Een droomvakantie in Polen: de leukste activiteiten uit zeven regio’s en steden

Een idyllische natuur, kleurrijke steden, mooie tradities én een rijke geschiedenis: Polen heeft het allemaal. GRANDE.be selecteert voor jou uit zeven Poolse regio’s en steden telkens één activiteit. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme.

1. Fietsen in Malopolska: de Vistula Fietsroute 

Malopolska is het historische hart én een van de meest bekende toeristische regio’s van Polen. De regio grenst aan drie provincies: Śląskie, Świętokrzyskie en Podkarpackie en in het zuiden aan Slowakije. Hier bewonder verschillende bezienswaardigheden, ontdek je de prachtige oude stad Krakau en kom je tot rust in wel zes nationale parken. Te voet, maar vooral: met de fiets! Vanaf 2021 heeft Malopolska het grootste netwerk van fietsroutes in Polen. De Vistula Fietsroute, bijvoorbeeld, bestaat uit 230 km aan professioneel gemarkeerde wegen en brengt je langs de meest pittoreske plaatsen in de valleien van de Vistula en zijrivieren in Malopolska. Je passeert onder andere langs de, op een kalkrots gebouwde, Benedictijnenabdij van Tyniec, rijdt door Krakau en bezoekt het gotische kasteel in Niepołomice. Het wordt een tocht om nooit te vergeten.

Lees de volledige reportage over Malopolska

Meer info

Vistula Fietsroute

2. Het sprookjeskasteel van Moszna in Opolskie

De regio Opolskie ligt in het zuiden van Polen en maakt deel uit van het unieke landschap van Silesië, het grensgebied tussen Polen, Tsjechië en Duitsland. Ondanks dat Opolskie de kleinste regio van Polen is, vind je er toch veel toeristische attracties. Zoals het kasteel Zamek Moszna, 35 km ten zuiden van Opole: een sprookjesachtig gebouw met wel 365 vertrekken en 99 torens. Je kan het kasteel gewoon bezoeken, of je kan er overnachten en genieten van de heerlijke keuken en beeldschone tuin met honderden lindebomen en eiken. Er worden ook internationale events georganiseerd, bijvoorbeeld een event rond magie en toverkunst, compleet in Harry Potter-stijl.

Lees de volledige reportage over Opolskie

Meer info

Kasteel Zamek Moszna

3. Kunst bewonderen (overal) in Lodz

Wie op een landkaart zoekt naar het geografische middelpunt van het Polen, komt onvermijdelijk terecht in Lodz. Het is de derde Poolse stad van kunst en cultuur en ligt centraal in het land. Maar kunst vind je er niet enkel in de musea, de stad staat er – letterlijk – vol van! Met tal van opvallende muurschilderingen, is Lodz niet voor niets uitgeroepen tot Street art hoofdstad van Polen. Artiesten als DALeast, NUNCA, Os Gemeos, de Gentse kunstenaar ROA en Etam Crew zijn verantwoordelijk voor de 170 kunstwerken die de straten van de stad kleuren. Ook zijn er kunstinstallaties gemaakt met metalen staven, auto-onderdelen en spiegels.

Lees de volledige reportage over Lodz

Meer info

Street art hoofdstad van Polen

4. Wielkopolska ontdekken per boot

In het westelijke deel van Polen ligt Wielkopolska: een regio met prachtige bossen, meren, kastelen, paleizen, interessante plekken voor industrieel toerisme én Poznan, een van de oudste Poolse steden. Je kan deze bezienswaardigheden bovendien op een bijzondere manier bezoeken: al varend! Het uitgebreid riviernetwerk vormt een compacte toeristische route van bijna 700 kilometer doorheen de regio, beter bekend als de Grote Lus van Wielkopolska. Je kan er een bootje huren en zelf de kapiteinspet opzetten, want je hebt geen vaarbewijs nodig voor boten die korter zijn dan 13 meter, maximaal 75 kW motorvermogen hebben en niet sneller varen dan 15 km/uur. Welkom aan boord!

Lees de volledige reportage over Wielkopolska

Meer info

De Grote Lus van Wielkopolska

5. Op stedentrip naar Gdańsk in Pommeren

Pommeren, in het noorden van Polen, is de perfecte combinatie van natuur en stad. Zeker het charmante Gdańsk is een absolute aanrader. Hier werd de legendarische vakbondsbeweging Solidarność opgericht en gaat de geschiedenis wel duizend jaar terug. De Brama Wyżynna, de imposante toegangspoort van de stad, heet je al vijf eeuwen lang welkom.

Lees de volledige reportage over Pommeren

Meer info

Gdańsk

6. Wandelen in de oerbossen van Białowieża in Podlachië

Podlachië is hét paradijs voor elke natuurliefhebber. De regio ligt in het noordoosten van Polen en grenst aan Litouwen en Wit-Rusland. Verspreid over het hele gebied strekken verschillende nationale parken zich uit over een oppervlakte van wel 900 km2. Hét symbool van de regio is het Nationaal Park Białowieża dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het park beschermt Europa’s laatste loofverliezende oerbos – een ecosysteem dat nog niet door de mens werd aangetast. Je maakt er ook kennis met het grootste landzoogdier van Europa en koning van het woud: de Europese bizon.

Lees de volledige reportage over Podlachië

Meer info

Nationaal Park Białowieża

7. Geschiedenis ontdekken in Warschau in het Fotoplastikon

De hoofdstad van Polen, Warschau, kent een woelige geschiedenis. Een geschiedenis die je kan herbeleven in het Fotoplastikon, onderdeel van het Museum van de opstand van Warschau. Stereoscopische foto’s van Warschau, grotendeels in zwart-wit, met soms een schitterend 3D-effect, laten je kennismaken met wat er verdwenen is tijdens de vernietiging van de stad in de Tweede Wereldoorlog. Op de achtergrond speelt Chopin, in harmonie met de schoonheid van het verleden en soms in fel contrast met de brute vernielingen.

Lees de volledige reportage over Warschau

Meer info

Warschau

Copyright foto's: Pools Informatiebureau voor Toerisme, Lokalna Organizacja Turystyczna Serce Kaszub, J. Jakóbczak
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels