EuroVelo 5 ‘Via Romea’ in België uitgeroepen tot ‘Fietsroute van het Jaar 2023’

In 2023 mag België zich het land van de fiets noemen want De EuroVelo 5 ‘Via Romea’ werd verkozen tot ‘Fietsroute van het Jaar 2023’! Deze prijs werd uitgereikt op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht door een jury gespecialiseerd in fietstoerisme en door Nederlandse journalisten. De experts waren gecharmeerd door de vele troeven van de 400 km lange fietsroute.

De volledige EuroVelo 5-route loopt van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië en volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome verder richting Jeruzalem. In België loopt het traject van het westen naar het oosten van het land, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen.

Je treft er een mix van natuur, industrieel en cultureel erfgoed én je fietst er door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant. Ook fijn om weten voor de fietsbenen is dat een groot deel van de route over fietspaden gaat. Verder krijgt de route ook lof voor bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met openbaar vervoer, voorzieningen zoals bankjes om uit te rusten en picknickbankjes en de aanwezigheid van informatieborden.

Prachtig stukje Wallonië 


Tijdens de EuroVelo 5 rit ontdek je een prachtig stuk van Wallonië. Via de kleine wegjes van Brabant, met zijn typische villa' s, bereik je Waver en Haspengouw, een prachtige streek die ook wel omschreven wordt als de graanschuur van België. Daarna ga je richting de hoofdstad van Wallonië, Namen, om langs de oevers van de Maas Dinant te bereiken. Het is een overweldigende regio, met beroemde kliffen, de tuinen van het kasteel van Freyr en de Citadel van Dinant. Vervolgens fiets je verder over de kleine landwegen van de Condroz. Je passeert er authentieke dorpjes met kalkstenen huizen. Nadat je Ciney voorbij bent, vooral bekend om zijn veeteelt, kom je aan in Marche-en-Famenne, het levendig hart van Famenne. Bij het verlaten van deze stad volg je de RAVeL richting Hotton. Zo bereik je het dal van de Ourthe met zijn wilde meanders. Bij je vertrek uit La Roche-en-Ardenne word je ondergedompeld in verrassende landschappen. Je fietst door de betoverende valleien van de Ry de Bronze, de westelijke Ourthe en de Laval. Je passeert prachtige Ardense dorpjes en panoramische vergezichten.

Foto: © Pro Velo
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."