Een Zuid-Afrikaanse rondreis vol wilde rijkdom

Hippe, bruisende steden als Johannesburg en Kaapstad, waar kunstboetiekjes naast townships liggen. Het natuurreservaat Madikwe met wilde safari’s en diners onder de blote hemel. En Hermanus in de Gansbaai, waar je walvissen spot en de avond afsluit met gastronomische wijnmaaltijden uit omliggende valleien. Zuid-Afrika: een land vol verschillen, afwisseling en verrassingen.

In de voetsporen van Mandela

Chauffeur Nil rijdt ons van de luchthaven van Johannesburg – Jo’burg voor insiders – naar boetiekhotel 54 on Bath in de welvarende wijk Rosebank, in stadshart Sandton. Het is een van de oudste gebouwen van Rosebank, dat na renovatie als hotel werd ingericht. Een etagère met macarons staat klaar op de kamer, die klassiek is ingericht in neutrale tinten. Johannesburg is een stad, waar hard wordt gewerkt en carrière wordt gemaakt. We gaan naar de universiteitswijk Braamfontein om de sfeer van Jo’burg al eens op te snuiven. Op een flatgebouw prijkt een immens portret van Nelson Mandela. In de wijk Soweto bezoeken we Mandela’s huis waar hij in de jaren vijftig woonde voordat hij naar Robbeneiland werd verbannen.

In een ver verleden was Soweto een oord voor niet-blanke Zuid-Afrikanen, waar ze waren afgesneden van onderwijs en openbaar vervoer. Nu is het steeds meer een ‘gewone’ wijk van Johannesburg aan het worden. Het Mandela-huis staat in Vilakazi Street, een straat die maar liefst twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede kent: Nelson Mandela en Desmond Tutu. Want ook Desmond Tutu heeft in deze straat gewoond. Het Mandela-huis is ingericht als museum met diverse memorabilia en nog enkele van de authentieke meubels. Overal hangen foto’s van Mandela, zijn tweede vrouw Winnie en andere familieleden. Het is een bijzondere ervaring hier te zijn. Het piepkleine huis wordt matchbox genoemd, vertelt het meisje dat ons er rondleidt. Terug in het bruisende Braamfontein dineren we bij jazzbar The Orbit. Terwijl we van witvis met puree genieten, is er op het podium een jamsessie gaande van bas, sax, trompet, piano en drums. Het enthousiaste publiek is een mix van jong en oud, zwart en blank.

Ontspannende wellnessoase in Jo'burg

Hoewel er een grote shopping mall direct naast ons hotel is, gaan we vandaag winkelen in de mooie wijk Parkhurst. We bezoeken er allereerst galerie Momo die een expositie wijdt aan kunstenaar Dumile Feni (1942-1991). Deze zwarte Zuid-Afrikaan week uit naar Londen en New York om te ontkomen aan het apartheidsregime. Zijn krachtige sculpturen van mensen maken grote indruk. Aan 4th Avenue treffen we modeboetiekjes als Keys Fashion, waar lokale ontwerpers hun talent showen. Op een hoek zit boetiekje Motmot, waar vrolijk gedecoreerd servies van Zuid-Afrikaanse kunstenaars staat uitgestald. De onweerstaanbare geur van versgebrande koffie komt ons nu tegemoet en we nemen plaats op het terrasje van 4th Avenue Café. We verheugen ons al op de namiddag.

Dan staat ons een spabehandeling te wachten in hotel Saxon in de wijk Sandhurst. Het is naar verluidt het favoriete hotel van Oprah Winfrey in Johannesburg. Bovendien is het de plek waar Nelson Mandela de laatste hand legde aan zijn biografie Long Walk to Freedom. Het hotel blijkt een oase van rust midden in de stadsdrukte. De massagekamers zijn bereikbaar via een kronkelpaadje over keitjes. Puur ontspannen met een stevige massage en ontgiftende olie van Elemis. Het zijn de details die het hem doen: de vaardige handen van de masseuse, het warme kussen in de nek en de badjas die heerlijk verwarmd is.

Op safari in Madikwe

We verlaten Johannesburg in de provincie Gauteng en zetten koers naar Madikwe in de warmere North West Province. We rijden door grasland met laag struikgewas, passeren een leeuwenpark en zien de jacarandabomen paars bloeien. Bij Molatedi Gate rijden we Madikwe Game Reserve binnen. Dit wildpark beslaat zo’n 75000 hectare en grenst aan Botswana. De eerste zebra’s laten zich al zien en dat terwijl onze game drive nog niet eens is begonnen! Jaci’s Lodges is ons logeeradres, een weelderige lodge met veel gezellige zithoekjes tussen het bladergroen. De op zich eenvoudige safarihutten zijn prachtig gestyled met mooi opgemaakte bedden. Er is zelfs een ligbad in de hut! Gids Sello trommelt ons op voor de eerste game drive zoals het wild spotten wordt genoemd.

We zijn nog geen vijf minuten op pad met zijn jeep of het is raak. Een kudde olifanten steekt de weg over, moeders met hun kleintjes. We kijken ademloos toe. Wat een voltreffer! Dan weer zien we schitterende neushoornvogels met hun forse oranje snavel, of huppelt er een koedoe voorbij, een antilope met elegante witte krijtstrepen op de rug. Een grote verrassing is onze dinerlocatie: op een open plek staan gedekte tafels klaar, terwijl de duisternis al is ingezet. Een houtvuur brandt en op tafel staan olielampjes. De chefs van Jaci’s hebben een driegangendiner voor ons geprepareerd onder de sterrenhemel. De blonde Jaci en haar man Jan, levensgenieter, zijn de eigenaren van onze lodge. Zij groeide op in Zimbabwe en hij heeft Nederlandse roots.

Er landen wat vliegjes in mijn wijn. Jaci, die tegenover me zit, plaatst kordaat een bordje op mijn glas. “Dat is de bush-etiquette”, lacht ze. We logeren twee nachten bij Jaci’s en maken diverse game drives. Giraffen, leeuwen, buffels en jachtluipaarden, oftewel cheeta’s, trekken aan ons blikveld voorbij. Cheeta’s zijn te herkennen aan de zwarte belijning rond hun ogen. We zijn zelfs getuige van de jacht door vier cheeta’s op een koedoe. Het vluchtende dier wordt gegrepen en met huid en haar verslonden, een schouwspel dat wij vanuit de jeep van nabij kunnen gadeslaan.

Kunst uit de townships

Bij ons vertrek uit Jaci’s Safari Lodge krijgen we wat eten mee voor onderweg: padkos op z’n Afrikaans. We vliegen vandaag van Johannesburg naar Kaapstad en rijden naar Grootbos aan de zuidwestkust, ons volgende logeeradres. We passeren de prachtig groene kuststrook van Walker Bay met ruige bergtoppen als decor. Bij Grootbos worden we welkom geheten door eigenaar Michael Lutzeyer. Zijn resort, dat uit diverse lodges en een privé-villa bestaat, ligt midden tussen het fijnbos. Het terrein is rijk aan talloze soorten bloemen en planten, die in het herbarium van Kirstenbosch zoveel mogelijk in kaart worden gebracht. Michael vertelt dat ze al ruim 700 soorten hebben ontdekt, waaronder zeer zeldzame. Ze leiden kansarme jongeren uit de townships op tot tuiniers en zo heeft dit resort meer liefdadigheidsprojecten lopen. “Je zou bijna vergeten dat we in de eerste plaats een tophotel zijn,” lacht Michael.

De volgende morgen maken we in alle vroegte een uitstapje naar Hermanus om walvissen te spotten. De zee is ruw, naar dat weerhoudt de boot er niet van uit te varen. We zien tientallen Southern Right Whales oftewel zuidkapers. Ze zwemmen tot vlak bij de boot, heel indrukwekkend. Die middag staat ons weer een ander hoogtepunt te wachten. We brengen in gezelschap van de sommelier van Grootbos een bezoek aan zijn favoriete wijngoed: Creation in de Hemel-en-Aardevallei. De Zwitserse eigenaar Jean Claude Martin en zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Carolyn slepen hier met hun wijnen zoals pinot noir de ene na de andere prijs in de wacht. Ze doen aan food pairings en ook wij proeven bijzondere wijn-spijscombinaties zoals sauvignon blanc met oester.

Onze reis eindigt in Kaapstad, waar we tapas eten in Bree Street en de tassen en kleding van lokale designers bij de plaatselijke boetiekjes. Ook doorkruisen we de wijk Bo-kaap, waar de felle kleuren van de huizen vroeger als aanwijzing dienden bij gebrek aan straatnamen. Bovendien bezoeken we een eenvoudige woonwijk waar mensen hun huiskamer als expositieruimte ter beschikking stellen, zodat talentvolle jonge kunstenaars uit de townships – voor wie exposeren in een galerie te duur is – hun werk toch kunnen tonen aan de buitenwereld. Op straat worden we voorbijgesneld door kinderen die vrolijk achter een rugbybal aanrennen. We sluiten de reis af met een diner bij Shimmy, een trendy club aan de Waterfront in Kaapstad.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels