Hvar, de parel van Dalmatië

Een van de parels in de Adriatische Zee is het Kroatische eiland Hvar. Kunstschatten, een mild klimaat, helderblauwe baaien en geurende lavendelvelden maken van Hvar de ideale vakantiebestemming. Hvar kent al 150 jaar toerisme.

De kalkstenen heuvels vormen de natuurlijke blikvanger van dit sprookjesachtige eiland. Op het eiland bieden de lavendelvelden een onvergetelijke aanblik. Zover het oog reikt, strekken de velden zich uit en geven een overheerlijke geur af. Hvar bereikte glorie en kracht tijdens de middeleeuwen toen het een belangrijke haven werd binnen het Venetiaans marine-imperium. Tegenwoordig is het een van de favoriete bestemmingen aan de Dalmatische Riviera. Dat is ook te danken aan het bijzondere klimaat. Hvar heeft de meeste zonne-uren van Kroatië! Toeristen vinden er alle mogelijke strand- en wateractiviteiten, in het blauwe water onder een stralende zon.

Goed eten – spiza, zoals de lokale bevolking het noemt – is een onvermijdbaar onderdeel in de traditie van Hvar. Een gezonde en lichte maaltijd gekruid met zelfgemaake olijolie en vergezeld door een goed glas wijn: het is de reden waarom de mensen van Hvar zo lang leven en er goed blijven uitzien.

Eeuwenoude kunstschatten

De stad Hvar dankt zijn succes aan het panorama over de zee en zijn kunstschatten binnen de zeven eeuwen oude stadsmuren. Deze muren dienden als bescherming tegen de vele aanvallen uit zee. In het hartje van de stad ligt het Piazza-plein – ook wel het mooiste plein van Dalmatië genoemd. Hier vinden we de heilige Stephan kathedraal, de paleizen van Groda en het oudste theater van Europa.

De tweede stad op het eiland Hvar is Stari Grad. Het is één van de oudste plaatsen in Kroatië met een geschiedenis die teruggaat tot ongeveer 400 voor Christus. Dan ging Stari Grad door het leven als een Griekse kolonie genaamd Pharos, opgebouwd door de Syracusiers. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de 17e eeuwse Stefanuskerk, het Bianchini paleis en het kasteel ‘Kastel Tvrdalj’.

Ten oosten van Hvar stad, aan de noordelijke kust van het eiland vind je Vbroska. Dit kleine dorpje wordt omringd door de enorme velden vol geurige lavendel. Vbroska is een typisch Dalmatisch dorpje met sfeervolle stenen huisjes, een vissersmuseum en de oude kerk van St. Marija. Vanaf een terras op de kerk heb je een uniek panorama over de paarse weelde lavendel.

Onbewoonde en groen beboste Pakleni eilanden

Ten zuidwesten van Hvar liggen de Pakleni eilanden. Deze groene beboste eilanden in de Adriatische Zee zijn onbewoond. Hun naam hebben de eilanden te danken aan de hars ofwel pakleni die er onttrokken werd aan dennenbomen. De hars werd onder andere gebruikt om schepen waterdicht te maken. In de zomer kan je vanuit Hvar bootexcursies maken naar deze prachtige, groen beboste en onbewoonde eilanden.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels