In Essen fonkelt de internationale kerstmarkt

Op de internationale kerstmarkt in Essen worden in ruim 250 kraampjes onder een fonkelend net van 45.000 lichtjes cadeau-ideeën en culinaire verleidingen uit de hele wereld gepresenteerd.

Kraampjes, lichtbeelden en de kerststallenroute

De feestelijk gedecoreerde kraampjes zijn te vinden op de Willy-Brandt-Platz, in de Rathenaustraße, op de Kennedyplatz, de Flachsmarkt en de Markt. Op de middeleeuwse markt bij de Hoher Dom keer je terug naar een ver verleden en bij het kerstspel wordt nog eens duidelijk gemaakt wat de betekenis is van het kerstfeest. Uniek zijn de lichtbeelden van de Essener Lichtwochen en de lanen van lichtbollen. Op de kerststallenroute, die hier luistert naar de naam 'Krippenland Essen', komt de 500-jarige traditie van de kerststallen weer tot leven. Op deze route dwars door de binnenstad kom je op 20 locaties de prachtigste kerststallen tegen. Hier en daar wijzen zelfs engelen je de weg.

Overgang van industriële naar culturele regio

Essen ligt in het Ruhrgebied op amper enkele uren rijden van Vlaanderen en biedt vele culturele hoogtepunten. Voorbeelden zijn het Ruhr Museum met informatie over het verleden van het Ruhrgebied, het Folkwang Museum met een collectie kunst uit verschillende periodes, de Dom van Essen uit de 14de eeuw en de oude Synagoge, tegenwoordig een centrum en monument van de Duis-Joodse historie. In Essen vind je ook de 55 meter hoge schachtlift van Zollverein XII. Tot aan 1986 werd hier nog steenkool gedolven, maar sinds de jaren 90 is het een centrum voor creativiteit en cultuur. Dit vroegere industriële complex staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en laat goed de overgang van een industriële naar een culturele regio zien. Grote internationale evenementen als de Ruhrtriennale, het Ruhr-pianofestival en de Ruhrfestspiele omvatten de hele regio en behoren tot het allerbeste wat er tegenwoordig op podia en in concertzalen te beleven is. Wereldlijke cultuurvoorwerpen zijn te vinden in het red dot design museum, de grootste tentoonstelling op het gebied van hedendaagse vormgeving ter wereld. Op meer dan 4.000 m² zijn hier ca. 1.000 designobjecten te bewonderen die zijn bekroond met de internationaal begeerde red dot design award. Essen staat ook op de Route der Industriekultur: een 400 kilometer lange ronde door het Ruhrgebied, van Duisburg naar Hamm en Hagen, die loopt langs 54 belangrijke getuigenissen van het industrieel verleden en heden.

Meer info

Foto’s © Peter Prengel, Stadt Essen, Peter Wieler
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."