Het heuvelachtige landschap van de Condroz en de magische vlaktes van de Famenne

Ontdek de Crondoz en de Famenne, behorend tot België’s best bewaarde natuurgebieden met een enorme rijkdom aan fauna en flora. Deze regio vormt een ideale bestemming voor een gezellige en ontspannende gezinsvakantie, temidden van de prachtige natuur en het rijke culturele erfgoed.

Valleien van de Smaken

De Condroz en de Famenne en hun zes gemeenten verwelkomen je in het zuidwesten van de provincie Namen. Door de verscheidenheid aan streekproducten, wordt deze streek de ‘Valleien van de Smaken’ genoemd. In dit deel van de Condroz, waar bosrijke heuvels en valleien elkaar afwisselen, en het begin van de Famenne die de overgang maakt naar de Ardense hoogvlakten, situeren zich zes gemeenten: Ciney, Gesves, Ohey, Hamois, Havelange en Somme-Leuze.

Afgebakend in het noorden door de Samber en de Maas strekt het landschap van de Conrdoz zich uit als een golvend plateau met open vlaktes en bossen. Terwijl de Condroz wordt omschreven als een heuvelland vertoont de streek van Famenne eerder een vlak reliëf. Het vlakke landschap gekenmerkt door een groot netwerk aan waterlopen wordt afgewisseld door beboste stroken en weilanden met hier en daar een dorp.

Tijdens een bezoek aan de streek van Condroz en Famenne staat maar één iets centraal: genieten. In het prachtige heuvellandschap van de Condroz en de vlakten van de Famenne kan je heerlijk wandelen en fietsen langs mooie typische huizen die gemaakt zijn van grijze of gele steen.

Klokkentoren en muziekkiosk

We starten ons bezoek in de hoofdstad van de Condroz: Ciney. Het is een groene en jonge stad die de faam en de kleuren van de streek weerspiegelt. Op de Grand-Place, officiëel de Place Monseu, staat de Collegiale kerk Saint-Nicolas. Deze kerk werd opgetrokken op de site van verschillende andere kerken die allemaal verwoest werden. Het stadsbeeld van Ciney wordt dan ook geschetst door de metershoge klokkentoren van deze kerk. In de schaduw ervan staat een prachtige muziekkiosk te wachten op orkesten.

Bewegwijzerde fiets- en wandelroutes

Het is heerlijk vertoeven in de natuur van Condroz en Famenne: de streek verkennen doe je best door de bewegwijzerde fiets- en wandelroutes te volgen. We vragen suggesties voor fietsers aan Julie Riesen, verantwoordelijke voor het toerisme in de streek. Julie somt op: “Hier ligt een deel van het bekende Waalse RAVel-netwerk: dat zijn routes op oude spoorwegbeddingen, dus vrij makkelijke fietstochten. Verder hebben wijzelf ook fietsroutes samengesteld: de ‘Valleien van Smaken met de fiets’, met 180 km aan fietsroutes en ‘Famenne met de Fiets’, een fietsnetwerk van 350 km. Je kan het jezelf makkelijk maken: onze Toeristische Dienst verhuurt elektrische mountainbikes op vier verschillende locaties.”

40 kunstwerken langs de Kunstpaden

Ook voor de wandeliefhebbers zijn er tal van mogelijkheden volgens Julie: “Een van onze grootste projecten zijn de Kunstpaden of ‘Sentiers d’art’. We hebben in de voorbije jaren al een 30tal kunstwerken laten plaatsen op wandelwegen. Ze vormen één grote lus van 120 km: zo kan je een grote tocht maken langs meer dan 40 kunstwerken in de ‘Valleien van de Smaken’.”

Vier favoriete wandeltochten

En wat zijn de favoriete wandeltochten van Julie? “We hebben een Top 12 van wandelingen samengesteld in onze brochure ‘Balades & Vous’. Een van mijn favorieten is de wandeling van 12 km in Failon langs het kasteel van Ramezée. Hier wandel je boven op een typische heuvel van de Condroz en zie je uit over de vlakten van de Famenne. Een tweede persoonlijke favoriet is de 7 km lange route doorheen het dorp Ossogne. Dat dorpje kan uitpakken met een hele waaier aan charmes: nauwe straatjes met oude huizen en boerderijen, een kasteelhoeve, een oude watermolen,… De schoonheid van de site ‘Le Sawhis’ zal je verrassen met haar natuurreservaat, gezondheidsparcours en arboretum. Mijn derde favoriete wandeling ‘Promenade du Tige de Ronvaux’ bedraagt 10.5 km en laat je Chevetogne en het omliggende landschap zien: van heuvelruggen en valleien tot geschiedenis en erfgoed in de ongerepte natuur. Tenslotte mijn nummer 4: de 12,9 km lange wandelroute ‘La Sart-Mère’ door de gemeente Gesves. Deze route heeft een vrij sportief karakter. Zo kom je langs de ‘Vallée des Fonds’, het grote massief van het ‘Bois de Gesves’ en het prachtige uitzichtspunt van de oude boerderij ‘la Sart-Mère’.”

‘Mes aventures d’enchanteur’ voor de allerkleinsten

Voor wandelingen met het hele gezin, heeft de streek iets heel bijzonders in petto: ‘Mes aventures d’enchanteur’. Dat zijn zes spelwandelingen die je het hele jaar door kan maken, ideaal voor gezinnen met kinderen tussen zes en twaalf jaar. Ze bestaan in drie categorieën: speurtochten voor de allerkleinsten, voor tieners, en voor de ouderen. Zo heb je in Gesves de spelwandeling: ‘Vind het magische amulet van Gesves’. Voor families is ook het provinciaal domein van Chevetogne een aanrader: hier kan je makkelijk een hele dag ontspannen en spelen!

Musea in overvloed

De natuur heeft de bovenhand in Condroz en Famenne, maar er valt cultureel ook wat te beleven. Wij lichten er vier interessante bezienswaardigheden uit: het MHiN, het ‘Monopoli Museum’, het ‘Musée de l’heritage’ en het kunstambachtcentrum ‘La Spirale’.

‘MHiN of het Museum van Natuurwetenschappen’, ligt in Chevetogne. Hier kunnen kinderen op avontuurlijke wijze de geschiedenis verkennen. In Barsy huisvest het ‘Monopoli Museum’ mechanische en elektrische apparaten die dateren uit de periode 1850 – 1950. Het museum dankt zijn bestaan aan Renato Monopoli, van Italiaanse oorsprong en met een passie voor zeldzame objecten. Paradepaardjes zijn ongetwijfeld de nog steeds werkende vitrine-automaten die bestemd waren om de aandacht van passanten te trekken.

De beide Wereldoorlogen worden herdacht in het ‘Musée de l’héritage’ in Goesnes. Hartverscheurende getuigenissen van families, voorwerpen en documenten uit die tijd zoals posters, brieven, postkaarten en boeken worden hier bewaard. Neem tenslotte ook een kijkje in het kunstambachtcentrum ‘La Spirale’ in Natoye, waar je een binnen- en buitenparcours met beeldhouwwerken kan bewonderen.

Chardeneux en Mozet: les plus beaux villages de Wallonie

Het dorpje Chardeneux maakt deel uit van de gemeente Somme-Leuze en voert de titel van een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Gelegen op een zuidoostelijk georiënteerde heuvel en omringd door een ruraal landschap aan grasvlaktes en akkers, zal dit dorpje je betoveren. Je ziet er de typische Condroz-architectuur van de 18e en 19e eeuw, met overheersende grijze en zwarte kalk- en leistenen. In het hart van het dorp vind je een prachtexemplaar van deze architectuur: de Romaanse kerk met haar achthoekige torenspits.

Ook in het dorpje Mozet, dat middenin de velden en bossen op de zuidhelling van de prachtige vallei ligt in de gemeente Gesves, overheerst de Condroz-architectuur. De oude dorpskern wordt er gedomineerd door de klassieke Saint-Lambertkerk van blauwe hardsteen die in 1755 werd herbouwd. Het grijs van de kalksteen en het zwart van de leien zorgt voor een onmiskenbare charme.

Extra info/links:

Voor meer info over de streek Condroz-Famenne: klik hier.

'Famenne à vélo', het fietsnetwerk van 350 km kan je hier vinden.

Informatie over de Kunstpaden: zie Kunstpaden.

Videos:

Kunstpaden in Condroz-Famenne

Copyright foto’s: Miguelle Lebrun, Xavier Rijs, Vincianne Baudouin
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."