Een zomer vol culturele evenementen in Frankrijk

Deze zomer valt er in iedere regio van Frankrijk wel wat te beleven: van het Internationale Tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire tot de Picasso exhibitie in Bordeaux en het kunstenfestival Constellations in Metz. Met deze drie evenementen beleef je een ideale citytrip dicht bij de Belgische grens, of een perfecte tussenstop op je weg naar het zuiden!

1. Het Internationale Tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire

Dertig jaar geleden ging de eerste editie van het Internationale Tuinenfestival van start in Chaumont-sur-Loire. Dit jaar werpt het festival een terugblik op het verleden, maar kijkt het eens te meer naar de toekomst van de ideale tuin, en welk gevoel deze moet kunnen teweegbrengen.

Tuinkunstenaars van over de hele wereld stellen hun ideale tuin voor, vol met nieuwe materialen, technieken, planten of installaties. Dat levert een knap schouwspel op van ecologie en esthetiek, van filosofie en biologie en vooral van kennis en kunde. Vierentwintig onuitgegeven tuinen zijn nog tot 6 november te bezichtigen aan het Kasteel van Chaumont-sur-Loire, dat tevens UNSECO Werelderfgoed is.

2. Tentoonstelling Picasso in Cité du Vin van Bordeaux

De Cité du Vin is sinds zijn oprichting in 2016 een van de absolute hoogtepunten van Bordeaux. Het wijnmuseum is een architecturale parel in de wijk Les Bassins à Flot, een voormalige industriële wijk die onder meer met de komst van de Cité du Vin haar wedergeboorte zag en die nu floreert als hip eco-district. Maar de Cité du Vin is meer dan een wijnmuseum. De indrukwekkende permanente tentoonstelling wordt aangevuld met tijdelijke exhibities zoals 'Picasso: l'effervescence des formes'.

Deze tentoonstelling pluist op originele wijze uit hoe meesterkunstenaar Picasso in al zijn kunstwerken wijn en andere dranken afbeeldt, en hoe dat mee evolueert met de verschillende stijlen die Picasso zich door de jaren heen toe-eigende. Met meer dan zestig werken van Picasso zelf en enkele aanvullende kunstwerken werpt de tentoonstelling een nieuw licht op de bruisende creativiteit die hem zijn leven lang heeft geïnspireerd. De tentoonstelling is nog tot 28 augustus te bezichtigen in de Cité du Vin, Bordeaux.

3. Kunstenfestival Constellations in Metz

De hele zomer lang doet het culturele erfgoed van Metz dienst als decor van een nachtelijke kunstroute doorheen de stad. Dertien kunstenaars geven op geheel eigen wijze hun artistieke visie weer op nieuwe utopieën aan de hand van video mapping, diepgaande audiovisuele kunstwerken, laserscenografie en interactieve digitale installaties, geprojecteerd tegen de prachtige achtergrond van de binnenstad van Metz. Ook overdag staat de stad niet stil, want dan kun je de kunstroute 'Art & Jardins' volgen, een poëtische wandeling die je meeneemt langs de natuurlijke hoogtepunten in en rond Metz en waarlangs verschillende kunstwerken een mooie synergie vormen met hun omgeving.

Een blik op de toekomst, vervaardigd in het heden en geprojecteerd op gebouwen uit het verleden, kortom een unieke ervaring die je kan ontdekken tot en met 3 september tijdens het digitale kunstenfestival Constellations in Metz.

Meer info

Het Internationale Tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire

'Picasso: l'effervescence des formes' in Cité du Vin, Bordeaux

Kunstenfestival Constellations in Metz

Foto: © Yannick Monget
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."