In elke stad een andere schat: de regio rond Utrecht

In de regio rond Utrecht valt heel wat te beleven. In Spakenburg ruik je het voormalige vissersleven, in Utrecht zie je de Domtoren al van kilometers ver en in Woerden proef je van het meest gekende voedingsmiddel van Nederland: kaas. We toeren rond van het ene naar andere stadje in de regio. Op minder dan dertig minuten geraak je overal. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Utrecht Region

Fietsen door Utrecht

Utrecht is één van de oudste steden van Nederland. Dit jaar viert het zijn 900ste verjaardag. Nog overal vind je historische elementen terug, zoals de eeuwenoude Domtoren en de kilometerslange grachten en werven. Toch valt het op dat Utrecht een echte moderne studentenstad is. Wanneer je op verkenning gaat, merk je veel gezellige pleintjes, hippe restaurantjes en cafeetjes op. En die zijn er echt populair - kunnen we opmaken uit de overvolle terrassen langs het water. Je ziet ook overal jongeren, die zich te fiets of te voet een weg banen door de drukke straten. Utrecht is echt een paradijs voor deze weggebruikers. Je vindt er fietspaden zo breed als ze lang zijn en je mag werkelijk iedere straat in. 

De stad heeft verschillende fietsroutes uitgestippeld, maar het is ook leuk om zelf op ontdekking te gaan. Met de Domtoren die overal bovenuit steekt, zal je niet snel verloren rijden. Je kan je tocht bijvoorbeeld starten aan de Neude, een bekend plein in het centrum. Vaak kan je er een optreden of evenement bijwonen, maar de vele terrasjes zijn ook een populaire optie. Vervolgens kan je doortrappen naar de Oudegracht aan de Werf. Onder het straatniveau, naast het water, zie je de oude werfkelders waarin vroeger aangemeerde schepen werden opgeslagen. Je ziet hier nog regelmatig een boot voorbijvaren, met passagiers die in de ene hand een glas wijn vasthouden en de andere gebruiken om je te groeten. 

Winkelen in Amersfoort

Op 15 minuten met de trein vanaf Utrecht ligt Amersfoort. Mede dankzij de vele monumenten die je hier vindt, ademt deze stad historie. Verspreid over de stad staan 500 rijksmonumenten en meer dan 150 gemeentelijke monumenten. Een van de meest indrukwekkende is de Koppelpoort aan noordwestkant van de binnenstad: de laatste land- en waterpoort in Nederland. Het kasteel werd gerestaureerd: de details, zoals de rood met witte accenten aan de ramen en de torentjes, doen het kasteel er weer zo goed als nieuw uitzien. Vooral wanneer de zon schijnt, is het uitzicht hier indrukwekkend. De zon weerspiegelt dan in het water, waardoor het kasteel nog groter en unieker oogt. 

Wie een dagje in Amersfoort vertoeft, zal ook snel doorhebben dat het hier fijn winkelen is. Naast een enorm winkelcentrum in Amersfoort centrum vind je er winkels in historische panden, knusse boetiekjes langs het water en diverse vintage shops. De Lange Straat en de Krommestraat zijn de places to be

Fietstocht in de regio

Wat meteen opvalt wanneer we het drukke stadsleven achter ons laten, is de natuur die overheerst. De levendigheid heeft natuurlijk zijn charmes, maar de rust die het platteland uitstraalt, mag er ook zijn. Om de regio verder te ontdekken, kan je een van de drie Waterlinies weekendtochten uittesten per fiets. Deze tochten zijn nieuw in de regio en leiden je dwars doorheen het oorlogsverleden van Utrecht. Als je ervoor kiest om de weekendtocht ‘Hollandse waterlinies’ af te leggen, dan passeer je onder andere Fort KijkuitFort Nieuwersluis en Fort bij Nigtevecht op de route. Vroeger werden deze forten gebruikt om het land in oorlogstijd te beschermen. Vandaag de dag zijn de meeste ervan geopend voor het publiek. Verder ligt ook het Rijksmuseum Muiderslot op de route. De kenmerkende ronde hoektorens en indrukwekkende slotgrachten naast het kasteel stralen authenticiteit uit.   

Kaasexperience in Woerden

Rijen vol met kazen: dat is wat je ziet wanneer je het Kaaspakhuis in Woerden bezoekt. Ieder jaar komen talloze toeristen naar Nederland omwille van haar internationale bekendheid als kaasland. Al in de middeleeuwen exporteerde Nederland kaas naar het buitenland, maar pas sinds de Gouden Eeuw staat het bekend als kaasland. In het Kaaspakhuis krijg je een complete koe-tot-kaas ervaring. Je krijgt een rondleiding van een ervaren gids en komt alles te weten over kaas en over Woerden. Het is indrukwekkend om te zien hoe de kaas gemaakt wordt en extra leuk omdat je er vervolgens zelf van mag proeven.

Sfeer opsnuiven in Spakenburg

Bij aankomst in het voormalige vissersdorp Spakenburg merk je meteen dat er veel vreugde en gezelligheid heerst onder de bevolking. Iedere Spakenburger groet elkaar en velen kennen elkaar. Spakenburg is ook maar een klein dorp. Het is wel duidelijk dat cultuur er centraal staat. Het Klederdracht- en Visserijmuseum dient als eeuwige herinnering aan de Spakenburgse klederdracht, die vandaag enkel nog door de oudere Spakenburgers gedragen wordt. Vroeger droeg iedereen het, verschillend per geslacht, leeftijd en functie. De krâplâp is het meest herkenbare onderdeel van de klederdracht voor vrouwen. Het is een rechthoekig hard stuk gebloemde stof, dat aan de voorkant de borst en aan de achterkant de rug bedekt. Je kan het kledingstuk zelf ook eens uitproberen in het museum.

In de oude visafslag in Spakenburg verdiep je jezelf in het vissersverleden van het dorp en kom je erachter hoe de visboeren probeerden om – door middel van een prijsklok – zo goedkoop mogelijk vis te kopen. Je ziet dat de inwoners van de stad trots zijn om Spakenburger te zijn. Ze vieren het jaarlijks tijdens de Spakenburgse dagen, een groot herdenkingsfeest in de eerste week van september. Vrouwen, mannen en kinderen steken zich opnieuw in de dracht, er wordt gedanst, gezongen, lekker gegeten en er worden boottochten gemaakt in de historische botters die je nog overal in haven kan vinden.  

Boottocht op de Vecht

De Vechtstreek dankt haar naam aan de rivier de Vecht, een van de mooiste rivieren van Nederland, die 180 kilometer lang is. Alles in de streek draait om deze rivier en dus zijn er prachtige vaartochten te maken: met de boot, maar ook met de kano. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de Fortenroute, een kanotocht waarbij je het MuizenfortFort OssenmarktFort Uitermeer en Vesting Naarden passeert. Op de route – in Muiden – ligt ook een gezellig cafeetje, waar je makkelijk even kan aanmeren voor een hapje of drankje. Je kan de tocht eindigen waar je wil, maar de echte kanoliefhebbers kunnen 22 kilometer lang doorvaren.

Meer informatie vind je via deze links:

Utrecht

Domtoren

grachten en werven

fietsroutes

Oudegracht aan de Werf

Amersfoort

Koppelpoort

Waterlinies weekendtochten

‘Hollandse waterlinies’

Fort Kijkuit

Fort Nieuwersluis

Fort bij Nigtevecht

Rijksmuseum Muiderslot

Kaaspakhuis in Woerden

Spakenburg

Klederdracht- en Visserijmuseum

oude visafslag

Vechtstreek

Fortenroute

Muizenfort

Fort Ossenmarkt

Fort Uitermeer

Vesting Naarden

Copyrights foto's: Visit Utrecht Region
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek