Gastronomie in Italië: de ‘buik van Italië’ in Emilia-Romagna

Net wat noordelijker van de Apennijnen en tussen de Po-vallei ligt Emilia-Romagna, een van Italiës meest gastvrije en productieve regio’s. Dit is de geboorteplaats van operagrootheden als Pavarotti en Verdi, Italiaanse luxe-renpaarden als Ferrari, Ducati, Maserati en Lamborghini én daarnaast ook heerlijke streekproducten.

Al sinds de oudheid leveren de groene Po-landerijen lekkernijen voor het hele schiereiland. Emilia-Romagna is een rijke regio, en dat zie je aan de romaanse kerken en rijkversierde steden vol geschiedenis. De renaissance en romaanse stijl leeft verder in Modena, Parma en Ferrara, Ravenna was een vroegere grootstad in het West-Romeinse Rijk en regionale hoofdstad Bologna heeft de oudste universiteit ter wereld. Zonnekloppers kunnen terecht aan de kust in steden als Cervia en Rimini.

Tussen al die boogportieken, mozaïekbetegelde kastelen en palazzi van Emilia-Romagna schuilt heel wat lekkers. Een lijstje met lekkernijen: tagliatelle al ragù, pompoengevulde cappellacci paste, parmaham, balsamico en de enige echte parmigiano reggiano.

Balsamicoazijn

Tussen Modena en Reggio Emilia ligt het landgoed van De Nigris, waar op artisanale wijze azijn en oliën worden geproduceerd op basis van honderd jaar oude recepten. Hier komt ook de balsamicoazijn vandaan. “Er zijn geen grenzen” sprak Marcello De Nigris en met die gedachte werd een gewone azijn over de hele wereld een erkend Italiaans product. Op het landgoed is er de Balsamico Village, waar je de Balsamico van Modena kan kopen. Bovendien kan je er ook een tour op het landgoed volgen: je bezoekt de wijnranken, de historische agora en de opslagplaatsen van de balsamico, een echte aanrader!

Wijnen

In Romagna vind je ontelbare wijnmakers en wijnboeren. De meest voorkomende druivensoorten in de streek zijn albana (wit) en sangiovese (rood). De albana groeit vooral in de omgeving van Forlì, Ravenna en Bologna. De albana heeft een frisse (soms zoete) en een zachte tannine-smaak, wat nogal ongewoon is voor witte wijn. De druivensoort zou al in de Romeinse tijd gekweekt worden in de regio: het Latijnse ‘albus’ betekent wit en verwijst naar de druivensoort. Veel Italianen drinken de zoete wijn voor, tijdens of na het avondeten, de wijn gaat uitstekend samen bij wat cappelletti met kaas.

De sangiovese, daarentegen, vind je zowat overal. De grond tussen de Adriatische kust en de Apennijnen is namelijk ideaal voor deze ruwe rechttoe-rechtaan druivensoort. De Sangiovese di Romagna sluit naadloos aan bij andere topnamen van dezelfde druif als Brunello di Montalcino, Chianti en Montepulciano. In een klooster in de heuvels rond Rimini werd de wijn voor het eerst sangiovese genoemd. Een monnik noemde de wijn naar Sanguis Jovis (het bloed van Jupiter), aangezien het klooster op de Colle Giove lag. Naast de monniken en de aristocraten konden ook de boeren erg genieten van de sangiovese. De Sangiovese di Romagna proef je het best bij al het lekkers dat de streek te bieden heeft of bij vleesgerechten als Tagliatelle al ragù alla Bolognese.

Parma: Parmeggiano Reggiano en parmaham

Parmezaanse kaas en parmaham komen uit de heuvelachtige omgeving van - hoe kan het anders - Parma. De eerste productie van de Parmezaanse kaas is moeilijk exact te achterhalen, maar waarschijnlijk was dat rond 1200. Voor één bol Parmezaanse kaas is maar liefst 600 liter melk nodig, komen we te weten in het Museo del Parmigiano Reggiano in Soragna. Elke bol kaas moet op ambachtelijke manier geproduceerd worden om het keurmerk te krijgen. Het kaasmaken is een intensief karwei: eerst wordt de kaas een kleine maand in een bad met zout van de Middellandse Zee gezet om daarna ongeveer twee jaar te rijpen. Tijdens die periode moet elke bol tijdens het eerste halfjaar om de vier dagen omgedraaid worden en daarna elke anderhalve week. Een gigantisch werk dus, geen wonder dat de kaas zo waardevol is.

Ook de Prosciutto de Parma moet aan strenge voorwaarden voldoen: zo moeten de varkens in Italië geboren en getogen zijn en hun voeding deels uit resten van de Parmezaankaasproductie bestaan. De hammen worden in een zoutbad gelegd voor ze 12 maand in de bergwinden drogen. Bij parmahammen wordt minder zout dan bij andere rauwe hamsoorten gebruikt en daaraan dankt de ham de kenmerkende zoetzoute milde smaak.

De buik van Italië

Emilia-Romagna wordt niet voor niets ‘de buik van Italië’ genoemd: in Bologna kan je een gigantisch themapark bezoeken dat helemaal is gewijd aan streekproducten van de regio én alle andere Italiaanse regio’s. Tienduizend bezoekers kunnen er 100 000 km² lang verdwalen tussen alle geuren en smaken die Italië te bieden heeft. Naast heuse velden en marktkraampjes zijn er ook stallen vol dieren en teelsoorten, restaurants en fabrieken. Je kan er bijvoorbeeld zien op welke ambachtelijke manier ijsjes, mortadellas, balsamicoazijn, wijn en parmaham worden gemaakt.

Daarnaast draagt Parma ook de bijnaam 'hoofdstad van de smaken’, een naam die het Museo del Cibo hoog wil houden. De stad draagt eeuwenoude tradities en ervaring met zich mee als het gaat over wereldvermaarde kwaliteitsproducten al Parmegiano Reggiano, salumivlees, prosciutto, culatelloham, de wilde porcinochampignon – en Fragno-truffel.

School van de voeding

Dat gastronomie hier in het bloed zit, moet niet meer gezegd worden. De jonge Emilia-Romagnezen worden van jongs af aan opgeleid door topchefs in culinaire scholen als Alma en Casa Artusi. Bij Casa Artusi in Forlimpopoli kan iedereen terecht voor een culinaire onderdompeling in de Italiaanse keuken. Alma is een prestigieuze internationale culinaire school in Parma, waar sterrenchefs en gastronomische meesters je klaarstomen voor het vakgebied.

Waarom Emilia-Romagna?

Hier, in Emilia-Romagna, ervaar je de échte Italiaanse keuken. Je bevindt je vlakbij de bron van kwaliteitsvolle streekproducten die in elke huis- en sterrenkeuken gebruikt worden, denk maar aan parmaham, Parmezaanse kaas en balsamico. Emilia-Romagna is een gastvrije streek vol historische steden, prachtige natuur en wereldberoemde delicatessen.

Gastronomische evenementen:

Un po di gusto (van 1/11/2018 tot 31/03/2019)

Een feest waar je kan proeven van al het lekkers dat de boerderijen, restaurants en tradities uit de Po-vallei te bieden heeft. 

Fossa Cheese Fair (van 20/11/2018 tot 4/12/2018)

De Fossa-kaas is een typische lokale kaas gemaakt door het gisten van pitten. Je kan op de markt proeven van haar karakteristiek aroma en smaak.

Festa dello Zampone e cotechino (op 10/12/2018)

Er wordt een reuze zampone (een met worst opgevulde varkenspoot) gemaakt op drie dagen tijd.

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in Emilia-Romagna vind je hier op de toeristische site van de regio

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accomodaties in Emilia-Romagna via Emozioni hier!

Copyrights foto's: ENIT / APT Servizi Emilia Romagna / Giorgio Salvatori APT Servizi / Paolo Barone
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."