Fotoreeks Armenië: op het ritme van de Kaukasus

Armenië is een wonderlijk land op de grens van Europa en Azië. Laat je verbazen door middeleeuwse kloosters, onthullende berglandschappen en goedlachse locals.

Armenië werd na de val van de Sovjet-Unie onafhankelijk, maar stortte economisch in elkaar. Er was geen opleiding meer, geen werkgelegenheid, geen toekomst meer in eigen land. Een crisis die je met een hoofdletter schrijft. De jeugd zwermde uit in de vier windrichtingen.

De invloed van 200 jaar Russische overheersing is nog alomtegenwoordig. In de architectuur, in het straatbeeld met de bovengrondse nutsleidingen en in de grote petten en boze blikken van de douanebeamten. Een bureaucratie die de onze ver achter zich laat, al heb je daar als toerist weinig last van.

En dan de genocide. Verbazend hoe prominent aanwezig dit historisch drama, dat 100 jaar geleden plaatsvond, nu nog in het collectief bewustzijn aanwezig is. Er zijn natuurlijk het museum en de monumenten, maar veel sprekender is volgende anekdote. We stoppen bij een bakkerij, waar enkel vrouwen werken in helse temperaturen. Hun eerste vraag als ze horen dat we uit België komen, is of ons land de genocide erkend heeft. Ons bevestigend antwoord neemt alle voorbehoud weg en trots poseren de warme bakkerinnen voor onze camera’s.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels