Grootste Nationaal Park van Thailand gekroond tot werelderfgoedsite

Het Nationaal park Kaeng Krachan is met zijn tropische wouden een toevluchtsoord voor tal van zeldzame diersoorten. De Aziatische olifant, de Siamese krokodil en de banteng zijn slechts enkele voorbeelden van de buitengewone diersoorten die er leven. Vanwege die uitzonderlijke biodiversiteit staat het Nationaal Park Kaeng Krachan nu ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Unieke landschappen

Het Nationaal Park situeert zich op 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bangkok, aan de Thaise kant van het massieve Tenasserim-gebergte. Met een oppervlakte van 2900 vierkante kilometer mag Kaeng Krachan zich ook kronen tot het grootste Nationaal Park van Thailand.

Naast een bijzondere fauna en flora zijn er in Kaeng Krachan ook tal van adembenemende landschappen te vinden. Vooral de uitzichtpunten aan het meer en de berg Panernthung zijn niet te missen. In de zomer is het Nationaal Park dan ook een trekpleister voor locals en toeristen om er te wandelen, raften of zeldzame vlinders te spotten. Bovendien liggen de badplaatsen Cha-Am en Hua-Hin op slechts anderhalf uur rijden van het park.

Verantwoord toerisme

De erkenning van Kaeng Krachan als UNESCO Werelderfgoed wordt warm onthaald door de Thaise overheid. De laatste jaren wordt er alsmaar meer ingezet op verantwoord toerisme. Zo werd een tijdje geleden alle plastic verboden in Nationale Parken. Ook werd er een nieuw decreet goedgekeurd voor de bescherming en het welzijn van de inheemse olifanten en werden er een aantal kwetsbare plaatsen zoals Maya Bay (Phi Phi eiland) gesloten. Verder lanceerde de overheid een bewustwordingscampagne over het zeeleven en ondersteunt de Tourism Authority van Thailand 'community based tourism' initiatieven. De erkenning van Kaeng Krachan is hierbij een mooie aanvulling.

Zes Werelderfgoedsites

In totaal telt Thailand nu zes Werelderfgoedsites. Naast het bos van Kaeng Krachan werd ook het bos van Khao Yai eerder al toegevoegd aan de lijst van UNESCO. Ook dat Nationaal Park is de thuisbasis van een indrukwekkend aantal wilde dieren. Verder veroverde het wildreservaat van Thung Yai - Huai Kha Khaeng reeds een plek op de lijst alsook de archeologische site van Ban Chiang, dat bekendstaat als een van de belangrijkste prehistorische nederzettingen in Zuidoost-Azië. Tot slot kregen ook twee historische Thaise steden de bekroning als Werelderfgoed: Sukhothai en Ayutthaya. Al deze prachtige locaties tonen op hun eigen manier de natuurlijke en culturele rijkdom van Thailand.

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels