gevaarlijke attracties voor bezoekers, want misschien wil je nooit meer naar huis! 

De eerste tip die ik zou geven voor een gevarieerde ervaring is eilandhoppen. Kies een groep eilanden zoals de Ionische eilanden, de Dodekanesos of de prachtige Cycladen of maak een rondreis over de schilderachtige Saronische eilanden.

De tweede tip is een rondreis op het vasteland. Het vasteland heeft net als de eilanden veel te bieden: van de imposante noordelijke bergketens tot de rustige gouden stranden van de westelijke Peloponnesos. Cultuurliefhebbers kunnen hier ook terecht voor de archeologische schatten van Griekenland, waaronder het oude Messene. En als je een natuurliefhebber bent, is de wandeling naar de beroemde Vikoskloof met zijn natuurlijke schoonheid en kristalhelder water ook een enorme aanrader. De kloof staat in het Guinness Book of Records als de diepste kloof ter wereld.

De derde en laatste tip: eet en drink als een plaatselijke bewoner! Of je nu op zoek bent naar de hedendaagse Griekse keuken of een klassieke taverne, fijn dineren aan zee of een snelle souvlaki: in Griekenland vind je voor elk wat wils”.

Niet te missen evenementen

“Er staan ook een aantal leuke evenementen op de planning. Het Epidaurus Festival in Athene is het belangrijkste culturele evenement in Griekenland. Geniet van een concert in het Romeinse Herodus Atticus Odeon onder de Akropolis in Athene of van een theatervoorstelling in het Antieke Theater van Epidaurus, het best bewaarde antieke Griekse theater. 

Elke zomer, van juli tot augustus, brengt het Sani Festival in Chalkidiki vol trots Griekse en internationale artiesten samen en versterkt het de culturele band tussen autochtonen en bezoekers. Geniet van een breed programma van muziek, podiumkunsten, klassieke muziek, moderne dans en muziektheater. 

Van 15 tot 24 juli vindt het Internationaal Dansfestival van Kalamata plaats: een groot feest van dans en muziek in de mooie Peloponnesische stad Kalamata. Vooraanstaande Griekse en internationale artiesten tonen hun werk aan kunstliefhebbers uit de hele wereld.

Adrenalineliefhebber kunnen tijdens het Kalymnos Climbing Festival van 4 tot 6 oktober de uitdaging aangaan op meer dan 60 beklimmingen en 1300 gemarkeerde en beveiligde routes.

Voor de fijnproevers is er van 13 tot 17 juli het Lesvos Food Festival. Het festival gaat door in Lesvos en laat het eiland, het landschap, de mensen en de sfeer stralen die samen de lokale gastronomie vormen”. 

Nieuw in Griekenland

“Griekenland boekt enorme vooruitgangen in een nieuwe sector die ‘duurzaamheid in toerisme’ wordt genoemd. Vooral de hotels zijn hier erg veel mee bezig, omdat ze hun klanten graag een duurzaam hotel willen aanbieden aan een schoon strand, op een berghelling of in een grote stad. 

De hamvraag is natuurlijk: hoe maakt Griekenland het toerisme duurzaam? 

Ten eerste neemt het aantal Blauwe Vlaggen op de Griekse stranden toe. Deze iconische Blauwe Vlaggen zijn een van ’s werelds meest erkende vrijwillige eco-labes die worden toegekend aan stranden, jachthavens en exploitanten van duurzaam vaartoerisme. 

Ten tweede heb je het ‘Grieks ontbijt’, een vernieuwend programma in bijna elk 4- en 5-sterrenhotel dat bezoekers de kans biedt om het lokale culinaire en culturele erfgoed te ontdekken.

Ten slotte kunnen duurzame reizigers kennismaken met de SMART HOTELS, de AGROHOTELS in Corfu en ook met het slimme eiland Astypalaia”. 

Populair bij de Belgen

“Griekenland is na Frankrijk, Spanje en Italië de meest populaire vakantiebestemming bij de Belgen. Ze kiezen vooral voor bestemmingen als Kreta, Kos, Rhodos en Corfu

Sinds 2022 neemt het aantal vliegtuigboekingen van België naar Griekenland enorm toe. Dat komt door de bijkomende routes naar de 20 rechtstreekse Griekse bestemmingen, terwijl nieuwe vluchten naar Samos en Lesbos zijn opgenomen in de dienstregeling van TUI en Corendon. Dit jaar heeft Aegean Airlines ook een nieuwe rechtstreekse vlucht gelanceerd van Brussel naar Kalamata (Peloponnesos). 

De extra vluchten zullen het voor de Belgische bezoekers makkelijker maken om in toeristische resorts in Griekenland te verblijven en de adembenemende gebieden te ontdekken zonder kostbare tijd of geld te verspillen. Ze kunnen relaxen op de belangrijkste stranden van de Peloponnesos, zoals Elafonisos, historische kastelen bezoeken, gespecialiseerde musea bewonderen en smullen van de lokale traditionele gastronomie.

Bovendien is Griekenland bekend om zijn vele eilanden, stranden en oude tempels. Het is een land met een lange en roemruchte geschiedenis en de geboorteplaats van veel kunstenaars, wiskundigen en filosofen. Het is de bakermat van de democratie.

Belgen zijn ook dol op de prachtige natuur en de heerlijke gastronomie van Griekenland. De combinatie van al dit moois maakt van het land een begeerlijke bestemming. Het is een heerlijke plek voor iedereen: elke Belgische toerist kan zijn vakantie in Griekenland plannen, ongeacht leeftijd, koopkracht, wensen en voorkeuren”. 

Te ontdekken regio's

Griekenland is sinds de jaren zeventig een belangrijke toeristische bestemming in Europa. Dat komt onder andere door zijn rijke cultuur en geschiedenis: in het land vind je wel 18 UNESCO-werelderfgoederen! Ook de lange kustlijn, de vele eilanden en de stranden maken het een populaire bestemming. 

Ik zou Belgische bezoekers aanraden om naar Pilion te reizen en te genieten van de berg en de zee. De regio Zagori in Epirus is ideaal om te wandelen. Het eiland Tinos is de droom van elke natuurliefhebber. Liefhebbers van architectuur, kunst of gastronomie zullen hun hartje ophalen in Ikaria waar ze kunnen smullen van heerlijke verse vis en geurige wijn. Op dit eiland woont een uitzonderlijk aantal honderdjarigen. Misschien ontdek je tijdens je bezoek de geheimen voor een lang leven!”

Meer info vind je via deze links:

Visit Greece Benelux

Dodekanesos

Cycladen

Vikoskloof

Gastronomie

Epidaurus Festival

Sani Festival

Internationaal Dansfestival van Kalamata

Kalymnos Climbing Festival

Lesvos Food Festival

Kreta

Kos

Rhodos

Corfu

stranden

oude tempels

Pilion

Zagori

Tinos

Ikaria

Copyright foto's: Greek National Tourism Organisation 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de haven van Rhodos, uitkijkend over de kristalblauwe Egeïsche zee, ligt Rhodos Horizon City Hotel. In dit prachtige viersterrenhotel is het heerlijk vertoeven.

..."