Groothertogdom Luxemburg: Hike & Bike, Rail & Trail

Wil je het Groothertogdom Luxemburg ontdekken? Te voet, met de fiets én met de trein? Goed nieuws: sinds 1 maart 2020 moeten reizigers in bus, tram en trein geen ticket meer kopen. Dat maakt van Luxemburg het eerste land met gratis openbaar vervoer. De maatregel werd ingevoerd om files op de wegen zoveel mogelijk te beperken en inwoners en toeristen te overtuigen om de auto in te ruilen voor het openbaar vervoer. Kort samengevat: sinds 1 maart is het in Luxemburg elke dag van het jaar trein-tram-busdag.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Meer info vind je hier.

Van station naar station

Het gratis openbare vervoer in Luxemburg opent perspectieven voor wandelaars en fietsers. De toeristische dienst van het land promoot al langer wandelingen en fietstochten van station naar station. Op hun website staan maar liefst 43 wandelroutes, in alle windrichtingen. Het principe is eenvoudig. Kies één van de routes, neem de trein naar het vertrekpunt en volg vanaf daar de CFL-pijltjes. Terugreizen kan via het volgende station op je route. Dat klinkt eenvoudig. Maar werkt het systeem? GRANDE.be doet voor u de test en wandelt en fietst van station naar station. 

Van Dommeldange naar Walferdange (wandeling 18)

Het is een wondermooi uitzicht wanneer de RB-trein richting Ettelbruck het station van Luxemburg verlaat. Het treinspoor ligt hoog. De skyline van Luxemburg stad is sprookjesachtig mooi. Een kwartier later staan we op het perron in het landelijke dorp Dommeldange. Het doel: het station van het – nog meer landelijke – Walferdange. Het terras van brasserie Vieille Ville, net tegenover het treinstation, biedt bescherming tegen een korte regenbui. De koffie smaakt en de CFL-bordjes zijn van ver zichtbaar. De dorpskern met verharde wegen gaat al snel over in smalle wegen en uiteindelijk in een bospad. Tussen de planten en struiken groeien bloemen, bramen en wilde aardbeien. Hier overheerst de rust. Enkele honderden meters voor het station van Walferdange stappen we terug de bewoonde wereld in. Een verfrissing is welkom, na 5,7 km klimmen en dalen. We nestelen ons op het terras van Café da Monta, tussen de lokale senioren die – ondanks het vroege uur – al aan hun Riesling nippen.

Van Cruchten naar Mersch (wandeling 13)

De trein schuift verder door het groene landschap. Dit keer tot in Cruchten, in het midden van Luxemburg. Het systeem met de CFL-pijltjes werkt. Wie graag meer zekerheid inbouwt: op de website van de toeristische dienst van Luxemburg staan de gps-bestanden voor op de smartphone. Al bij het uitstappen in Cruchten krijg je het gevoel ondergedompeld te worden in de Luxemburgse natuur. De wandeling naar het dorp Mersch volgt de Alzette. Het riviertje snijdt, net zoals het wandelpad, door de vallei. De bomen zorgen voor beschutting. De fluitende vogels worden enkel gestoord door het handvol auto’s dat in de verte richting Essingen passeert. Het leven gaat hier een versnelling trager. Het tempo went snel. Het charmante treinstation van Mersch, de eindetappe van deze pittige wandeling, ligt net buiten het dorp. We passeren nog even aan de obelisk van Mersch, het meest centrale punt in het Groothertogdom Luxemburg.  

Morgen fietsdag

Morgen is het fietsdag. In het historische centrum van Luxemburg stad wachten twee fietsen. We halen de deadline net voor sluitingstijd. De uitbater van Vélo en Ville geeft ons nog tips mee voor het weekend. Wij willen weten of Luxemburg veilig is voor fietsers? ‘Natuurlijk, Luxemburg is de natte droom van elke wielerfanaat: verzorgde fietspaden, een mooie omgeving, super veilig en altijd een terras in de buurt voor een fris drankje.’ Hotel Park Inn by Radisson, op enkele honderden meter van het treinstation van Luxemburg heeft een aparte parkeerplaats voorbehouden voor onze fietsen. Handig! 

Van Wecker naar Wasserbillig

De twee groene wagons van de trein richting Moezel zijn voorbehouden voor fietsers. Met voldoende staanplaatsen en fietshaken. Zo kan je je fietstocht  combineren met een treinreis. Voorlopig maken vooral de Luxemburgers zelf gebruik van de handige combinatie. Het is genieten van het uitzicht tijdens de rit van 45 minuten. Meer typisch wordt het Luxemburgse landschap niet: glooiende heuvels met bossen en kleurrijke velden die zorgen voor een lappendeken-effect. Ons eindstation is Wecker, een dorpje op 10 km van het eindstation van Wasserbillig. Dat laatste stukje overbruggen we fietsend. Het geeft de gelegenheid om even langs te gaan bij de ‘Päiperleksgaart’, ofwel de vlindertuin van het wijnstadje Grevenmacher. De mooiste vlinders van over heel de wereld fladderen rond in de tropische tuin aan de oevers van de Moezel. De afdaling richting eindbestemming loopt tussen de velden en de wijnranken.   

Van Wasserbillig naar Steinheim

Net voorbij het centrum van Wasserbillig volgen we het kleine broertje van de Moezel: de Sûre. De fietspaden lijken hier fietssnelwegen. Wie nog twijfelt of Luxemburg de ultieme fietsbestemming is, moet hier zeker een kijkje nemen. Ons einddoel is Steinheim, het gehucht op een steenworp van het toeristische Echternach. De 18 km lange fietsroute kronkelt er net zoals de Sûre zelf. Het principe blijft altijd hetzelfde: volg de overal aanwezige CFL-bordjes. Hier is het zalig fietsen, tussen het groen, de wijnranken en de Sûre. De vissers hebben de open plekjes aan de oever ingenomen. De kersenboom langs de route lokt hongerige fietsers. In het gehucht Hinkel, op enkele kilometers van Steinheim, biedt een winkeltje koekjes, fruitdrankjes, honing en wijn uit de regio aan. Een hapje eten kan ook. Op het menu? De gastvrouw heeft vers gemaakte ‘Gulasch mit Nudeln’ in de aanbieding. Het schaduwplekje op het terras, de rust en de fluitende vogels krijgen we er gratis bij. Wie de route wil aanvullen met een bezoek aan de Duitse grensdorpen, draait één van de vele bruggen over de Sûre op. De route eindigt in het gehucht Steinheim, een gehucht in ‘Luxemburgs Klein Zwitserland’. De mooie fietsroute langs de Sûre smaakt naar veel meer, maar de treinen rijden hier klokvast. Onze fiets gaat terug aan de fietshaak.

Praktisch!

Opgelet! Heb je concrete plannen voor een bezoek aan Luxemburg? Informeer je eerst over de COVID-19-regels van het moment en maak er een gezonde uitstap of vakantie van!

Meer info vind je via deze links:

Luxemburg
Wandel van station naar station
Fiets van station naar station
Fietsverhuur
Vlindertuin
 

Copyrights foto's: Renata Lusso - Peter Peeters
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het groene Echternach is het heerlijk tot rust komen in dit vijfsterrenhotel waar wellness centraal staat. Laat je verwennen in de hamam- en snoezelruimtes, kom tot rust in de Finse saunachalet of trek een baantje in het binnen- en buitenzwembad.

..."
"

Dit hypermoderne hotel van de Franse Sofitelketen vind je in het hartje van de Luxemburgse hoofdstad. Aangenaam en eigentijds design en een vlotte service maken je er een tevreden klant. De panoramische bar op de bovenverdieping is een ware hotspot.

..."