Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen opent na 11 jaar opnieuw de deuren

Zeven eeuwen topkunst tonen in optimale omstandigheden: dat was het uitgangspunt bij de renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. En eindelijk is het zover! Na elf jaar bouwen en renoveren zwaait het vernieuwde KMSKA opnieuw de deuren open voor het publiek.

Minister-president Jan Jambon: "De opening van het KMSKA is hét culturele hoogtepunt van 2022. Musea zijn belangrijk in een samenleving. Eindelijk kunnen Vlaanderen en de wereld opnieuw kennis maken met de grootste kunstcollectie van Vlaanderen die een weerspiegeling is van ons vakmanschap, van vroeger en nu. De uitstraling, schaalgrootte en collectie van het museum maken van het KMSKA een speler van Europese topklasse."

Nog voor de eerste sloophamer in het museum arriveerde, stelde Karin Borghouts haar statief al op om ingepakte altaarstukken en verlaten kantoren te fotograferen. Dankzij haar beelden konden fans - en medewerkers - volgen hoe muren plaats ruimden voor elegante zuilen, of hoe de staalstructuur van het nieuwe museum groeide. Een selectie van haar foto's sieren de muren in de tijdelijke expo 'The Making of' en zijn opgenomen in de nieuwe museumpublicatie 'Het Schoonste Museum', verschenen bij Hannibal Books.

Twee werelden in één museum

Het KMSKA was elf jaar voor het publiek gesloten. Tijdens die periode werd het historische gebouw gerenoveerd en werd er een nieuw hagelwit volume aan toegevoegd. De nieuwe toevoeging is een inbreiding in de historische patio's. Hierdoor komt er 40% extra tentoonstellingsruimte. Het architectonische concept van KAAN Architecten neemt de bezoeker mee op een avontuurlijke reis langs twee werelden in één museum. Een restauratie die maximaal respect toont voor de eeuwenoude architectuur en tegelijk mooi inspeelt op de hedendaagse museumcollectie.

Met 8400 stukken is de collectie van het KMSKA de grootste en meest waardevolle van Vlaanderen. De collectie is het resultaat van de eclectische smaak van verzamelaars en directeurs uit verschillende tijdsperioden. Het oudste werk dateert vanuit de vroege 14de eeuw. Het KMSKA bezit voornamelijk kunst uit België en de Zuidelijke Nederlanden maar heeft ook een flink aantal internationale topstukken van uitzonderlijke kwaliteit. 

"De grootste collectie van Vlaanderen komt opnieuw thuis in de stad. Ik wens alle bezoekers van het KMSKA - Antwerpenaren en toeristen - dat ze stil mogen worden van onze Vlaamse Meesters, dat ze het warm krijgen van zeven eeuwen kunst. Ik wens hen een ontmoeting met de schoonheid die onsterfelijk is in de kunst. Vandaag vieren we feest, hier heeft Antwerpen lang op gewacht!" aldus Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen.

'Het Schoonste Gevoel'

Het nieuwe museum heeft als baseline 'Het Schoonste Gevoel'. Het zet meteen de toon. De focus ligt niet langer enkel op kennis vergaren, maar nog meer op beleven. Het KMSKA wil elke bezoeker een gevoel meegeven dat ook buiten de museummuren nog lang blijft nazinderen.

Voorzitter KMSKA Luk Lemmens: "Voor mij is het belangrijk dat een museum inzet op beleving. Het KMSKA-team heeft op dat vlak ongelooflijk werk neergezet. Ik nodig dan ook graag iedereen uit om zich te laten onderdompelen in de wondere wereld van het KMSKA."

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."