Gastronomie in Italië: La Dolce Vita op je bord

Er is meer onder de Italiaanse zon dan pizza, pasta en pesto. Elke regio heeft er een eeuwenoude culinaire geschiedenis. In het Noorden met de rijke smaken van Piemonte, de ‘armenkeuken’ van Ligurië en de verse zeevruchten uit de uithoek Friuli Venezia Giulia. Meer naar het Zuiden: ham uit de ‘buik van Italië’ Emilia- Romagna, de traditionele Toscaanse keuken en de burrata van Puglia. De Italiaanse keuken is La Dolce Vita op een bord.

De rijke smaken van Piemonte

De noordwestelijke Italiaanse regio Piemonte staat gekend omwille van haar rijke smakenpallet en traditie, de hoofdstad Turijn is hier een mooi voorbeeld van. De regio kreeg haar naam omwille van haar ligging bij de Alpen. Piemonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen' in het Italiaans. De regio steelt de harten van toeristen en fijnproevers met haar buitengewoon culinaire erfgoed en rijke traditie. De Piemontese keuken biedt je een mooie mix tussen ingrediënten en recepten uit de populaire Italiaanse keuken, de bourgondische keuken en zelfs de plattelandskeuken. Die typische gerechten zijn de hoofdrolspelers van een traditie die meer leeft dan ooit tevoren.

De arme maar ò zo rijke keuken van Ligurië

Een prachtige kustlijn, pittoreske dorpjes en een kleurrijke bloemenpracht typeren het Ligurische landschap. Deze regio in het noordwesten van Italië lokt het hele jaar door talrijke bezoekers. Ook in de gastronomie zette Ligurië zich op de kaart met een unieke groenten- en fruitproductie. De olijfgaarden produceren olijfolie waar iedereen in de wereld jaloers op is.

Proeven in de uithoek Friuli Venezia Giulia

De meest noordoostelijke regio van Italië, dat is Friuli Venezia Giulia. Een regio met een lange naam die de verscheidenheid uitdrukt. De grote mengcultuur en veelzijdigheid worden gekoesterd door haar inwoners. Oostenrijk en Slovenië zijn dichtbij. Centraal in de regio volgen de wijngaarden elkaar op en in het zuiden stuit je op de ruwe kustlijn van hoofdstad Triëst. Kortom, een gevarieerd contrastrijk landschap met overblijfselen van Romeinse ruïnes en Oostenrijk-Hongaarse paleizen. In steden als Triëst, Grado, Pordenone en Udine nodigen de vriendelijke, feestelijke inwoners je uit om je kennis over de Italiaanse keuken te verruimen en mee te schuiven aan tafel.

De ‘buik van Italië’ in Emilia-Romagna

Net wat noordelijker van de Apennijnen en tussen de Po-vallei ligt Emilia-Romagna, een van Italiës meest gastvrije en productieve regio’s. Dit is de geboorteplaats van operagrootheden als Pavarotti en Verdi, Italiaanse luxe-renpaarden als Ferrari, Ducati, Maserati en Lamborghini én daarnaast ook heerlijke streekproducten.

Al sinds de oudheid leveren de groene Po-landerijen lekkernijen voor het hele schiereiland. Emilia-Romagna is een rijke regio, en dat zie je aan de romaanse kerken en rijkversierde steden vol geschiedenis. De renaissance en romaanse stijl leeft verder in Modena, Parma en Ferrara. Ravenna was een vroegere grootstad in het West-Romeinse Rijk en regionale hoofdstad Bologna heeft de oudste universiteit ter wereld. Zonnekloppers kunnen terecht aan de kust in steden als Cervia en Rimini. Tussen al die boogportieken, mozaïekbetegelde kastelen en palazzi van Emilia-Romagna schuilt heel wat lekkers. Een lijstje met lekkernijen: tagliatelle al ragù, pompoengevulde cappellacci paste, parmaham, balsamico en de enige echte parmigiano reggiano.

Proeven van de traditionele Toscaanse keuken

Toscane is een rijk landschap waar traditie en de voedsel- en wijncultuur hoog in het vaandel worden gedragen. Reis naar deze unieke streek om kennis te vergaren en uiteraard te proeven van de Toscaanse tradities. Mortadella (één van de oudste worstsoorten uit Italië), buccellato (zoete gekonfijte cake) en testarolo (een typische Italiaanse pasta) zijn slechts een voorproefje van de specialtiteiten die de Toscaanse streek herbergen.

Genieten in Puglia

Puglia domineert de hak van Italië en ademt alles wat Italië zo mooi maakt: oude dorpjes met een heftig verleden, extravagante kerken, achtergelaten overblijfselen en rijkdommen van de vele overheersers van de streek, bossen olijfbomen en een gastronomie die niet onderdoet voor de rest van Italië. In Lecce, het Firenze van het Zuiden, kan je terecht voor de barokke pracht zoals die in Toscane en Campania, maar dan minder toeristisch bevolkt. Waar je de echte charmante schoonheid van Puglia tegenkomt, is buiten de steden als Bari, Brindisi en Lecce: van de eeuwenoude bossen van Umbrië in het noorden tot de groene Valle d’Itria. Het platteland van de zonnige uithoek Salento, de échte hak van Italië, brengt al eeuwenlang lekkere producten, rijkdommen en cultuur voort.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."