Geniet van de lente in de Oostkantons

De dagen worden langer, de temperaturen hoger en de mensen vrolijker. Het is duidelijk, de lente is in het land. Er is geen beter moment om de stapschoenen aan te trekken, de rugzak in te laden met water en lekkers en erop uit te trekken. 
Liefhebbers van een stevige wandeling met de zon in het gezicht en de mooie natuur op de achtergrond hoeven België niet uit, maar kunnen een bezoekje brengen aan Oost-België. De vakantieregio tussen de Eifel en Luxemburg en de Ardennen staat bekend als het ‘dak van België’. 
De inwoners van de Oostkantons zijn fier op hun regio, en terecht! De vele dalen, beken, rivieren en meren zorgen voor een uniek en prachtig natuurlandschap. Waar kan je de lente beter opsnuiven dan hier? 

De bloem van de lente: de narcis 

Bij lente horen bloemen, meer bepaald narcissen. De geelkleurige lentebloemen zie je overal opduiken rond de lenteperiode. In het wild kom je ze zelden tegen, maar in de Oostkantons vind je weides vol met narcissen. Meer dan tien miljoen kanariegeelgekleurde bloemen in de valleien van de Eifel en de Ardennen vullen de achtergrond van een prachtige wandeling. De narcis is zelfs zo populair in de Oostkantons dat ze er een feest voor hebben. Het ‘Narcissenfeest’ is een jaarlijks evenement dat wordt gehouden in de vallei van de Holzwarche. Wie zin heeft om het Narcissenfeest dit jaar in levende lijve mee te maken, kan op 14 april 2019 in Rocherath/Mürringen terecht. Bezoekers van het Narcissenfeest kunnen individueel bewegwijzerde wandelroutes volgen of deelnemen aan een van de vier begeleide wandelingen. 

Wandelroutes voor jong en oud

In de Oostkantons vind je talloze wandelroutes. Deze wandelroutes nemen je mee naar plekken vol natuur en rust. De routes zijn ingedeeld volgens moeilijkheidsgraad: van korte wandelingen die je perfect met jonge kinderen kan maken tot lange wandelingen voor ervaren wandelaars. Eén van de aanraders is de wandeling door het Holzwarchedal in de gemeente Büllingen. Dat is een wandeling van vijf kilometer door het Holzwarchedal. De troeven van de wandeling zijn de zeldzame vogel- en plantsoorten die je onderweg kan tegenkomen. 
 
Op de website van het Toeristisch Agentschap van Oost-België worden nog een groot aantal andere wandelingen aangeboden. Voor mensen met kinderen werkte het Toeristisch Agentschap de ‘Kids on tour’ brochure uit. Die zit vol wandelingen voor kinderen en ouders langs de mooiste en leerrijkste stukjes van de regio. Twaalf kindvriendelijke fiets- en wandeltochten worden volledig uitgestippeld en vergezeld met spelletjes en tips. Het gaat meestal om korte tochten met de bedoeling om kinderen te leren over fauna en flora, maar ook om gewoon zoveel mogelijk plezier te maken. De ‘Een echte bergstroom’ wandeling in Malmedy is bijvoorbeeld perfect voor kinderen. De route neemt je mee langs de bergstroom tot in Trôs-Marets, hier waan je je in de bergen. Langs de wandeling van 3,1 km kunnen de kinderen spelen en ondertussen de natuur zelf ontdekken.  
 
Je kan natuurlijk ook meer doen dan wandelen: in de ‘Kids on tour’ brochure vind je een heleboel informatie over de omgeving, waardoor je zelf op zoek kan gaan naar de groene Douglasspar of de Atlasceder. Of bouw zelf een watermolen aan het bergmeer in Trôs-Marets. Eindeloos plezier gebundeld in één brochure vol spelletjes, informatie en natuurtips. Voor wie interesse heeft in een wandeling met de kinderen: de ‘Kids on tour’ brochure is gratis te verkrijgen via de website van het Toeristisch Agentschap. 
Er is natuurlijk ook aan de ervaren wandelaars gedacht: langeafstandswandelingen zoals de Route Natuurparkcentrum Botrange/Malmedy en de Route Büllingen/Schönberg zijn ideaal om de langeafstandswandelaars te plezieren. De routes zijn langer dan 20km, wat zelfs voor de meest ervaren wandelaar een uitdaging is. 

Van ham tot honing: typische producten 

De typische Belgische producten zoals bier, chocolade en wafels kennen ze in de Oostkantons ook, maar ze hebben ook iets toegevoegd aan deze lijst: unieke natuurproducten uit eigen regio. Forel, Ardeense ham en honing behoren tot de toppers van de gastronomie en worden met veel zorg gemaakt. De typische kwaliteitsproducten uit de Oostkantons herken je aan het label ‘Made in Ostbelgien’. 
 

Meer info

Voor informatie over de Oostkantons kan je terecht op de website van het toeristisch agentschap
Wie meer info wil over de verschillende wandelroutes kan hier terecht. 
Voor informatie over de wandeling door het Holzwarchdal kan je hier klikken.
Wie het Narcissenfeest wil meemaken, vindt hier alle nodige informatie.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."