Het knooppuntensysteem in de Oostkantons breidt verder uit: nieuwe wandelborden in de noordelijke gemeentes

Reizen wordt meer en meer mogelijk, ook binnen de Belgische grenzen lokken de mooiste bestemmingen. In de Oostkantons heb je van die bijzondere plekken die je op eigen houtje en in alle rust kan verkennen. Bijvoorbeeld in het oudste natuurreservaat van België: de Hoge Venen. Maar ook uitgestrekte heuvelruggen en prachtige vergezichten op de glooiende valleien en woeste ravijnen versieren dit stukje België. De nagelnieuwe wandelborden van het wandelknooppuntensysteem doen nu ook het noorden van de Oostkantons barsten van avontuur. Volg de aangegeven paden via de houten paaltjes en start je beleving!

Wandelen op nummer: nu ook in de noordelijke gemeentes

Het knooppuntennetwerk is bekend: het eenvoudige systeem verbindt nummers op een kruispunt. Zo stel je zelf een volgorde en dus een gepersonaliseerde wandeltocht samen. De Oostkantons vormen een perfecte locatie voor wandelaars van alle niveaus. Je maakt je tocht immers zo actief als je zelf wilt: wandel door het dal of werk jezelf in het zweet op de hellingen. Geen enkele trip is hetzelfde!
Sinds de lente van 2021 profiteren ook de noordelijke gemeentes van de gebruiksvriendelijkheid van dit netwerk, omgeven door sfeervolle dorpjes en natuur. Het routenetwerk beslaat zo’n 470 kilometer aan wandel- en fietsplezier tussen Eupen, Kelmis, Lontzen en Raeren. Zelfs personen met een gebrekig oriëntatiegevoel bereiken vlekkeloos hun bestemming, zonder steeds dezelfde route te moeten volgen. Het enige wat je nog nodig hebt zijn je wandelschoenen!

Stippel zelf je route uit met de wandelrouteplanner

Je kan op voorhand al verschillende routes via de website of de app uitvinden. Op www.ostbelgien.eu ontdek je de wandelrouteplanner: een handige tool om je wandelroute op maat uit te stippelen. Klik gewoon in de juiste volgorde op de knooppunten en het systeem berekent automatisch jouw ideale wandeling. De tool geeft het aantal kilometer op onverharde- en kasseiwegen én het hoogteprofiel aan. Je kan ook eenvoudigweg interessante plaatsen zoals musea, campings of fietsverhuurlocaties aan- of uitvinken op de kaart. Bovendien is de routeplanner steeds up-to-date en geeft hij ook gebieden aan die niet toegankelijk zijn wegens bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden.
Maar je gaat je laptop toch niet meenemen tijdens je wandeling? Uiteraard niet. Je kan je wandeling eenvoudigweg downloaden en overzetten op een gps-toestel of ze importeren in de app op je smartphone. De mogelijkheden zijn oneindig! De site herbergt ook allerlei uitgestippelde wandelingen waarbij je kiest uit één van de 26 plezierwandelingen tussen de 5 en 21 kilometer. Haal je toch liever je klassieke wandelkaart tevoorschijn? Bekijk dan de publicaties online of ga voor een vernieuwde gedrukte wandelkaart.

Appen en stappen

De app Go Ostbelgien kan je gratis downloaden via de App store of Google Play store. Typ het sleutelwoord ‘Go Ostbelgien’ in en je beschikt in geen tijd over de handige wandel- en fietsrouteplanner. De app vraagt enkel nog om een vingerklik op de knooppuntenbolletjes. De kaart in de app geeft zelfs de wandelrichting en het uitgestippelde aantal kilometers aan. Bang dat je tijdens je wandeling al je mobiele data zal opgebruiken? Da’s niet nodig. De app slorpt geen mobiele data op als je dat niet wil. De kaarten werken – als je ze downloadt - immers ook offline. Trek gekregen? Geen probleem, de app geeft ook verschillende eetgelegenheden weer. Verblijf je meer dan één dag in de prachtige Oostkantons? Prima! Vergezel andere wandelaars in een herberg, B&B en hotel of op een parking voor motorhomes. De verschillende accommodatiemogelijkheden worden erg duidelijk aangegeven in de mobiele applicatie.

Zelf op ontdekking: van Eupen naar Lontzen

In de noordelijke gemeentes Eupen, Kelmis, Lontzen en Raeren werd de gloednieuwe bewegwijzering geplaatst. Dat moeten we testen! We vertrekken voor onze wandeling in het centrum van Eupen, de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap. Maar niet vooraleer we een behoorlijk stuk Schwarzwalder Kirsche torte verorberen in een konditorei. Om dat te verteren plakken we best nog een aantal kilometers aan onze tour. Geen probleem, we openen de routeplanner in onze app en klikken op ‘mijn wandelroutes’. In geen tijd passen we onze opgeslagen route aan: bolletjes klikken en klaar.
We starten op knooppunt 5 dat al snel wordt opgevolgd door knooppunt 40. We drukken in onze app op de ‘Te volgen knooppunten’-knop en steken onze smartphone weg tot we aan de paal die het volgende knooppunt aanduidt belanden. Het inspirerende landschap trekt ondertussen langzaam maar zeker aan ons voorbij.
Op onze tien kilometer tellende route worden we getrakteerd op allerlei vergezichten. Glooiende heuvels bedekt met een deken van donkergroene bomen, prachtige horizonten en schitterende beekjes: de Oostkantons zijn werkelijk een plaatje. Elk knooppunt inspireert om te blijven stappen. Elke inspanning wordt beloond met schitterende panorama’s. Ook de lokale folklore en monumenten ontbreken niet.
Onze eindhalte is Lontzen, een klein lieflijk plaatsje met een idyllische ligging tussen de Oost-Belgische heuvels, bossen en veenlandschappen. Met een matige kracht stroomt de rivier de Lontzenerbach gutsend voorbij, wanneer we uitrusten op een bankje. Eén ding moet je ons beloven: haal je neus regelmatig van je scherm af tijdens je wandeling. De echte genieters moeten richten hun blik omhoog, naar de lokale natuurlijke schoonheid. Tijdens een wandeling wordt je sowieso getrakteerd op een onvergetelijke ervaring waar je nooit genoeg van krijgt.

Plezierwandelingen: tussen de wuivende Venen  

Geen zin om je wandelroute zelf uit te dokteren? Geen zorgen, er liggen verschillende uitgestippelde plezierwandelingen voor je klaar. De selectie van 26 wandelingen bevat de mooiste wegen en paden die zich uitstekend mengen met de feeërieke bossen, glinsterende rivieren en ruigere bergkammen eromheen. 5, 14 of 21 kilometer? Na één stap in het geweldige landschap bespeur je meteen de mooie natuur van de Oostkantons, klaar om ontdekt te worden op je eigen ritme.
Wij kiezen voor wandeling 12 van 8,5 kilometer met vertrek ter hoogte van het Signal de Botrange. De uitstekend gemarkeerde rondwandeling komt langs al het mooie dat de Hoge Venen te bieden heeft. We gaan helemaal op in de natuur: voelen aan de hoge heidegrassen die in de zomer prachtig bloeien en ruiken de houten vlonderpaden die over het turflandschap kronkelen. Links en rechts zien we niets dan goudgelige veenlandschappen terwijl de wind stevig door onze haren wappert. We bereiken Baraque-Michel en volgen de blauwe bordjes richting Signal de Botrange. Onze voeten stoten alweer op een veenlandschap, maar van een heel andere soort. Alle mogelijke flora die je in de Hoge Venen al 10.000 jaar lang kan ontdekken, versieren deze zogenaamde microkosmos. En uiteindelijk ook onze wandelschoenen.

Probeer gratis je wandelmateriaal uit in het testcentrum in Malmedy

De beukenzuilen in het bos, hoogste toppen van België en bergbeekjes, dat vraagt om het beste wandelmateriaal, toch? Een wandelschoen of stok kan in de winkel bij je passen maar - na 5 kilometer in je avontuur - toch voor problemen zorgen. Daar weten ze in de Oostkantons wel iets op! Wie wandelmateriaal om te testen wil lenen, kan hiervoor terecht in het Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oost-België in Malmedy. Je betaalt een waarborg van 50 euro voor een praktische rugzak, een waterdichte jas of de nieuwste wandelschoenen en hup, weg ben je! Het materiaal blijft de hele dag in je bezit en je moet het pas de volgende dag terugbrengen.

Bovendien is het ook de plek bij uitstek om streekproducten uit de regio te kopen: het Huis voor Toerisme Hoge Venen - Oostkantons is het officiële verkooppunt van 'Made in Ostbelgien'-producten, zoals ondermeer Fonk's Backwaren, Brouwerij Bellevaux, Finessen, Kockarts, Dijan, Montenauer Hamrokerij, Grain d'orge, +32 Coffee, Gabys Nudelküche en zo meer. In het aanbod ook een volledige set wandelkaarten van de regio, en vele boeken!

Meer info:

Routeplanner

Plezierwandelingen

Testcentrum
 

Indien je meer informatie wil of vragen hebt, kan je terecht bij: Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oostkantons | Place Albert 1er 29a | 4960 Malmedy | +32 80 33 02 50 | www.ostbelgien.eu | info@ostbelgien.eu

Copyrights foto’s: Ostbelgien.eu - Dominik Ketz - Markus Balkow
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Dit charmante hotelletje herbergt acht trendy en individueel ingerichte luxekamers, allemaal met een eigen badkamer, tv, telefoon en minibar. In dit verblijf zijn gezelligheid en rust troef.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."