De wereld ligt aan je voeten in Spanje: ook voor personen met een beperkte mobiliteit

Op reis gaan: iedereen doet het graag. Niet iedereen vindt nochtans even gemakkelijk de weg naar het buitenland. Personen met een beperking moeten steeds op zoek naar een toegankelijke reisbestemming die voldoet aan hun specifieke noden. Maar een rolstoel, de nood aan een blindengeleidehond of een gips en een kruk mogen je niet beperken tijdens één van de meest verrijkende bezigheden die er bestaat: de wereld ontdekken.

Dus zoek niet verder! Want Spanje is een 100% toegankelijke bestemming. Bijna alle infrastructuur en verschillende facetten van de toeristische sector voldoen aan de toegankelijkheidsvoorwaarden. Van een aangepaste tram die je langs alle grote monumenten walst tot een heerlijk restaurant waar je enige zorg bestaat uit hoeveel tapas je juist kan verorberen: Spanje biedt een waaier van mogelijkheden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TURESPAÑA.

Per vliegtuig

Vliegen, we doen het allemaal om onze bestemming te bereiken maar het is toch altijd een gedoe. Van (bagage) inchecken, je door security zweten tot door dat smalle gangpad wandelen om de aankomsthal te bereiken. Voor personen met een beperkte mobiliteit is dat proces nog uitdagender. Gelukkig beschikken alle luchthavens in Spanje over alle mogelijkheden om iedereen zo goed mogelijk te begeleiden, en deze service is gratis. Je vindt meer info en ook het invulformulier om de assistentie aan te vragen op deze website van AENA.

Per trein

Spanje kent geen geheimen voor wie het land graag per trein wil ontdekken. De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe voorziet Atendo assistentie op medium- en lange afstandsritten om je zo door het land van traditie, rijkdom en contrasten te vervoeren. Zo krijg je in het station van Barcelona Sants niet alleen hulp bij de aankoop van je tickets maar ook bij de weg te vinden in het doolhof van een station en het instappen in de trein naar de speciaal gereserveerde plekjes. Bovendien zijn de meeste stations ingericht met hulpmiddelen zoals hellingen en liften voor rolstoelgebruikers, maar ook aanpassingen voor slechtzienden en slechthorenden zoals blindengeleidenleiders en tolken. De persoonlijke Atendo service is net zo hartverwarmend als het land!

Per metro of bus

Eens aangekomen op onze bestemming hoppen we van de ene tram op de andere bus om zoveel mogelijk toeristische trekpleisters op onze bucketlist af te vinken. Dat mag niet anders zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Grote steden zoals Madrid en Barcelona maar ook Sevilla en Valencia bieden een uitgebreid en toegankelijk netwerk. Zowat 70% van de metro stations in Madrid zijn toegankelijk, en zowat 90% van de metro stations in Barcelona. De bussen in beide steden zijn allemaal 100% toegankelijk en hebben meestal een of twee plaatsen sepeciaal voor rolstoelgebruikers. Spanje ontwikkelde ook een aantal apps waarmee je een huurwagen of taxi reserveert die volledig aangepast is aan de noden van de passagier. Je vindt je weg zeker via deze speciale websites ‘Accessible tourism in Spain’ en  ‘Spain is accessible’.

Meer info:

Ontdek toegankelijk toerisme in Spanje via deze links:

Spanje is een 100% toegankelijke bestemming

AENA website

Renfe website

Atendo assistentie

Copyrights foto's: TURESPAÑA

 

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels