Reportagetip: Eigenzinnig en klein Curaçao

Welkom in Curaçao, het tropische eiland in de Zuid-Caraïbische Zee, waar de Nederlandse invloeden overal merkbaar zijn... Het is een klein, eigenzinnig eiland zonder massatoerisme. ‘Vooral niet te moeilijk doen of al te veel nadenken’, dát is hier de leuze. 

ABC-eilanden

Curaçao behoort met zijn 150.000 inwoners tot de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) en was in de achttiende eeuw een waar handelseiland. De veelkleurige gevels (hier spreekt men van zuurtjeskleur) van de opslagplaatsen langs de Handelskade in het historische Punda-district – Unesco-geklasseerd – is de bekendste postkaart van het eiland. Aan de ene kant van het eiland is er Willemstad, aan de tegenovergestelde zijde bevinden zich de Christoffelberg en zijn intens begroeide cactusheuvels. De berg is amper 375 meter hoog en tevens dé top van dit schrale, dorre eiland waar de wind vrij spel heeft.

Willemstad

Willemstad telt drie fotogenieke bruggen, elk vernoemd naar een Nederlandse koningin: Emma, Wilhelmina en Juliana. De Koningin Juliana brug is de meest recente en een van de hoogste ter wereld: ze is 55 meter hoog en leidt de ringweg over de natuurlijke haven van Willemstad. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat alle schepen eronderdoor zouden kunnen, maar door de enorme evolutie van de cruiseschepen zijn de nieuwste exemplaren te groot.

Landhuis Ascencion

Landhuis Ascencion behoorde tot de Koninklijke Marine: de geschiedenis van deze plantage – nu een museum – is bijna zo oud als die van de koloniale bezetting zelf. Willekeurig verspreid over het eiland zijn er zo’n 55 landhuizen vakkundig gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Elk landhuis heeft zijn eigen verhaal en wordt gekoesterd als een waardevolle erfenis.

Dinah Veeris

De kruidenvrouw van het eiland Dinah Veris deelt haar kennis via talrijke publicaties, twee boeken en een eigen kruidentuin met driehonderd soorten die verkocht worden in de aanpalende shop. Het aanbod betreft niet alleen die met een helende werking, maar ook de bijna uitgestorven plantensoorten.

Jan ‘Jaanchi’ Christiaan

De bekendste Hollander van Curaçao heet Jan ‘Jaanchi’ Christiaan. Sinds 1968 exploiteert hij een in 1936 opgericht restaurant waar ondertussen iedere bekende Nederlander – maar dan ook iederéén – gegeten heeft. Jaanchi noemt zijn keuken ‘vitamine L’-rijk, en dat betekent: met veel liefde. Een echt fijne keuken is het niet, wachten is de basisregel en op de formule zit sleet, maar de prullaria zijn overvloedig en de sfeer is indrukwekkend. De huisspecialiteit is gestoomde leguaan, met Heineken-pils. Als dessert krijgt elke gast een gratis mini-ijsje.

Curaçao praktisch

Curaçao situeert zich in het uiterste zuiden van het Caraïbisch gebied, zeventig kilometer ten noorden van Venezuela. Het is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen (ABC-eilanden) of Benedenwindse Eilanden en heeft een oppervlakte van ongeveer 444 vierkante kilometer. Het werd in 1499 ontdekt door de Spanjaarden, die het gebruikten om er hun vee te kweken. Pas in 1634 kwam het in bezit van de West-Indische Compagnie, die het eiland ombouwde tot distributiedepot. In 1791 werd het officieel een Nederlandse kolonie. Curaçao haalt zijn inkomsten zowel uit het toerisme als uit de olieraffinaderij.

Klimaat

Dit kleine eiland ligt buiten het officiële orkaantraject. Het hele jaar is het er zeer warm, maar de winter (november tot februari) wordt gezien als het regenseizoen. De ideale maanden zijn april, mei en juni. In juli en augustus loopt de temperatuur al snel op tot 32℃.

Weetjes

Paspoort volstaat, geen visum. Nederlands is de officiële taal.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels