Dobberen in waterrijk Wallonië

Je geniet graag van de wondermooie natuur? Van de rust? En vis je graag, uitgerust met een stok, een lijn en een haakje, op een snoek of forel? Dan bekoren de Waalse meren, vijvers en rivieren je zeker. De regio biedt, in combinatie met prachtige landschappen en mooie natuur, de geschikte plaatsen voor liefhebbers van de lijn en de bijhorende dobber. Of ben je meer op zoek naar een instant adrenalineshot waarbij je, voorzien van een paar waterski’s, de waterplas van Saint-Ghislain wordt overgetrokken? GRANDE.be ging op zoek naar de mooiste plekken voor vissers en watersportfanaten.   

Haak een vlagzalm in de Amblève of de Salm in de buurt van Trois-Ponts

Trois-Ponts, in het zuiden van de provincie Luik, is een kruispunt van rivieren. De Amblève en de Salm bieden veel hengelmogelijkheden. Vooral aan de Amblève, met een gemiddelde breedte van vijftien tot twintig meter, zijn mooie visstekken. Ideaal voor vissers die graag een forel of vlagzalm willen haken. De populaire vissen komen ook in het vizier aan de Salm. De rivier is gemiddeld vier tot vijf meter breed en biedt, met de ondergrond van keien, stenen en grind, de ideale beschutting voor de Fario forellen en de vlagzalmen. Een mooi en rustige visplekje vinden in de buurt van Trois-Ponts is ‘simple comme bonjour’.

Meer informatie over vissen in de buurt van Trois-Ponts vind je hier.

Lac de la Strange: vliegvissen met uitzicht op Luxemburg

Vliegvissers zijn zeer welkom aan het Lac de la Strange in Hompré, op een steenworp van de grens met Luxemburg. De forelsoorten die rondzwemmen in het meer worden ter plaatse gekweekt. De prachtige, groene omgeving krijg je er zomaar gratis bij. Voor de vissers die, op een mindere dag, niet met lege handen thuis durven komen: de kwekerij is in de buurt. De vissoorten die rondzwemmen in het meer zijn er ook te koop. In bar/restaurant ‘Lodge’ kan je, afhankelijk van het seizoen, terecht voor afkoeling of opwarming.   

Voor meer informatie over vissen in Lac de la Strange kan je hier terecht. Vissen in Lac de la Strange.

Provinciaal Domein van Mirwart: forel van eigen kweek

Mirwart is een van de mooiste dorpen van België. Te midden van prachtige bossen lijkt dit dorp door de tijd gespaard te zijn gebleven. De oude boerderijen en het kasteel hebben een pittoreske charme. Het Provinciaal Domein, met zijn vijvers en bos, toont de beschermde natuur van het Ardense dorp. De 1350 ha van het domein zijn grotendeels bedekt met een mooi bos dat zowel naald- als loofbomen bevat. De lokale viskwekerij staat vooral bekend voor de kwaliteit van zijn beekforel. De plateaus zijn bedekt met een beukenbos waarin ook enkele eiken en naaldbomen staan. Het domein kan bogen op een opmerkelijke geschiedenis. De sporen hiervan zijn terug te vinden in het bos: een hoogoven uit de 16e eeuw, een ijskelder (nu het ‘huis’ van de dwergvleermuizen), oude bruggen, vijvers,….   

Meer informatie over het Provinciaal Domein van Mirwart vind je hier.

Vang een forel aan de stuwdam van Nisramont

De regio tussen Luik en de provincie Luxemburg is een droom voor elke visfanaat. Wie op jacht wil naar één van de lokaal gekweekte forelsoorten, is hier op het juiste adres. Aan de stuwdam van Nisramont is vissen, net als kanoën en kajakken, toegestaan. De omgeving is speciaal. De stuwdam is zeer indrukwekkend: 116 met lang en 16 meter hoog. Het meer, dat wordt gevoed door de oostelijke en westelijke Ourthe, is 47 ha groot. Er rond wandelen is ook een optie, goed voor maar liefst 14 km aan pittige wandelwegen.

Meer informatie over Le Barrage de Nisramont kan je hier terugvinden. 

Met de vlieg in de tuinen en het meer van Bambois

De tuinen van het meer van Bambois zijn niet alleen een paradijs voor vissers. In Les Jardins du Lac de Bambois, in Fosses-La-Ville, tussen Namen en Charleroi, staat vooral de natuur centraal. Wandelen kan doorheen de twaalf thematuinen. Met of zonder gids. Er is een cafetaria en zelfs zwemmen behoort tot de mogelijkheden. Les Jardins du Lac de Bambois zijn niet alleen heilige grond voor de eenzame visser. Hier is heel de familie meer dan welkom. Ben je toe aan een bijscholing? Een vliegvisstage behoort hier tot de mogelijkheden. Een bootje huren ook. Les Jardins du Lac de Bambois: goed voor 33 ha puur natuur, ontspanning en visplezier.

Voor meer informatie over het meer van Bambois vind je hier.

Les Lacs de l'Eau d'Heure: karperen op de grootste meren van België

Les Lacs de l'Eau d'Heure zijn gelegen tussen Charleroi, Philippeville en Beaumont en bieden tal van activiteiten en infrastructuren voor sportievelingen, gezinnen met kinderen en toeristen op zoek naar natuur en frisse lucht. Beleef er ook de reis naar het binnenste van de grootste stuwdam van België en de Skywalk, een verrassend panorama vanaf de top van de twee glazen belvédères, 107 m hoog. Door het recreatieve karakter van het domein, zijn de visplekken aan deze meren duidelijk afgebakend. Hengelen is toegestaan op de meren, zelfs ’s nachts, maar niet overal.

Voor meer informatie over Les Lacs de l'Eau d'Heure kan je hier terecht. 

Voor meer informatie over hengelen op Les Lacs de l'Eau d'Heure klik je hier.

Belgium Cable Park: voor sportievelingen van 7 tot 77 jaar

Op zoek naar een actievere adrenalinekick? Midden in de natuur van Saint-Ghislain, aan de Frans-Belgische grens, lonkt de waterskibaan van het Belgium Cable Park. De waterskibaan werkt volgens een ultramodern ecologisch systeem met een kabel van 720 meter. De mogelijkheden: waterskiën, wakeboarden, kneeboarden en een Biski (een motor die razendsnel omgevormd wordt tot een jetski) besturen met een gemiddelde snelheid van 30 km/u. Weinig of geen ervaring? Het Belgium Cable Park biedt lessen aan voor beginners van 7 tot 77 jaar.

Meer info over het Belgium Cable Park vind je hier.

Visvergunning verplicht

Let op! Iedereen die een visje wil vangen in Wallonië, heeft daarvoor een geldige visvergunning nodig. Over de taalgrens leven een twintigtal vissoorten. Enkele daarvan zijn beschermd. En niet alle vistechnieken zijn toegestaan. Vooraf de Waalse visregelgeving even doornemen, is geen overbodige luxe. Het bespaart je een hoop problemen en stress bij een zalig dagje visplezier in de mooie natuur.

Voor meer informatie over hengelen in Wallonië kan je hier terecht. 

Meer informatie over watersporten in Wallonië vind je hier.

Wil je meer weten over Wallonië aan het water, klik dan hier.

Copyright foto's: WBT, Jean-Paul Remy
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."