Grieks eiland Evia: Raadselachtige drakenhuizen en magisch water

Kan je deze zomer niet kiezen tussen de charmes van het Griekse vasteland of de zomerse schoonheid van een Grieks eiland? Evia, een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, biedt het beste van twee werelden. Bovendien is het slechts een klein stukje rijden vanaf Athene!

Evia is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee voor de oostkust van Attica met een schitterende natuur en een rijke cultuur. Imposante bergen, oneindige stranden, drakenhuizen, vuurtorens, thermale bronnen, oude kloosters en watervallen, liggen op je te wachten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux.

Het magische water van Chalkida

Dankzij een imposante brug is het eiland Evia verbonden met het vasteland van Griekenland. De brug verbindt het eiland met de stad Chalkida, waar een eigenaardig fenomeen plaatsvindt. Het water dat onder de brug doorstroomt verandert om de zes uur van richting, schijnbaar in een opwelling. Het lijkt net magie, maar eigenlijk is de mysterieuze stroming te verklaren door de zwaartekracht van de maan en het verschil in zeeniveau tussen de noordelijke en zuidelijke Euboeïsche Golf. Langs deze bijzondere stroming kan je genieten van verse vis, zeevruchten en een aangename wandeling.

Geurige dennenbossen en thermale bronnen

In het noorden van het eiland vind je geurige dennenbossen en de Drimona watervallen, een groene oase van rust omgeven door allerlei planten en bomen. Het water valt zo’n 15 meter naar beneden in een groen meertje. Niet ver van deze blikvanger vind je het oude klooster van Osios David, een mooi gebouw in witte, rode en lichtblauwe kleuren. Ook de nederzetting Limni Evias is het bezoeken zeker waard.

Even uitpuffen na al dat wandelen en bezoeken? Dat kan in de thermale bronnen van Edipsos. Deze badplaats werd vroeger ook wel eens bezocht door de beroemde filosoof Aristoteles. Tegenwoordig zijn er meer dan 80 thermale bronnen om heerlijke te ontspannen.

Of wil je liever zwemmen in de zee? Een van de voordelen van de Euboeïsche Golf is dat de zee in het noorden van het eiland meestal vlak is. Dat verklaart de naam van onze volgende vakantiebestemming in Noord-Evia, Limni, wat ‘meer’ betekent in het Grieks. Een wandeling langs het water leidt je naar met bloemen gevulde binnenplaatsen, gezellige visrestaurants pleinen met platanen en tavernes die gespecialiseerd zijn in meze en ouzo. De gastvrije, plaatselijke bewoners doen er alles aan om je een zalig vakantiegevoel te geven.

Raadselachtige drakenhuizen

In centraal Evia ligt de berg Dirphys. De berg is 1743 m hoog en daarmee de hoogste berg van het eiland. Het noordoosten wordt gedomineerd door weelderige stranden, samen met de middeleeuwse torens van Messapia en de Byzantijnse kerken van Avlonas. In het zuiden ontdek je de raadselachtige Drakospita of drakenhuizen, een twintigtal grote, stenen gebouwen. Wetenschappers zijn het er niet over eens wie deze mysterieuze huizen gebouwd heeft en wanneer. In de plaatselijke folklore zijn "draken" trouwens niet alleen reptielachtige monsters, maar ook andere wezens met bovenmenselijke krachten.

Andere must-sees zijn het Ohi-gebergte, de betoverende Dimosaris-kloof, de archeologische schatten van Eretria en middeleeuwse kastelen van Aliveri, Stira en Karystos.

Paradijs voor sport en buitenactiviteiten

Het eiland Evia heet avonturiers van harte welkom! Van kajakken in het woelige water van de Straat Evripos tot paardrijden in Malakonta, overal zijn de spannendste buitenactiviteiten te vinden. Wandelaars zullen graag de wandelen tussen de Drimonas-watervallen of de paden in de bergen ontdekken (om daarna uit te rusten in een berghut). Of trek verder naar het zuiden, en geniet van een vier uur durende tocht langs de Dimosaris-kloof of de beklimming van het Ohi-gebergte met een uitzicht op de Egeïsche Zee als kers op de taart. Ook de berg Driemonds Dirphys is ideaal voor wandelingen, maar dat niet alleen: ook mountainbikers zullen zich hier zeker thuis voelen.

Daguitstap naar de eilandengroep Lichadonisia

Vulkanische eilanden, begroeid met olijfbomen. Exotische baaien en turkoois water. Witte zandstranden en pure ontspanning: tijd voor een daguitstap naar de eilandjes van Lichadonisia. Ze kunnen per boot worden bereikt vanuit Agios Georgios (dicht bij Gregolimano) en Kammena Vourla op het vasteland. Sommige bootjes hebben een glazen bodem, waardoor je onderweg onderwater kan kijken! Een van de bezienswaardigheden die je hier kan bewonderen is een ondiep scheepswrak van de Tweede Wereldoorlog, dat binnenkort een scubaduikplek zal worden.

Meer info vind je via deze links:

Visit Greece Benelux

Evia

Athene

Attica

Chalkida

Edipsos

Limni

Karystos

Copyright foto’: Shutterstock
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de haven van Rhodos, uitkijkend over de kristalblauwe Egeïsche zee, ligt Rhodos Horizon City Hotel. In dit prachtige viersterrenhotel is het heerlijk vertoeven.

..."