Gelderland: rijk aan weelderig groen en bruisende steden

Op zo’n 200 kilometer van Brussel en aan de Duitse grens ligt de Nederlandse provincie Gelderland. De streek bulkt van de rijke geschiedenis met Arnhem als hoofdstad en Nijmegen als oudste ‘nederzetting’ van het land. De levendige steden combineren hun cultureel erfgoed prachtig met karakteristieke winkels en hippe bars en restaurants. Ben je meer een natuurliefhebber? Ook dan heeft de streek wat te bieden! Fiets door het gevarieerde landschap van Het Nationale Park De Hoge Veluwe en ga op schaap- of moeflonsafari.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Meer info vind je hier.

Diversiteit alom

Marlies Pouwels van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen omschrijft de aantrekkingskracht van de grootste provincie van Nederland: ‘We hebben hier een groot en gevarieerd aanbod van attracties, musea, evenementen en accommodaties en het gebied staat bekend om de grote diversiteit aan landschappen, kastelen en historische Hanzesteden. De steden bieden naast een rijkdom aan historie ook mode en design, culinaire hoogstandjes, wellness, groene stadsparken en een breed cultuuraanbod. Prachtige natuurgebieden liggen op fiets- of zelfs loopafstand! De Veluwe is een van de grootste aaneengesloten gebieden met natuurlijk schoon in West-Europa en heeft de grootste attractiedichtheid van Nederland.’ GRANDE.be ging op ontdekking!

Groene ontsnapping

Onze eerste stop ligt in de groene oase van Park Sonsbeek in Arnhem. We genieten van een lunch in ‘De Boerderij’ met zicht op de Grote Vijver. Het bekendste park van de stad is met z’n grootte van maar liefst 67 hectare dé plek waar locals tijdens het weekend graag vertoeven. We maken een wandeling door het heuvelachtige park en ontdekken al snel de grote diversiteit aan bomen en planten. En dit alles op slechts een boogscheut van het historische stadscentrum!

De historische binnenstad: where old meets new

Op naar het centrum! Onze wandeling start aan het Musiskwartier vlakbij de muziektempel van Arnhem. Musis is de oudste actieve concertzaal van Nederland en straalt zowel nostalgie als moderniteit uit. We struinen verder door de 7 straatjes met z’n gezellige, smalle en groene steegjes vol authentieke, kleine winkeltjes zoals het Engelse Hartley’s. Het verder gelegen Jansplein, met het voormalige postkantoor in de bekende Hanzegotiek – ook wel bekend als baksteengotiek - steelt de show in het midden van het plein.
Iets verderop lopen we op de Korenmarkt. De graanpakhuizen die de graanhandel groot maakten in de 19de eeuw werden opgesmukt tot bruisende horecazaken waar we een gezellig terrasje doen. We zetten onze wandeling verder richting Rozet - de fusie van de Bibliotheek en het Erfgoedcentrum - en een zeer apart kunstwerk. Het enorme roze Feestaardvarken is een cadeau van Burgers’ Zoo vlakbij Arnhem aan de binnenstad. Kinderen bekijken het vooral als gigantisch speeltuig!

A bridge too far

Dan gaat het richting Nederrijn met de imposante en invloedrijke Rijnbrug als eyecatcher. Het lijkt onwezenlijk dat de Geallieerden in 1944 op deze plek probeerden om de brug vrij te maken van Duitsers. Amerikanen, Britten, Canadezen en Polen wilden een eind maken aan de Duitse bezetting door de weg richting het noorden te veroveren. Maar in Arnhem ging het mis: de beroemde brug over de Rijn bleek ‘a bridge too far’. De oude binnenstad werd grotendeels vernield en leeggeroofd, alle Arnhemmers moesten op bevel van de Duitse overheid de stad verlaten en Arnhem werd een spookstad. Een imposante gedachte!
We banen ons een weg onder de Sabelpoort, de middeleeuwse stadspoort en enige overblijfsel van de 19de-eeuwse stadsmuur. Voorbij de Markt staan we oog in oog met de laatgotische Eusebiuskerk. De hoge toren van zo’n 93 meter dateert al uit de 15de eeuw maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het grootste deel verwoest en later weer heropgebouwd mét een glazen uitkijkplatform dat je trakteert op een spectaculair panoramisch uitzicht!

Modeliefhebbers opgelet!

We duiken dieper de stad in richting wijk Klarendal, op slechts tien minuten wandelen van het stadscentrum. Het levendige Modekwartier in deze knusse oude arbeiderswijk is dé plek waar meer dan veertig creatieve, soms een tikkeltje alternatieve en enthousiaste modeontwerpers tonen waar mode en design om draait. Jawel, etalages vol werk van aanstormend talent, gevestigde namen en trendsetters. Plan je bezoek op donderdag, vrijdag of zaterdag om het meeste uit je shoppingtrip te halen!
Het kloppende hart van het Modekwartier bevindt zich op de Klarendalseweg. Op slechts een boogscheut verwijderd, lopen we richting Caspar op de Sonsbeeksingel voor een gezellig dinertje in een huiselijke en toch stijlvolle ‘no nonsense’ sfeer. Het zijn de levendige locals, hartsvriendinnen die bijkletsen, nieuwsgierige toeristen en ijverige werkmensen die Caspar bombarderen tot de hotstpot van het Modekwartier. We ontmoeten zaakvoerder Roland De Bes: 'De inrichting is tot stand gekomen met inzet van verschillende ontwerpers uit deze wijk. We proberen ook zo lokaal mogelijk te werken door het gebruik van streekproducten én we brouwen onze eigen biertjes en gin.'

Unieke mix van kunst, natuur en architectuur in het Kröller-Müller

De volgende dag trekken we naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe: hét Nederlands natuurpark met ruim 5400 hectare uitgestrekte bossen, grasvlakten en prachtige heidevelden. Tijdens een fiets- of wandeltocht ontdek je al snel waarom het park door het publiek verkozen werd tot één van de mooiste natuurgebieden van Nederland.
We nemen de ingang in Schaarsbergen, op zo’n 10 kilometer van het centrum van Arnhem. De steenweg brengt ons voorbij bossen, stuifzand, heide en andere woeste grond tot aan het Kröller-Müller Museum. Helene Kröller-Müller zat er vanaf haar geboorte warmpjes bij en timmerde vanaf de eerste jaren van de twintigste eeuw aan haar kunstcollectie met zo’n 11.500 werken tot gevolg. In 1938 komt haar droom uit, wanneer één van de grootste particuliere kunstcollecties uit de twintigste eeuw, omgetoverd wordt van een ‘museumhuis’ tot een Rijksmuseum met jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers.

Waar Van Gogh altijd erkenning kreeg

De kleppers van de collecties zijn natuurlijk de bijna driehonderd werken van Vincent Van Gogh. Ze was één van de eerste verzamelaars die zijn talent erkende toen hij nog leefde. We wandelen naar de Van Gogh galerij in het hart van het gebouw. Schilderijen en tekeningen hangen samen volgens thema: zijn Nederlandse en Franse tijd zij aan zij, waarbij rechts de mens centraal staat en links de natuur.
We botsen op zijn wereldberoemde werk: het prachtige ‘Caféterras bij Nacht’, geschilderd tijdens zijn verblijf in de Provence. Maar ook het donkere ‘De Aardappeleters’ uit zijn Nederlandse periode en ‘Vier uitgebloeide zonnebloemen’ zijn bekende pareltjes. Je kan uren staren naar die expressieve penseelstreken, donkere doch frisse kleuren en afgebeelde menselijkheid in zijn schilderijen.

Moderne meesterwerken tussen de bomen

Nadat we de Van Gogh galerij uit wandelen komen we bij de toonaangevende collectie van grote, moderne kunstenaars zoals Georges Seurat, Pablo Picasso, Auguste Renoir, Claude Monet, James Ensor en Piet Mondriaan. Of hoe je je kapitaal goed kan besteden!
En daar wijst algemeen medewerkster Anneke Van der Eerden ons graag nog eens op. 'We zijn erg trots op het feit dat we de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld hebben met meer dan 90 schilderijen en 180 tekeningen. De beeldentuin is uniek in Nederland en behoort tot één van de grootste beeldentuinen van Europa. En het gebouw werd ontworpen door Henri Van De Velde. Deze man kennen jullie waarschijnlijk want hij is een Belgisch architect!'
We lopen de tuin in met een haast ongelimiteerde ruimte om moderne beelden te etaleren. De werken in openlucht experimenteren met de inrichting in de natuur en dat maakt het geheel wel erg apart. Om het af te maken staat er middenin de tuin een prachtige, moderne en gezellige tent om te lunchen. We genieten van een kopje koffie en een snelle hap met uitzicht op de kunstwerken.

Op safari met de fiets

Cultuur: check. Natuur: let’s go! We nemen één van de 1800 gratis, witte fietsen die Het Nationale Park De Hoge Veluwe rijk is en fietsen tot aan het Park Paviljoen voor een kaart. Het Park heeft een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden dus we willen niet verloren rijden in dit gigantische gebied! Vanuit het gezellige Park Paviljoen beginnen we aan fietsroute 1 van zo’n 10 kilometer. Spendeer je hier een hele dag? Dan kan je gerust fietsroute 2 van 26 km volgen of je eigen fietstour in elkaar boksen in dit prachtige natuurgebied met 40 kilometer aan fietspaden.
De fietsroutes zijn volledig afgescheiden van de autoroute en dat maakt het fietsen ongelooflijk fijn en rustgevend! Op deze 10 kilometer passeren we een erg gevarieerd landschap van heide en bossen afgewisseld met monumenten zoals het Jachthuis St. Hubertus met z’n imposante toren.
Met de vlotte witte fietsen maken we een mooie route langs Siberië en het Fazantenpark, ja hoor! Onderweg passeren we een uitkijkpunten waar je met wat geluk edelherten kan spotten. Het is bronsttijd, het moment waarop de herten om de hinden strijden, en dat horen we ook! Je kan er oog in oog staan met een wild zwijn, damhert, ree, edelhert of moeflon. Maar helaas krijgen we geen enkel diertje van de Veluwse Big Five te zien!

Nijmegen: old city, young vibe

We droppen onze fietsen en springen opnieuw de auto in op weg naar Nijmegen, op zo’n 45 minuten rijden. De oudste Nederlandse stad werd zo’n kleine 2000 jaar geleden door keizer Trajanus opgericht als eerste strategische nederzetting van de Romeinen. Karel de Grote bouwde er later een paleis, de Duitsers bombardeerden het centrum ‘per ongeluk’ in de Tweede Wereldoorlog en vandaag is het een bruisende studentenstad. ‘Old city, young vibe’ is een slogan die de stad graag gebruikt, en daar hebben ze verschillende goede redenen voor!
Want er valt genoeg te ontdekken in Nijmegen: van lunchzaken met heerlijke Hollandse appeltaart en barretjes met wijn uit het rijk van Nijmegen tot middeleeuwse huizen en stadsstrandjes. Of ga je liever shoppen in de Lange Hezelstraat, de oudste winkelstraat van Nederland?

Veni, vidi, vici in de oudste stad van Nederland

Wij starten met een bezoekje aan Museum Het Valkhof, dat de mooiste artefacten van Romeins Nederland tentoonstelt. Het Romeinse leger bezette het zuiden van Nederland zo’n vier eeuwen lang met legioenen en hulptroepen.
In het museum heb je ogen te kort om alle goed geconserveerde gebruiksvoorwerpen te bewonderen. Van munten, vazen en friezen tot volledig uitgeruste strijdkrachten met ruiterhelm en zwaarden: het museum bulkt van de waardevolle, eeuwenoude voorwerpen. We dompelen ons onder in het leven van alledag toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was.

Ga die wereld uit

De oudste stad van Nederland is een must om te verkennen! Onze ontdekkingstocht start op de Grote Markt met het 17de -eeuwse Waaggebouw als blikvanger. Kooplui kwamen met hun kar vleeswaren kopen in het Vleeshuis waar de dieren geslacht en verkocht werden. Het onverkochte vlees werd na twee dagen buiten de stadspoorten verkocht aan de minderbedeelden.
We wandelen door de poort en stoten al direct op de machtige muren van de Stevenskerk die de ‘skyline’ van Nijmegen typeert. De trap naar beneden brengt ons in de winkelstraat de Lange Hezelstraat. Deze was in de Romeinse tijd al een belangrijke doorvoerweg op de handelsroute in de regio. De eerste stenen huizen uit de dertiende eeuw werden rond 1900 vervangen door nieuwe gevels maar ook dit zijn prachtige bouwwerken. En dan zwijgen we nog over de toffe etalages in de gevels!
We slaan linksaf en beklimmen het Kronenburgerpark. Dat mag je gerust letterlijk nemen! Al moeten we toegeven dat de combinatie van het steile karakter, de grote variatie aan boomsoorten en het indrukwekkende bewaarde stukje stadsmuur een unieke sfeer creëren. Doet de naam Kronenburger Park een belletje rinkelen? Dat kan! Frank Boeijen ging tijdens de jaren tachtig op zoek naar het geluk in het Kronenburgerpark in het gelijknamige liedje.

Bruisende, hippe sfeer in heerlijk visrestaurant

Van steile beklimmingen krijg je honger! We stappen langs het Keizer Karelplein – uiteraard met een bronzen beeld van Karel de Grote op zijn steigerende paard – naar restaurant MANNA op de Oranjesingel. Het erg gezellige global food & fish restaurant is nog maar net in een nieuw jasje gestoken. Tijdens ons aperitiefje komt Sander Hendrix ons begroeten: de chef verrast ons graag met een origineel gerechtje. We smullen van een heerlijk menu, maar zeker ook de gastvrijheid is top. En oké, de grote variatie aan verse vis, het show cooking element en het moderne design in een historisch pand dragen ook hun steentje bij.

Wijn, wijn en nog eens wijn

Onze laatste dag in Gelderland brengt ons naar Groesbeek, een dorpje op zo’n 10 kilometer van Nijmegen. Je zou het niet meteen verwachten, maar Gelderland telt het grootste wijndorp van Nederland! Zes enthousiaste wijnboeren beslisten zo’n twintig jaar geleden om wijnstokken te planten en dat resulteert vandaag in meer 25 hectare aan wijngaarden. De combinatie van heuvels, goede lössgrond en nieuwe druivenrassen maken van Groesbeek een uitstekend wijngebied met wijnen die al regelmatig in de prijzen vielen!
We bezoeken het Nederlands Wijnbouwcentrum, dat het hart van het wijndorp vormt. In de kelder dompelt commercieel manager Sheila Evers ons onder in de wereld van de wijnmakerij met zicht op de productiezaal: ‘Elk weekend kan je het domein bezoeken voor een rondleiding met proeverij van wijnen en een Groesbeekse kaas & worst plank erbij. In onze wijnwinkel koop je een uitgebreid assortiment aan lokale en internationale wijnen. Je kan hier zelfs een opleiding tot sommelier volgen!’ De weergoden zijn ons niet gunstig gezind: we kunnen geen glaasje drinken tussen de wijnranken. Maar we zijn fan van een aantal proevertjes van het bekendste wijnhuis de Colonjes. Vanuit het Wijnbouwcentrum maak je ook Wijnwandelingen van 8,5 of 13 kilometer, die je over het glooiende heuvellandschap langs de wijngaarden brengen. Ga je liever fietsen? Huur dan een fiets en vertoef tussen de wijngaarden met hun prachtige kleurenpalet.

Meer info

Voor meer informatie kijk op visitarnhem.com, visitveluwe.nl en visitnijmegen.com

Copyrights: Jurjen Drenth i.s.m. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"
Het is een erg comfortabel hotel op het Noordzeestrand, op een kilometer van het (enige) dorp. Alleen wie hier woont, mag met een wagen op het eiland rijden, dus de rust is op Vlieland absoluut. 
..."
"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."
"
Mabi is de afkorting van Maastrichtse Bioscoop. Inderdaad, in het centrum van de stad overnacht je in een oude bioscoop. Het hotel is smaakvol ingericht en onderdeel van de service is de gratis koffie op de middag. En 's avonds wijn met tapa's!
..."
"
Ooit geslapen in een fort van meer dan 100 jaar? Dat kan in het Fort Resort Beemster, in de Nederlandse provincie Noord-Holland, vlakbij Purmerend. Het is een modern verbouwd fort met een hotel, twee restaurants en een wellnesscomplex.
..."