Doorheen Duitsland op weg langs Bonn tot Ulm

GRANDE.be trekt doorheen Duitsland van noord naar zuid. Onderweg houden we halt in vijf minder bekende grootsteden. Bonn, Mannheim, Karlsruhe, Stuttgart en Ulm ken je misschien enkel bij naam, maar ze hebben elk hun eigen karakter en charme.

1.  Bonn

Brussel – Bonn: 233 km

De eerste stopplaats op onze route is Bonn in Noordrijn-Westfalen. De voormalige hoofdstad van West-Duitsland heeft heel wat te bieden, al weten velen dat niet. In de hele stad heerst een levendige, jeugdige sfeer die grotendeels te danken is aan de studenten, dat merk je in de studentenbuurt en ver daarbuiten in de vele cafés en Biergartens.

Zoals zo vele Duitse steden gaan de beginjaren van Bonn terug naar de Romeinen, die op een strategische plaats aan de Rijn een fort plaatsten dat later zou uitgroeien tot een stad. Onder andere paus Benedictus XVI en filosoof Friedrich Nietzsche studeerden af van de Universität Bonn. In het centrum van de stad prijken de vijf spitse torens van de Munsterkerk, een van de oudste kerken van Duitsland. De Munster werd al tussen de 11e en de 13e eeuw gebouwd en mag zich sinds 1956 dankzij paus Pius XII basiliek noemen.

Musea zijn onlosmakelijk verbonden aan Bonn: in de jaren negentig verschenen rond de Bundesstraße op korte tijd vijf musea. Al snel kreeg de buurt de bijnaam Museumsmeile of Museummijl. Bezoek er onder andere het Kunstmuseum Bonn en ’s lands grootste natuurkundig museum: het Alexander Koeningmuseum. Ook buiten de Museummijl kan je kunst ontdekken. Zoals het leven en werk van Bonns beroemdste inwoner Ludwig von Beethoven in het Beethovenhaus, waar de componist geboren is.

2.  Mannheim

Bonn – Mannheim: 219 km

Mannheim ligt op de plaats waar de Neckar en de Rijn samenvloeien. De stadsrand is getekend door fabrieken en industriegebouwen. Niet verwonderlijk als je weet dat in de 19e eeuw hier de eerste fiets is gemaakt en dat Karl Benz er als eerste een verbrandingsmotor bouwde. Gelukkig is het hart van Mannheim energiek en vol cultuur, mét moderne winkelstraten en een bruisend centrum. Het stratenplan van Mannheim op zich is al uniek: alles is opgebouwd volgens het schaakbordpatroon of de Quadrate.

Je oog valt ongetwijfeld op het geelrode Barokkschloss. Dit barokpaleis is maar liefst 450m lang en werd na de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog deels heropgebouwd. Je kan er ook het Schlossmuseum en de anglicaanse Schlosskerk bezoeken, waar je grote barokhallen en het Kabinettsbibliotheek vindt.

In Mannheim kan je wandelen door een van de mooiste Europese parken, het Luisenpark. Het park is 41 hectare groot en genoemd naar Luise Marie Elisabeth van Pruisen, een verwante van drie Duitse keizers. Je komt er verschillende attracties tegen: je kan er bootje varen op het Kutzerweihermeer, een twintigtal standbeelden bewonderen van Duitse kunstenaars, een tentoonstellingsserre bezoeken en wandelen doorheen de Chinese tuin.

3.  Karlsruhe

Mannheim – Karlsruhe: 66 km

Ook Karslruhe heeft net als Mannheim een merkwaardige plattegrond en dat heeft het te danken aan markgraaf Karl III Wilhelm Baden-Durlach. Hij vond zijn optrekje in Durlach te klein worden en besloot in 1715 te verhuizen naar Karlsruhe (letterlijk vertaald: Karls rustoord). De eerste steen van het paleis Karlsruhe werd gelegd met een typische plattegrond: het slot centraal en alle bijgebouwen errond in een straal van 400 meter. Een idee afkomstig uit de renaissance, waar een ideale stadsplanning er cirkelvormig uitzag.

In het Schloss Karlsruhe huist ook het Badisches Landesmuseum. Je ontdekt er de geschiedenis van het vroegere vorstendom Baden. Je kan er bijvoorbeeld de kroonjuwelen van de heersende Badense graven en de zeventiende-eeuwse oorlogsbuit uit de Turkse oorlogen bekijken. Vanuit de ronde toren kijk je uit over het ronde kasteel en vang je een glimp op van het Zwarte Woud.

4.  Stuttgart

Karlsruhe – Stuttgart: 100 km

Na een aantal kilometers doorheen de ondergrondse tunnels onder de bedekte wijnheuvels rond Stuttgart, krijgen we de moderne stad te zien. Na de bombardementen in 1945 bleven niet veel historische gebouwen overeind in het centrum. Randsteden als het middeleeuwse Esslingen of het barokke Ludwigsburg scheppen een idee hoe Stuttgart er vroeger uitzag. Aan het centrale Schlossplatz vind je wel nog het Altes Schloss en Neues Schloss, het een uit de middeleeuwen, het ander uit de barokperiode.

Veel moderns dus in Stuttgart. Namen als Benz, Daimler en Porsche zijn voor altijd verbonden met de Baden-Württembergse hoofdstad. Het Mercedesmuseum dompelt je onder in het verleden, heden en toekomst van het automerk. Het museum is vanbuiten een architecturaal pareltje en vanbinnen word je moeiteloos meegezogen in de autowereld, ook als niet-autofanaat. Je komt er alles tegen van personenwagens en Formule-1 wagens tot futuristische prototypes en vliegtuigen. Medeoprichter Gottlieb Daimler had als doel om zijn motoren ter land, ter zee en in de lucht te horen ronken, vandaar de driepuntige ster.

5.   Ulm

Stuttgart – Ulm: 95 km

Ulm moet als sinds 1100 op de kaart staan als rijksstad in het Heilig Roomse Rijk. Doorheen de eeuwen heeft de Donaustad heel wat oorlogen, twisten, graven en koningen doorstaan: van Frederik I Barbarossa tot Napoleon. Het oude Fischerviertel is zeker de moeite waard om door te lopen: je vindt er veel biertuinen, vlak aan de oever van de Donau. Passeer zeker ook de oude stadsmuren die Napoleon liet afwerken en de Marktplatz met de torenhoge Munster. Die staat met haar 161,5 meter trouwens in het Guinness World Book of Records als hoogste klokkentoren ter wereld. Andere merkwaardigheden uit Ulm: het scheefste en smalste huis (4,5m) en de fysicus Albert Einstein.

De Universität van Ulm draagt haar steentje bij aan de cultuur in de stad. Bij de bouw van het universiteitsgebouw in 1967 integreerden de architecten kunstwerken in het gebouw. Doorheen de jaren werd de beelden buiten geplaatst en vandaag kan je op de campus een beeldenroute volgen met maar liefst 58 kunstwerken van internationale gerenommeerde kunstenaars als Max Bill en Rolf Bodenseh.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."