Herontdek onze Belgische kust op vier manieren

De zee, het strand, een vleugje natuur en een onaangeroerd achterland: herontdek onze kust op vier verschillende manieren. Varen op volle zee of liever een tochtje door het achterland? Onze kust heeft nog heel wat verborgen schatten!

1. Varen op volle zee

Met een ligplaats voor tweeduizend zeilboten is de jachthaven van Nieuwpoort de grootste van Noord-Europa. Zes meerpalen zijn voorbehouden aan de zeilboten van Sailors Only. Met deze organisatie kun je dagelijks vanuit Nieuwpoort een zeiltrip maken langs de kust. Ervaring is niet nodig, een schipper vaart mee. De boten hebben een capaciteit van vier tot acht personen.

Nog in Nieuwpoort biedt de wavekart meer spektakel. Dit is een snelle polyesterboot, waarvan je als een onervaren landrot op volle zee zelf het stuur in handen mag nemen. Nieuw en het neusje van de zalm is een offshoretrip met een grote zodiac. ’s Morgens vertrek je voor een oversteek naar Ramsgate, waar je de lunch neemt. Langs de krijgsrotsen van Dover vaar je naar Frankrijk voor de koffie. Tegen 18 uur ben je terug in Nieuwpoort.

Vanuit Oostende pendelt de Seastar dagelijks naar Nieuwpoort en terug. Enkele reis doet de comfortabele boot anderhalf uur over deze minicruise. Op zaterdagavond kan je een afvaart met barbecue boeken.

Vis je liever zelf je avondmaal bij elkaar? Scheep dan in op de Oostende visserssloep Crangon en hengel op een traditionele manier naar garnalen. De vangst wordt aan dek gesorteerd, gespoeld en gekookt. Jouw deel neem je gewoon mee naar huis.

Info:

Zeildopen met Sailors Only, tel. 058/23 26 73
Wavekarten en offshoretrip met Nautical Society, tel. 058/23 14 75
Cruise met Seastar, tel. 058/23 24 25
Garnaalvissen met Crangon, tel. 0475/80 63 03

2. Met een kite in de hand

Vroeger heette het gewoon een vlieger, maar vandaag hoor je kite te zeggen. Met zo’n kite kan je vliegeren, maar er is meer: je kan ermee op een plank over de golven varen of in een wagentje over het strand rijden. Voor een initiatie in deze spectaculaire sport kun je terecht bij Twins Club in Bredene of bij de VVW in Heist.

Het brede strand van De Panne is het mekka van de zeilwagenrijders. In de zomervakantie biedt de Landelijke Zeilwagenfederatie er individuele initiatielessen. Na een korte inleiding mag je al meteen het stuur in handen nemen.

Info:

Kiten met Twins Club Bredene, tel. 059/33 07 97
Kiten met VVW Heist, tel. 050/51 20 55
Zeilwagenrijden met de Landelijke Zeilwagenfederatie, tel. 058/41 57 47

3. Stappen door slikken en schorren

De twee grootste natuurgebieden aan zee liggen aan beide uiteinden van de Belgische kuststrook. In De Panne is het reservaat De Westhoek een uitgestrekt duinengebied waar je nog zeldzame plekken vindt met alleen maar zand, zand en zand. Je wandelt er makkelijk een paar uur in rond.

Tegen de Nederlandse grens ligt het bekende natuurreservaat Het Zwin. Deze oude verzande stroomgeul wordt twee keer per dag overspoeld door zout zeewater. Op de slikken en schorren groeien zo bijzondere zoutminnende planten, die op hun beurt zeldzame watervogels aantrekken. Het Zwin is op zijn mooist van half juli tot eind augustus. Dan staat immers het lamsoor of de zwinneblomme in bloei. Dit plantje tooit Het Zwin in een paars bloementapijt.

Kleinere natuurreservaten met wandelpaden zijn De Fonteintjes (Blankenberge), de Duinbossen (De Haan), domein Raversijde (Oostende), de Ijzermonding (Nieuwpoort), het Hannecartbos en de Doornpanne (Oostduinkerke) en het Calmeynbos (De Panne).

Even landinwaarts ligt bij Blankenberge de Uitkijkse Polder. Dat is het enige weidevogelreservaat van ons land. In het natte poldergebied hangen en fladderen voortdurend vele tientallen weidevogels rond. Vanuit een handvol kijkhutten kun je de vogels rustig en zonder te storen observeren. Vergeet je verrekijker niet!

Info:

Het Zwin, tel. 050/60 70 86

4. Gekoesterd boerenland

Het achterland is een boerenland bij uitstek. Even weg van de drukke zeedijk beland je er in landelijke dorpskommen en gezellige stadjes. Dat de rijke poldergrond gezonde vruchten voortbrengt, kan je zelf gaan ontdekken op de vaste boerenmarkt in Diksmuide op zaterdagnamiddag. Gezellige polderstadjes zijn Diksmuide, Lo, Veurne, Oudenburg en Damme.

Langs de Ieperlee tussen Merkem en Noordschote is De Boot – een boot dus – een goede uitvalsbasis om de Ijzervallei per fiets, te voet of per kano te ontdekken. In het ruim van het schip vertelt een tentoonstelling het verhaal van de enige rivier die in België in zee uitmondt. Op vaste dagen worden er tochten georganiseerd waar deelnemers individueel voor kunnen inschrijven.

Laat het weer het afweten? Dan kun je nog altijd kunst gaan ontdekken. In Jabbeke heeft de Vlaamse expressionist Constant Permeke zijn museum, in Gijverinkhove (bij Alveringem) wordt het werk van de beeldhouwer George Grard bewaard in de Stichting George Grard.

Info:

Vzw De Boot in Diksmuide, tel. 0475/21 43 20
Museum Constant Permeke in Jabbeke, tel. 059/50 81 18
Stichting George Grard in Gijverinkhove, tel. 058/29 82 19

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."