Gastronomie in Italië: La 'Bella Italia' culinair

Italië is het land van melk en honing voor de fijnproevers onder ons. Iedere regio biedt een onuitputtelijke schat aan culinaire hoogstandjes. In het midden-Italiaanse Abruzzo zorgt de gevarieerde omgeving van natuurparken, meren en havens als Pescara voor een grote diversiteit aan streekproducten. De regio van de Marken produceert talrijke traditionele boerenproducten zoals gezouten vlees, maar door zijn ligging aan de Adriatische Zee zijn ook de visgerechten erg populair in de streek. De prachtige dorpen tussen de hoge bergen en diepe valleien van de Zuid-Italiaanse regio Basilicata staan gekend voor hun gelabelde regionale producten als de Senise peper. Op het rotsige eiland Sardegna hebben vooral de veeboeren en herders met hun broodcultuur hun stempel gedrukt op de keuken. Ontdek met GRANDE.be de diverse keukens van verschillende Italiaanse regio’s.

Proef de natuur van Abruzzo

Abruzzo ligt in het midden van de Italiaanse laars, ten oosten van Rome. De natuur in de regio is indrukwekkend. Zo vind je er bijvoorbeeld vier grote natuurparken en ook meerdere grote meren. De grootste stad van de regio is Pescara, een moderne havenstad met een grote jacht- en luchthaven. De keuken van Abruzzo bestaat uit een mix tussen de kustkeuken van de aangrenzende Adriatische zee en de bergkeuken van de Apennijnen. De sleutelwoorden van de lokale keuken zijn onafhankelijkheid en vooral kwaliteit.

Traditionele gerechten van het platteland in De Marken

De Marche, in het Nederlands ‘De Marken’, is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. In De Marken gaat de tijd een beetje trager en is de lucht net dat tikkeltje blauwer. De regio staat bekend om zijn prachtige landschappen, oude stadjes vol cultuur en natuurlijk ook de grote hoeveelheid kunstwerkjes op het bord. De Marken zijn befaamd voor hun truffelteelt en pure boerenproducten als roze appels, broccoli en gezouten vlees. Duik mee in de gastronomie van De Marken en proef de kwaliteitsvolle, traditionele plattelandskeuken. 

Smakelijk in Basilicata, de geheime tuin van Italië

Basilicata was één van de minst ontwikkelde regio's van Italië. Maar de tijden zijn veranderd. In de Zuid-Italiaanse regio, met z’n hoge bergen en diepe valleien, klampen de dorpjes zich vast aan de bergwanden. Het zijn goed bewaarde kunstschatten, gevuld met traditionele architectuur en kunstwerken. De dorpen van Acerenza, Castelmezzano, Guardia Perticara, Pietrapertosa, Venosa, Viggianello behoren tot ‘de mooiste dorpen van Italië’. De regio heeft een rijke culinaire traditie met typische producten en unieke smaken.

De pure en creatieve keuken van Sardegna

Sardegna is, na Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland ligt net ten zuiden van Corsica en ten westen van de laars van Italië. Het eiland wordt omringd door veel rotsige eilandjes. Soms bewoond, soms enkel gebruikt door veeboeren. Die veeboeren en herders hebben hun stempel gedrukt op de traditionele gerechten van Sardinië. De lange afwezigheid van huis, soms zonder mogelijkheid om te koken, was de basis voor een creatieve, functionele keuken op basis van eenvoudige, lokale producten. Denk bijvoorbeeld maar aan carte da musica, het flinterdunne brood. Ideaal om mee te nemen. En zeer lang houdbaar. Denk maar aan de ontelbare eenpansgerechten. En denk vooral aan de koekjes en andere zoetigheden die hun oorsprong vonden bij de boeren die veel tijd doorbrachten bij hun veestapel en op de akkers.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."