Grenzeloos fietsplezier langs de Vennbahn in de Oostkantons

In de oostelijke uithoek van ons land kan je één van de langste Europese fietspaden langs oude spoorlijnen volgen tot Duitsland en Luxemburg; de Vennbahn. Deze bekroonde fietsroute toont je 125 km lang het beste van natuur en cultuur van alle drie de landen.

Fietsen over de grenzen heen

De Vennbahn voert je 125 km lang doorheen 3 landen: vanaf de Duitse grensstad Aken, dwars door de Oostkantons, tot in het Luxemburgse Troisvierges. Onderweg word je verwend met indrukwekkende landschappen en de charmes van de grensstreek. De Vennbahn is trouwens ideaal om met het gezin te fietsen: het gemiddeld hoogteverschil is slechts 2%. Uitgezonderd enkele korte beklimmingen is het dus merendeel vlak én geasfalteerd. 

Bovendien is het Vennbahn-fietspad bijzonder: het is één van de langste tot fietspad omgevormde spoorlijnen in Europa. Daarnaast is ze al meermaals internationaal in de prijzen gevallen, bijvoorbeeld in maart 2018 door de ‘Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club’.  Het ADFC loofde de route o.a. voor haar kwaliteitsvolle infrastructuur, veiligheid en uitgewerkte bewegwijzering. Daarnaast maakt de Vennbahn ook deel uit van het RAVeL-netwerk van het Waalse Gewest. RAVeL-wegen zijn ‘groene wegen’ in Europa die enkel toegankelijk zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Een hemel voor fietsers en wandelaars dus!

Een weg vol verhalen

Aangezien de fietsroute de oude spoorbedding volgt, kan je onderweg heel wat historische verhalen ontdekken. Zoals de vroegere ijzeren verbinding tussen de koolgebieden rondom Aken en Noord-Luxemburg. Vandaag de dag getuigen enkel nog de oude stations zoals Raeren en Walheim van dat industrieverleden. Al fietsend kom je hier en daar nog achtergelaten wagons en roerloze seinrichtingen tegen. Bij de oude stations en seinhuizen kan je even stoppen bij tentoonstellingen en oude overblijfselen van de spoorweg.

Dankzij de gratis applicatie van het Toeristisch Agentschap Oost-België, zal je trouwens nooit verdwalen. De smartphone-app bundelt alle handige informatie van de website www.vennbahn.eu voor onderweg. In feite is het een mobiele Vennbahngids met alle attracties, Vennbahn-verhalen en logeeradressen gerangschikt per dorp. Andere praktische info als fietsverhuurplaatsen, toeristische informaties en parkeermogelijkheden vind je er ook terug. En het belangrijkst van al: alle kaarten en etappes kan je downloaden en offline gebruiken. Handig voor als je even geen bereik hebt!

Natuur en cultuur combineren

Natuurlijk is het mogelijk om de historische Vennbahn-fietsroute te combineren met de al even historische steden in de regio. Vertrekpunt Aken is een vat vol cultuur. Deze UNESCO-stad is de laatste rustplaats van Karel De Grote en je kan er de indrukwekkende dom en het prachtige stadhuis bezichtigen. Wat verder fiets je door het hart van de Hoge Venen tussen de beschermde fauna en flora. Verder fiets je ook nog langs de meren van Robertville en Bütgenbach, de oude spoorwegtunnel bij Lommersweiler en het oud-Pruisische station van St. Vith om uiteindelijk te eindigen in de ongerepte bossen rond Troisvierges. Kortom, cultuur en natuur wisselen over het hele traject continu af.

Arrangementen en info

De toeristische diensten in de regio bieden bovendien ook tal van arrangementen aan om de Vennbahn te ontdekken. Zo kan je met het driedaagse ‘Grensganger in de Hoge Venen en de Eifel’ het hele pad ontdekken. De eerste dag vertrek je in Raeren bij Aken, en fiets je 53 km tot Waimes. Op dag twee fiets je 32 kilometer van Waimes tot Burg-Reuland. De laatste dag fiets je tot eindbestemming Troisvierges over 18 km. Jij moet voor helemaal niets zorgen, de toeristische dienst regelt alles! Ze voorzien twee overnachtingen met ontbijt in ***(*)-hotels, regelen 4 maaltijden, een Vennbahnkaart en alle nodige informatie. Dat alles voor maar €205 per persoon.

Meer info vind je op de site van Vennbahn.

Trek je er liever meerdere dagen op uit? Bekijk dan zeker alle andere arrangementen van Vennbahn

Voor meer informatie over de afzonderlijke etappes van de Vennbahn of andere RAVeL-routes in de Oostkantons, bezoek je best ostbelgien.eu

Om al wat in de sfeer te komen kan je hun campagnefilmpje al eens bekijken op Youtube.

Indien je meer informatie wil of vragen hebt, kan je terecht bij: Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oostkantons | Place Albert 1er 29a | 4960 Malmedy | +32 80 33 02 50 | vennbahn@ostbelgien.euwww.vennbahn.eu

Copyright foto’s Vennbahn.eu, Ostbelgien.eu
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."