Hotels na corona: Nooit eerder sloot Oostwegel Collection de deuren

De hotelsector werd de afgelopen jaren zwaar getroffen door COVID-19. In dit artikel spreken we met Camille Oostwegel, Eigenaar en Algemeen Directeur van Oostwegel Collection in Nederland. We hebben het over de corona periode, de werking met externe giftvouchers en nieuwigheden in het hotel. 

Oostwegel Collection

Camille Oostwegel sr. richtte in 1980 Oostwegel Collection op. In deze Nederlands Limburgse keten zijn drie luxe hotels en zeven restaurants onderverdeeld. In Maastricht aan de Belgische grens is Château Neercanne gelegen. In Landgraaf, tussen Maastricht en Aken, vinden we Winselerhof. Château St. Gerlach bevindt zich in het groene Valkenburg en het Kruisherenhotel Maastricht is gesitueerd in het centrum van Maastricht, in het voormalige 15e-eeuwse Kruisherenklooster. 

Op 1 januari 2020 nam Camille Oostwegel de rol van zijn vader over. Sindsdien is hij Eigenaar en Algemeen Directeur van Oostwegel Collection. Camille heeft de corona periode van dichtbij meegemaakt. “Het is de eerste keer in de geschiedenis dat onze huizen de deuren moesten sluiten voor gasten”, vertelt Camille. “Ik heb ervoor gezorgd dat onze werknemers zo veel mogelijk aan het werk konden blijven en hen vooral ingezet voor taken waar we normaal gezien een bedrijf voor inhuren. Dat ging van verven tot het schoonmaken van het terrasmeubilair en het diepreinigen van de keuken. Onze werknemers waren gelukkig en terwijl bespaarden we. Er kwam in deze periode natuurlijk geen omzet binnen.”

Wisselende maatregelen

De impact van corona op de hotelsector is groter geweest dan Camille had kunnen denken. De hotels konden wel weer open, maar door de steeds veranderende maatregelen moesten de restaurants diverse keren dicht blijven of andere openingstijden hanteren. Het viel Camille op dat mensen in deze perioden vooral hun toevlucht zochten naar de meer landelijk gelegen hotels. In het Kruisherenhotel Maastricht lag het bezettingspercentage veel lager dan in de andere hotels. Vaak was het niet rendabel om de deuren weer te openen voor een miniem aantal gasten, maar Camille twijfelde nooit: “Wanneer we open mochten, gingen we open. Het is belangrijk dat je op de radar blijft en dat je de paar gasten die je hebt, een bijzondere tijd kan geven. Bovendien moet je ook denken aan het welzijn van je personeel. Rendabel zijn op zichzelf is niet altijd het belangrijkste.”

Cadeaubonnen

Gelukkig was er heel wat sympathie te bespeuren bij de gasten, laat Camille weten. Er werden heel wat eigen vouchers van de hotelketen verkocht en ook de cadeaubonnen van de hotelgroepering Relais & Châteaux deden het goed. “Iemand kan bij ons een voucher kopen om in Frankrijk te gaan logeren, maar andersom gebeurt dat natuurlijk ook. Dat is net het mooie eraan, dat we elkaar wederzijds kunnen verkopen.”

Vooral tijdens de eerste lockdown werd ook de website extra in de kijker gezet: “Bezoekers hebben tijdens de crisis de weg naar de website van Oostwegel Collection gevonden”, vertelt Camille. “Het aantal directe boekingen via onze website is in die periode enorm gestegen. We zijn nog meer gaan beseffen dat ons eigen kanaal heel belangrijk is. We hebben het in de corona periode dus nog meer versterkt.”

Toekomst

In de twee jaren van stilstand heeft Camille niet stilgezeten. Integendeel. Samen met zijn team zorgde hij op iedere locatie voor een aantal vernieuwingen. In Château St. Gerlach werd de hele lobby vernieuwd en in april wordt er ook het restaurant volledig vernieuwd. De vorige maître van Restaurant Château Neercanne is naar Winselerhof verhuisd, waar ook een nieuwe dynamiek ontstond in de gastronomische teams van beide locaties. Het Kruisherenhotel Maastricht wordt binnen een aantal jaar uitgebreid met een monumentaal gebouw dat naast het Kruisherenhotel ligt. Daar zullen vijftig kamers en een nieuw restaurant worden gerealiseerd. Camille besluit: “Als we kijken naar de tijd die we allemaal samen hebben gespendeerd in deze crisis, dan zijn we een beter bedrijf geworden. We staan nu allemaal dichter bij elkaar. ”  

Foto's: Etienne van Sloun
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek