De traditie, de tapas!

De tapas zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot teken van de Spaanse identiteit. Meer nog: het woord tapa is intussen onlosmakelijk verbonden met de rijke culinaire geschiedenis van het land. De sleutel van het succes? De typische Spaanse keuken respecteert eeuwenoude tradities, gebaseerd op het gebruik van verse, lokale en seizoensgebonden producten. Elke regio heeft er zijn eigen gerechten met unieke smaken.

Alle informatie over reizen naar Spanje vind je hier.

Meer informatie over gastronomie in Spanje 'Tasting Spain' vind je hier.

Je vindt de informatie over de gastronomische routes hier.

De wijnroutes vind je hier.

De regio’s

Elke regio heeft er zijn eigen gerechten met unieke smaken: Valencia, Sevilla, Madrid, Dénia, Gran Canaria, Tenerife, Zaragoza, Lanzarote, Logroño en Valladolid. Regio’s met een eigen identiteit. Maar vooral ook regio’s met hun eigen geschiedenis, tradities en hun groenten, fruit, vlees en vis. Een goede keuken is immers enkel mogelijk dankzij goede producten. Spanje is een wereldspeler op het vlak van landbouwproducten: wijn, olijfolie, ham, kazen, tuinbouwproducten, groenten, …

Dénia is UNESCO werelderfgoed van Gastronomie

Dénia ligt aan de Costa Blanca, tussen de Middellandse Zee en de voet van de berg Montgó. Dénia is UNESCO werelderfgoed van Gastronomie. De koks van Dénia respecteren hun culinaire tradities, maar geven hun bordjes een eigentijds, innovatief uitzicht. Het is een voorbeeld van de rijkdom, de verscheidenheid en de heerlijkheid van het mediterrane dieet. De stad biedt culinaire specialiteiten die een cocktail zijn van traditie en kwaliteit. In Dénia worden gerechten bereid door gerenommeerde chef-koks. De bekendste is, ongetwijfeld, Quique Dacosta, die er een 3-sterren Michelin restaurant heeft.

De hoofdstad van de Rioja wijn: Logroño

De regio van Logroño lokt vooral wijnliefhebbers die op zoek zijn naar de lekkerste Rioja-wijnen. De regio is de oudste Denominacion de Origen (de oudste herkomstbenaming) en de wijnen behoren tot de bekendste van Spanje. Het waren vooral Franse wijnbouwers die 150 jaar geleden afzakten naar het gebied. Hun kennis en ervaring was verantwoordelijk voor de huidige reputatie van de drie districten: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. De rijkdom aan lokale landbouwproducten, in combinatie met de uitstekende wijnen uit de regio, was de reden dat Logroño in 2012 werd uitgeroepen tot de eerste Spaanse hoofdstad van de gastronomie.

Wie meer informatie wenst, kan terecht op de website.

Nuttige links:

De website van de Toeristische Dienst van Spanje: hier vind je veel informatie over Spanje en in het bijzonder over de gastronomische routes.

Hier vind je meer informatie over de wijnroutes.

Meer informatie over gastronomie in Spanje 'Tasting Spain' vind je hier.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels