Het vriendelijke carnaval van Tenerife: parades en dansen in zachte temperaturen

Tenerife kent het tweede meest bezochte carnavalsfeest ter wereld en staat garant voor 100% feestplezier! Eénmaal per jaar zakt heel Tenerife af naar de hoofdstad Santa Cruz om de festiviteiten van dichtbij mee te maken. Het carnaval van Santa Cruz staat bekend als een heus volksfeest met optochten, kleurrijke kostuums en exotische muziek.

Terug naar de tijd van vulkaanuitbarstingen

De Canarische eilandengroep ligt net boven de evenaar, in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van West-Afrika. Het vormt de meest zuidelijke regio van Europa. De archipel maakt deel uit van het Spaans grondgebied en bestaat uit twee provincies: Santa Cruz de Tenerife, waaronder de eilanden La Palma, El Hierro, La Gomera en Tenerife, en Las Palmas waar Lanzarote, Fuertaventura en Gran Canaria deel van uitmaken. 

Tenerife ontstond miljoenen jaren geleden nadat een vulkaanuitbarsting ervoor zorgde dat drie aparte eilanden zich aan elkaar hechtten tot één geheel. Vandaag is het hele eiland met zijn driehonderd vulkanen nog steeds vulkanisch actief, de meest recente vulkaanuitbarsting dateert van 1909. In het midden van het eiland ligt de indrukwekkende vulkaan 'El Teide'. Het is met zijn 3718 meter hoogte niet enkel de grootste vulkaan van de Canarische eilanden, maar ook de hoogste top van het hele Spaanse grondgebied. Het vulkanische karakter dat zich in de loop der eeuwen heeft gevormd is overal op het eiland te bewonderen. De op een maanlandschap lijkende rotsformaties in het natuurpark 'El Teide' en de zwarte zandstranden, verspreid over het eiland zijn dan ook een unicum. 

Uiteraard is Tenerife een zonbestemming: de gemiddelde jaartemperatuur is 23 graden met zachte zomers en relatief warme winters. Door zijn vele microklimaten kent het eiland bijzondere contrasten tussen het droge, woestijnachtige zuiden, en het groene, vochtige noorden. Sneeuw op de toppen van de Teide en tegelijkertijd zonnen en zwemmen aan de kust, is in de winterperiode niet uitgesloten. 

Multiculturele invloeden: Van Guanchis tot ontdekkingsreizigers

Met ongeveer 1 miljoen inwoners is Tenerife het grootste eiland van de archipel. De eerste bewoners van het eiland waren de Guanchis, Noord-Afrikaanse Berbers die zich rond -400 v.C. in Tenerife vestigden. In 1495 werd Tenerife veroverd door de Spanjaarden na een lange strijd tegen de Guanchis. Tenerife was daarbij het laatste eiland van de Canarische eilanden dat werd overgeleverd aan de Spaanse kroon. De Guanchis werden grotendeels uitgeroeid of gebruikt voor slavernij. Voor de zeevaart speelden de Canarische eilanden vanaf 1492 een belangrijke rol. Ontdekkingsreiziger Columbus meerde toen aan in La Gomera, op zijn weg naar Amerika. Onze gids Dario weet daar meer over: ‘Columbus was eigenlijk nog maar pas vertrokken uit Genua en toch stopte hij al enkele weken op La Gomera. Dat kwam hem goed uit: op het eiland verbleef de koningin van Tenerife, waarmee Columbus een liefdesromance had.’

De architectuur in Tenerife is een echt pareltje. De mudejarstijl, waarin moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven, gaan hand in hand. Ook de prachtige Canarische balkons, gemaakt van tea-hout, een Canarisch dennensoort, zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. 

Naast de stranden, architecturaal moois en betoverende landschappen, biedt het eiland interessante ontdekkingen. De meest spectaculaire is zonder twijfel het authentieke carnaval.

Carnaval op Tenerife: een eeuwenoude traditie

Carnaval op Tenerife is het tweede meest bezochte carnavalsfeest ter wereld, na Rio de Janeiro. De festiviteiten duren enkele weken, met als hoogtepunt de laatste week voor de start van de Vastenperiode. Van vrijdag tot dinsdag bruist de hoofdstad Santa Cruz dan met parades, feesten, dans en humor.

Carnaval speelt al lang een belangrijke rol in de geschiedenis van Tenerife. In 1605 werd er al verwezen naar verkleedpartijen waarbij mannen zich als vrouwen verkleedden en vrouwen zich als mannen. In de twintigste eeuw werd onder de dictatuur van Miguel Primo de Rivera en Generaal Franco het vieren van carnaval verboden. In enkele Spaanse steden, waaronder Tenerife, werd er slim met dit verbod omgegaan door ‘winterfeesten’ te organiseren die in wezen niet echt verschilden van de eerdere carnavalsfeesten. Na de dood van Franco keerde de naam ‘carnaval’ terug. 

Om ons voor te bereiden op carnaval in Tenerife, bezoeken we ‘La Casa del Carnaval’ oftewel het carnavalshuis in Santa Cruz. Het huis is het visitekaartje voor het festival en de perfecte manier om het feest het hele jaar door te beleven. 

Betoverende praalwagen voor de carnavalskoningin

De laatste carnavalsweek bestaat uit een opeenvolging van tradities. Zo wordt op woensdag de kroning van de carnavalskoningin live uitgezonden op televisie en is er op vrijdag de officiële ‘Openingsparade’. Hier pronkt de carnavalskoningin in ‘Glitter en Glamour’ op een grote praalwagen, midden een woud van kleur, lichtjes en wuivende palmen. Elk jaar bekampen de bouwers van de praalwagens elkaar om de mooiste en de meest betoverende te maken. In principe doet de koningin het hele gevaarte zelf bewegen, maar tijdens de praalstoeten wordt ze door een wagen getrokken.

Verder in de openingsparade passeren alle carnavalgroepen de revue, met tamboeren, schrille fluitjes en samba- en salsamuziek. De sfeer is relax en gezellig maar nooit agressief. Dat komt ook omdat de burgemeester van Santa Cruz te veel lawaai heeft verboden… en er dus geen dreunende beats door je lijf daveren. 

Bij de opening wil iedereen erbij zijn, de optocht rolt voorbij en blijft voorbij rollen. Na vier uur carnaval parade besluiten we de stoet links te laten liggen en klimmen we naar de pleintjes van Santa Cruz. Ook daar worden we ontvangen door een massa verkleed volk en muziek. Met een Dorada biertje of een gin-tonic in de hand, dansen we in een lange sliert op straat door de menigte heen. Het blijkt dat werkelijk het hele eiland naar de hoofdstad is afgezakt. Onze gids Dario Lopez loopt enkele vrienden tegen het lijf, en dan wordt hij aangeklampt door twee verpleegsters-in-uniform. Ze komen recht uit de parade, en hebben zin in een feestje!

Optochten, exotische muziek en dansen tot de vroege uurtjes

Op zaterdag is het naar traditie de dag van de ‘Rythm & Harmony parade’, de optocht met het grootst aantal toeschouwers. We zien de ‘Murgas’ (humoristische zangers) en ‘Comparsas’ (dansers) passeren. Alle dansgroepen hebben een fantastische choreografie geoefend, op eigen muziek van trommels en fluitjes. Het is een wervelend carnaval, iedereen maakt plezier! Op de pleintjes is het nu ei-ei-vol, maar toch kan er nog gedanst worden: op en neer op het ritme van de deejays. Langzaam spreidt het carnaval zich over de straatjes van Santa Cruz en mondt uit in een heus straatfestival. Voor onze begeleidster Monica is het een speciale avond: voor het eerst danst ze mee in de parade! En het is meteen een hele eer: ze maakt deel uit van de groenwitte troepen van de Rumberos. Dat is een van de meest bekende groepen, de wereldtop in comparsas.

‘El Coso apoteosis’, het afsluitend defilé, de grote finale van het carnaval in Tenerife, vindt plaats op dinsdag. Net zoals de openingsparade kan je deze meevolgen op straat, én wordt ze uitgezonden op televisie. Al voelt je lichaam pijnlijk aan na enkele dagen feesten zal dat je niet weerhouden om je weer volledig te laten gaan tijdens deze kleurrijke gebeurtenis. 

Rouwen om het einde van carnaval

Op Aswoensdag sluit het carnaval af met een diepgewortelde traditie: de begrafenis van de Sardine. Tijdens deze afscheidsceremonie rouwen de feestvierders om het einde van carnaval. Duizenden ontroostbare weduwen verschijnen huilend en flauwvallend in de stoet, samen met nonnen, priesters en andere leden van de kerk. Deze grappige gebeurtenis geeft de essentie weer van carnaval: overschrijden van grenzen, satire en ongeremd plezier. Een grote papieren sardine - de hoofdrolspeler van het hele gebeuren - mag natuurlijk niet ontbreken. De sardine wordt op het einde van de stoet in brand gestoken, en geeft hiermee het officiële einde van carnaval op Tenerife aan. De vastenperiode kan beginnen. 

Must see op Tenerife: vulkanisch nationaal park El Teide

Centraal op het eiland ligt het natuurpark van de vulkaan El Teide, een 'must see' voor iedereen die naar Tenerife trekt. De tocht erheen vanuit eender welk punt van het eiland duurt een goed uur en is op zich al een belevenis. Vertrekkend vanuit het weelderig gekleurde dal klim je met de auto of bus steeds hoger via volle bossen naar naaldwouden om uiteindelijk aan te komen in een prachtig open maanlandschap. 

Rijd rond in de enorme krater 'La Caldera' of trek je wandelschoenen aan en ontdek de krater via één van de vele wandelpaden. De overblijfselen van uitgespuwde lava kleuren het heuvelachtige landschap van rood, naar beige, bruin, groenblauw tot zwart. Vanuit de krater kom je via een kabelbaan boven de wolken op de top van de Teide uit. De ijle lucht op een hoogte van 3555 meter vergeet je snel als je vanuit de uitkijkpunten La Fortaleza en Pico Viejo geniet van een adembenemend panorama. Als je niet belemmerd wordt door de pluizige wolkenzee - een natuurlijk natuurfenomeen dat veroorzaakt wordt door passaatwinden - krijg je een prachtig uitzicht over het eiland. 

De puurheid en helderheid van de lucht maken van de Teide een ideale plaats om te genieten van een fenomenale sterrenhemel. Na een avondexcursie zal het je niet verbazen dat de hemel van het natuurpark in 2014 werd bekroond met een starlight certificaat. Overdag is er ook voldoende te doen op astronomisch vlak. Bewonder bijvoorbeeld de zon tijdens een rondleiding in het 'Observatorium de Teide', het grootste zonne-observatorium ter wereld.

Zon, zee, strand en luxe in Zuid Tenerife

Tenerife kan verdeeld worden in drie verschillende toeristische zones: het zuiden, het noorden en het hoofdstedelijk gebied. 

Met zijn authentieke bergdorpjes, adembenemende zandstranden, verborgen baaien en helderblauw water is het zuiden de ideale plek om tot rust te komen en te genieten van de zon en het warme klimaat. Waterratten komen ook aan hun trekken dankzij de vele watersportactiviteiten zoals windsurfen, kitesurfen en duiken. Wil je liever de walvissen- of dolfijnenkolonies observeren die voor de kust wonen? Dan is één van de gespecialiseerde bootexcursies zeker een aanrader! Los Cristianos, Playa de las Américas en Costa Adeje zijn dé populairste regio's voor wie houdt van een zon-zee-zand vakantie. 

Aan luxueuze accommodaties is er geen gebrek. Een aanrader is zonder twijfel het ‘Hard Rock hotel’ in de badplaats Playa Paraiso. In dit vijf-sterren resort krijg je een echte VIP-ervaring. Eten om je vingers van af te likken, geweldige zwembaden, hoogwaardige entertainment, uitzicht op zee en ontspannende wellness behandelingen zijn maar enkele elementen die het resort zo exclusief maken. 

De groene parel van Tenerife

Het noorden van Tenerife staat vooral bekend om zijn prachtige natuur, ontspanning en cultuur. Dat gedeelte van het eiland loopt van het centraal bergmassief, waarop el Teide ligt tot aan de noordelijke kust. In het door UNESCO beschermde biosfeer park 'Anaga' maak je kennis met het authentieke Tenerife met zijn ruige landschappen, adembenemende uitzichten en ongerepte natuur. 

In de Orotavallei, in het noordwesten van Tenerife, vind je het pittoreske stadje 'La Orota'. Een mengelmoes van witte en kleurrijke gebouwen, gezellige pleintjes en prachtig uit hout gesneden Canarische balkons, brengen je in het historisch-artistieke centrum terug naar het Tenerife van enkele eeuwen geleden. Het uitzicht op de Teide aan de ene kant en de Atlantische Oceaan aan de andere kant, maken van dit stadje een niet te missen pareltje.

Hoofdstedelijk gebied: waar hedendaagse architectuur en koloniale stijl samenkomen

Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife is met zijn 250.000 inwoners de grootste stad van Tenerife. De stad is ideaal om te shoppen en kent een enorm aanbod aan gastronomische lekkernijen. Verdwaal in het traditionele historische stadsdeel en sta versteld van het enorme hedendaagse auditorium. Het grootste groene gebied in Santa Cruz vind je in de 'Palmetum de Santa Cruz'. In deze prachtige botanische tuinen staat niet alleen de grootste collectie palmbomen van Europa, het herbergt ook 2000 verschillende planten. Wat deze locatie nog unieker maakt is dat het van een vuilnisbelt werd omgetoverd naar een buitengewoon stukje groen. 

La Laguna is de op een na grootste stad van Tenerife en is de enige stad van de Canarische eilanden die door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. De voormalige hoofdstad van het eiland staat bekend om zijn mooi bewaarde koloniale stijl. Een wandeltocht in het historisch centrum brengt je langs ruime voetgangersstraten en gebouwen van eeuwen oud waarbij de Amerikaanse en Europese invloeden duidelijk zichtbaar zijn. Wil je na deze ontdekkingstocht toch even ontspannen aan het water? De populaire zwemvijvers van Bajamar en Punta del Hidalgo nodigen uit...

Wijn en gastronomie in Bodega El Lomo

We sluiten ons bezoek af in ‘Bodega El Lomo’ in de rurale, rotsachtige gemeente Tegueste. Dat is een echte aanrader voor wijnliefhebbers. Op een half uur rijden van Santa Cruz en twintig minuten van La Laguna kan je deze wijngaarden bezoeken. Duurzaamheid en authenticiteit zijn van het grootste belang, in de geest van oprichter Felix Rodriguez. Men gebruikt oude druivenrassen in een beperkt assortiment: frisse, jonge, plaatselijke wijnen maar ook beperkte reeksen topwijnen. Die laatste zijn te verkrijgen in de beste Spaanse restaurants. Om ons op optimale wijze zijn beste wijn te laten proeven dooft de wijnmeester de lichten, en zet dromerige klassieke muziek op. ‘Sluit je ogen, adem rustig in en uit, en kom tot de kern van jezelf. Breng nu je glas naar je mond, en laat de wijn zachtjes binnenlopen.’

Copyright foto's: Turismo de Tenerife
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels