Het prachtige Pommeren en zijn historische hoofdstad Gdansk

Pommeren of Pomorski in het Pools is één van die streken in Polen waar een stadsbezoek met architecturale bezienswaardigheden gemakkelijk te combineren is met de prachtige natuur. De streek concentreert zich rond de zogeheten Driestad (Trojmiasto): het 1000 jaar oude Gdansk en de zustersteden Sopot en Gdynia.

Met zijn eeuwenoude geschiedenis en zijn ligging aan de Oostzee is Gdansk een van de populairste vakantiebestemmingen in Polen. Ooit was het een van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden en had de stad culturele en commerciële banden met de Lage Landen. Gdansk is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galerijen. Vooral de Lange Straat (Ulica Dluga) en Lange Markt (Dlugi Targ) zijn populaire plekjes om bijzondere gebouwen uit de Hanzeperiode te bezoeken. Verder heeft de stad, zoals vele Poolse steden, een uitgebreid uitgaansleven met discotheken, cafés en terrasjes.

Drie historische wijken

De binnenstad van Gdansk bestaat uit drie historische wijken: de Hoofdstad (Glowne Miasto), de Oude Stad (Stare Miasto) en de Oude Buitenwijk (Stare Przedmiescie). Aanvankelijk ontwikkelden de Hoofdstad en de Oude Stad zich naast elkaar, maar toen Polen onder het bewind van de Duitse Orde stond, groeiden de twee wijken aan elkaar vast. De Hoofdstad kreeg daarbij een meer Duits karakter, terwijl in de Oude Stad de meeste inwoners Pools waren. Omdat tussen de vijftiende en zeventiende eeuw Gdansk sterk in omvang groeide, werd de derde historische wijk geboren: de Oude Buitenwijk.

Bezaaid met kastelen uit WOII

Pommeren is echter meer dan Gdansk alleen. Zo is Slupsk, de belangrijkste stad van Centraal-Pommeren, befaamd om zijn indrukwekkende collectie werken van Stanislaw Ignacy Witklewicz. Daarnaast zijn Powisle (letterlijk vertaald: ‘de monding van de Wisla’) en het vruchtbare land van Zulawy zeker een bezoekje waard. Het is een prachtig landschap gekenmerkt door polders, bruggen, windmolens en huizen met arcades.

De Tweede Wereloorlog heeft in Pommeren zijn sporen nagelaten: de regio is bezaaid met kastelen van de Ridders van de Duitse Orde (in het Engels werden ze vaak Teutonic Knights genoemd). Het bekendste en grootste kasteel is het kasteel van Malbork, maar de forten in Gniew, Bytow, Kwidzyn, Lebork, Sztum en Czluchow moeten in schoonheid nauwelijks onderdoen voor Malbork.

Kashubiërs en Koclewlaks

De echte ziel van Pommeren wordt gevormd door de Kashubiërs en de Koclewlaks. Deze oorspronkelijke streekbewoners zijn generaties lang de houvast geweest voor de identiteit van Pommeren. Door de eeuwen heen zijn de gewoontes van deze twee buurvolken goed bewaard gebleven. Zo is het borduurwerk van de Kashubiërs en het kant van de Kociewlaks nog steeds overal te koop. Ook hun taal wordt tot op vandaag nog steeds gesproken door de huidige inwoners.

Gouden stranden en bewegende duinen

De natuur van Pommeren wordt gedomineerd door het Slowinski Nationaal Park – één van de weinige bewegende duingebieden in Europa – en zijn gouden stranden. Elk jaar strijden de stranden van de Wisla-zandbank in Krynica Morska, Katy Rybackie, Stegna en vele anderen voor de titel van meest aantrekkelijke badstad.

Heilige Dominicus Jaarmarkt

Het weer in Pommeren kan soms wisselvallig zijn, maar welke tijd van het jaar het ook is, bezoekers zullen zich nooit vervelen. Zo worden er jaarlijks tal van evenementen georganiseerd zoals het Aarbdeienoogstfeest, het Wereld Barnsteenverzamelkampioenschap en de Heilige Dominicus Jaarmarkt.

In het jaar 1260 ontstond de Heilige Dominicus Jaarmarkt door de toenmalige paus Alexander IV. Hij kwam op het idee om een festival te houden in de havenstad Gdansk dat verkopers over de hele wereld zou samenbrengen. Met bijna 760 jaar traditie is de Heilige Dominicus Jaarmarkt het grootste openluchtevenement in Polen. Tijdens deze 23 dagen durende beurs nemen meer dan duizend handelaars hun intrek in Gdansk en elke dag zakken er meer dan 70.000 bezoekers af om deze werelberoemde jaarmarkt bij te wonen. Concerten, theatervoorstellingen, sportevenementen, vuurwerk en parades zorgen ervoor dat je je geen minuut verveelt.