Eindeloos wandelen? Het kan met het knooppuntennetwerk in de Oostkantons!

Wandelliefhebbers doen er goed aan deze zomer naar het oosten van ons land te trekken. Aan de grens met Duitsland ligt een prachtig stukje België, waar, naast de Hoge Venen, heel wat moois te bespeuren valt. De kantons EupenMalmedy en Sankt Vith vormen samen een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Welke regio je ook doorkruist, het groen overheerst er. Trek je wandelschoenen maar aan, want het wandelknooppuntennetwerk in de Oostkantons is nu helemaal klaar! De houten paaltjes wijzen je de weg. 

Eindeloos wandelen

Of je nu stapt over veldwegen, het boerenland of langs de typische wandelpaden, wandelen in de Oostkantons is een echt genot. De Oostkantons liggen op de kruising tussen de Ardennen en de Eifel, aan de grenzen van Nederland, Duitsland en Luxemburg. Je komt terecht in een regio waar het landschap heel afwisselend is. In de noordelijke gemeenten wandel je vooral over heuvelachtige landschappen met veel weides, terwijl je in de zuidelijke gemeenten dan weer veel bossen tegenkomt in berg- en valleilandschappen.  

De wandelregio Oostkantons is hét wandeloord dat iedere natuurvriend zal appreciëren. Net om die reden kreeg het wandelknooppuntennetwerk in de Duitstalige Gemeenschap onlangs een update. Waar voorheen enkel de zuidelijke gemeentes over een knooppuntennetwerk beschikten, bestaat dit systeem nu ook in de noordelijke gemeentes van de Oostkantons. De knooppunten werden geïnstalleerd op wandelpaden in het gebied tussen Kelmis en de Hoge Venen. Dat betekent dat de netwerken in de noordelijke en zuidelijke gemeentes nu met elkaar verbonden zijn. Je kan bij wijze van spreken te voet van Eupen naar Sankt-Vith, oftewel: eindeloos wandelen!

Wandelroutenetwerk

Het netwerk in het noorden verspreidt zich over vier verschillende gemeenten: EupenKelmisLontzen en Raeren. Meer dan 1000 houten paaltjes met borden verzekeren wandelaars deze zomer van zorgeloze wandelingen: verdwalen is er nu bijna onmogelijk! Het enige wat je moet doen, is de borden volgen die op de houten paaltjes zijn bevestigd. Bij iedere kruising of splitsing die je tegenkomt tijdens je tocht, staat een bordje met de richting en het nummer van het volgende knooppunt. 

Wat slechts weinigen weten, is dat het knooppuntensysteem oorspronkelijk afkomstig is uit het eigen Vlaanderen. Eind jaren tachtig ontwikkelde een mijningenieur uit Limburg een nieuw systeem om de mijnwerkers de weg te wijzen onder de grond. Jaren later werd dit systeem ook gebruikt voor wandel- en fietsactiviteiten in Vlaanderen. De Oostkantons zijn inmiddels ook op de trein gesprongen. In de zuidelijke gemeentes AmelBüllingenBurg ReulandBütgenbach en Sankt Vith is het wandelroutenetwerk 900 kilometer lang. In de noordelijke gemeentes EupenKelmisLontzen en Raeren is dat 470 kilometer. De gemeentes Malmedy en Waimes sluiten zich in de toekomst mogelijk ook aan bij het knooppuntensysteem. 

Routeplanner

Je hoeft geen getraind wandelaar te zijn om te genieten van de ongerepte stukken natuur die de Oostkantons je te bieden hebben. Met de online wandelrouteplanner kies je de wandelroute die het best bij jou past. Je kan zelfs je eigen route uitstippelen. 

Hoe het werkt? Eerst en vooral open je de online wandelrouteplanner. Je krijgt een overzichtelijke kaart te zien met daarop het volledige wandelwegennet in de Oostkantons. Kies een punt waar je de wandeltocht wil starten. Dat kan eender waar zijn. Vervolgens klik je op de knooppunten waar je graag wil passeren. Meer is het niet. De routeplanner stelt vervolgens jouw route samen en toont je de knooppunten die je moet volgen. 

Kelmis: sprookjesachtige uitzichten

Voor wie zelf op ontdekking gaat in de Oostkantons, is het noordelijke Kelmis een absolute aanrader. Wandelen in Kelmis is populair, gezien de bijzondere geschiedenis van de gemeente. Kelmis verwierf internationale bekendheid na de nederlaag van Napoleon in 1815. Verschillende grenzen in Europa werden op het Congres van Wenen opnieuw vastgesteld. Over het gebied rond Kelmis was er veel discussie. Al sinds de Romeinse tijd stond deze gemeente bekend om haar zinkwinning uit de mijnen. Uiteindelijk werd het gebied onafhankelijk verklaard, tot grote vreugde van de bevolking. Bij een bezoek aan het museum ‘Vieille Montagne’ word je ondergedompeld in het verleden van de gemeente. 

Nu ook in de noordelijke gemeentes wandelknooppunten te vinden zijn, is wandelen in Kelmis enkel maar populairder geworden. Wie de kans krijgt, last best een tussenstop in aan het Rollefbachviadukt. Dat 128 meter lange en 24 meter hoge viaduct bleef overeind tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het viaduct doet je even stilstaan bij het verleden van de Oostkantons en biedt daarnaast ook een bijzonder mooi uitzicht over de vallei. 

Sankt Vith: bestemming voor fijnproevers

Wanneer we naar het zuiden trekken, zien we het landschap aanzienlijk veranderen. Elke regio in de Oostkantons zorgt voor verrassingen, zo ook Sankt Vith, een stadje in de provincie Luik, op het kruispunt van Eifel en Ardennen. Bergkammen worden geleidelijk aan zichtbaar aan de horizon en ook verborgen dalen komen tevoorschijn. Eén ding is zeker: de natuur is hier adembenemend! 

Sankt Vith is ook perfect voor een culinaire stop. De stad staat bekend om zijn grote aanbod aan hotels en restaurants. Wie graag lekker eet, kan hier dus zeker terecht. Maar ook wandelaars kunnen hier naar hartenlust genieten. Bekend in Sankt Vith is de Planetenweg, een route door een nagebootst zonnestelsel, midden in de natuur. Tijdens je wandeling kom je alle planeten van het zonnestelsel tegen, met interessante info over iedere planeet. 

Wandelen door de Hoge Venen

De Hoge Venen blijven een van de meest bezochte plekken van de Oostkantons. Het landschap kenmerkt zich door veel bossen en graslanden, maar het grootste deel van de Hoge Venen bestaat uit hoogveenlandschap. Daarnaast kan je in de omgeving ook heel wat gezellige dorpjes en stadjes terugvinden. MalmedyEupen en Monschau zijn er daar enkele van. De Hoge Venen zijn een beschermd natuurgebied, dus je kan er niet zomaar overal wandelen. Gelukkig is er het knooppuntennetwerk, dat duidelijk aangeeft waar je wel en niet mag komen. 

Plezierwandelingen

Wie liever niet zelf zijn wandeltocht uitdoktert, kan gebruik maken van een van de vele plezierwandelingen in de Oostkantons: fantastische routes die al voor jou uitgestippeld zijn. Kies je bijvoorbeeld voor plezierwandeling 4, een iets kortere route van vijf kilometer, dan wandel je vanuit Ferme Libert onmiddellijk de bossen in. Romantische zielen kunnen hier ongetwijfeld hun hart ophalen. Je passeert charmante riviertjes, de kletterende Trôs Maret waterval en tal van gezellige bruggetjes met een schitterend zicht op de vallei. 

Wandel je toch liever wat verder, dan is plezierwandeling 23 doorheen Eupen wellicht iets voor jou. Je doorkruist heel wat toendra en heide op de route, maar ook een groot Ardens bos, het ‘Hertogenwald’. Het bos dankt zijn naam aan de hertog van Limburg, die het gebied vroeger in zijn bezit had. Zodra we het Hertogenwald voorbij zijn, gaat de brede weg van de afgelopen kilometers plots over op een veel chaotischere weg. Het gaat er meteen een stuk avontuurlijker aan toe: je passeert zélfs enkele indrukwekkende ravijnen.

Meer info vind je via deze links:

Wandelknooppuntennetwerk

Online wandelrouteplanner

Copyrights foto's: Ostbelgien.eu, Christian Charlier, Chris Eyre, Dominik Ketz
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek