Doorkruis Tsjechië van west naar oost met de 'Czech Trail'

In 40 dagen al wandelend Tsjechië doorkruisen van west naar oost? Dat kan vanaf nu met de nieuwe langeafstandswandelroute 'Czech Trail'. Deze 2000 kilometer lange route neemt je mee doorheen de mooiste en meest uitdagende gebieden van Tsjechië.

De langeafstandswandelroute 'Czech Trail' (Tsjechisch: Stzka Ceskem) is 2000 kilometer lang en laat zien dat het Tsjechische landschap veel te bieden heeft. Je ontdekt een bijna ongerept landschap en doorkruist verschillende bergketens. De oprichter van de 'Czech Trail' is Martin Ubl. Als wandelfanaat miste hij een langeafstandsroute van ruim 1000 kilometer die door de mooiste en meest uitdagende gebieden van Tsjechië gaat. In samenwerking met de Czech Tourist Club begon hij met het plannen, wandelen en maken van routes die nu samen de 'Czech Trail' vormen.

Van west naar oost en terug

De 'Czech Trail' verbindt het westen met het oosten van Tsjechië en voert dicht langs de Duitse, Poolse, Slowaakse en Oostenrijkse grens. Het meest westelijke punt is Krasna in het Ertsgebergte. Het meest oostelijke punt bevindt zich in het noorden van Moravië waar de Tsjechische, Poolse en Slowaakse grens samenkomen.

De langeafstandsroute bestaat uit een noordelijke en zuidelijke route. De noordelijke route gaat door negen bergketens, waaronder het Ertsgebergte, het Nationaal Park Boheems Zwitserland, het IJzergebergte, het Reuzengebergte, het Adelaarsgebergte en het Jesenik gebergte. De zuidelijke route loopt langs de grens van Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. Dat pad voert door het Beskiden gebergte, de Witte Karpaten, het Podvii Nationaal Park, Boheems Canada, het Boheemse Woud en de Novohradské bergen.

40 dagen

Wandelaars die de route volgen, moeten ongeveer 40 dagen de tijd nemen om de tocht van west naar oost te maken op basis van 25 kilometer per dag. De tocht is geschikt voor iedereen met een gemiddelde fysieke conditie. Echte avonturiers kunnen een tent meenemen en onderweg kamperen. De route is echter zo ontworpen dat je ook in huisjes, pensions en hotels kan slapen. De 'Czech Trail' loopt grotendeels langs de gemarkeerde toeristische routes van de Czech Tourist Club die zijn aangegeven met kleurmarkeringen. Elk deel van deze wandeling heeft zijn eigen route die kan gedownload worden op de website.

Alle info over de 'Czech Trail' vind je hier.

Foto: © Ladislav Renner
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels