De taalgrens voorbij: wandeltips in Wallonië

Wallonië is al jaren een wandelparadijs. Zie je door de bomen het bos niet meer? GRANDE.be maakt je wegwijs met enkele wandeltips.

Dagwandelingen

Hoge Venen – Het Dak van België
Vanaf de Baraque Michel kan je het dak van België ontdekken via het wandelpad doorheen de Hoge Venen. De uitgestrekte veenvlaktes en de mysterieuze eikenbossen langs het pad spreken tot de verbeelding. Je ontdekt er een stukje ongerepte natuur aan de oevers van de Polleur. Na de vele houten bruggen en weidse veldweggetjes kom je terug aan bij de Baraque Michel. Daar kan je na afloop nog iets eten of drinken, of de musea en winkels bij Botrange bezoeken, het hoogste punt van België.

Routeinfo: 'Het Dak van België'

Namen - Wandelen in Nismes en Viroinval
Op de wandelpaden rond Nismes en Viroinval kan je middenin de bosrijke landschappen vreemde grotten in de open lucht tegenkomen, zogenaamde ‘abannets'. Ook kan je in Viroinval wandelen rond de Fondry des Chiens, een groot kalksteenravijn. Bij zonnig weer hangt er een Provençaals sfeertje: de geiten en schapen grazen er op de grasheuvels en de kalkrotsen bieden een indrukwekkend (uit)zicht.

Routeinfo: Wandelen in Nismes en Viroinval

Bouillon – Rond Bouillon en langs de ongerepte Semois
Deze wandeling rond de imposante vesting van Bouillon zal je ongetwijfeld bijblijven. Onderweg passeer je de abdij van Clairefontaine, de oude graanmolen van l’Epine en de abdij van Cordemois. Je wordt getrakteerd op prachtige uitzichten en als kers op de taart wandel je onder de gigantische bomen van de Auclinhelling.

Routeinfo: Rond Bouillon en langs de ongerepte Semois

Groene Punten van ADEPS

De Groene Punt-routes van ADEPS zijn wandelingen die elke zondag georganiseerd worden door de Waals-Brusselse Federatie. Wekelijks worden er verschillende wandelingen georganiseerd waar iedereen aan mag deelnemen.

Of je nu alleen, met vrienden of familie deelneemt, je legt de route volledig op eigen tempo af. Je volgt een bewegwijzerd parcours van 5, 10 of 20 km lang. Je wandelt in een lus terug naar je startplaats. Lokale verenigingen organiseren het evenement en zorgen voor een secretariaat, een warm onthaal en een hapje en een drankje. Op die manier laten ze je kennismaken met de mooiste paden en weggetjes uit hun streek.

Meer info over de Groene Punt-routes vind je via deze link.

Langeafstandswandelingen

Doorheen Wallonië lopen ook verschillende delen van de bekende Europese GR-route. Je kan een twintigtal routes volgen in de verschillende provincies. In totaal goed voor meer dan 5000 km bewegwijzerde paden langs de abdijen van de Maasvallei, de kuitenbijters in de Ardennen of de heuveltoppen in de Hoge Venen of het Land van Herve.

Voor de echte kilometervreters is er het langeafstandpad Escapardenne Eisleck Trail dat van La Roche-en-Ardenne naar Kautenbach in het Groothertogdom Luxemburg loopt. Je wandelt in vijf pittige etappes dwars door het hart van de Ardennen. De etappes zijn tussen 17 en 26 km lang en in totaal is de Escapardenne 104 km lang. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen slechts een deel van het pad te volgen. 

Meer info over langeafstandswandelingen vind je hier.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."
"

Het ABC Hotel aan de Blankenbergse kust verwelkomt je met haar charmante inrichting en sfeervolle inkom- en trappenhal.

..."
"

Laat je deze winter meevoeren op de charme van ‘La Barrière de Transinne’.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht deze B&B en schreef:
"

Drie verzorgd ingerichte kamers met terras of tuin en dat in het centrum van 't Stad.

..."
"
De familie Dequeecker – Van Hee verwelkomt je hartelijk in dit drie sterren hotel met erg goede prijs/kwaliteitverhouding.
..."
"
In B&B Gut Eidt is rust het toverwoord!
..."
"
In het Sleepwood Hotel te Eupen verwelkomt Arthur je met een aangename glimlach.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht deze B&B en schreef:
"

Charming Brugge is gevestigd in een herenhuis uit de vorige eeuw, maar werd in 2007 volledig gerenoveerd.

..."
GRANDE reporter Louis Waelkens
bezocht dit hotel en schreef:
"

Een klein en gezellig hotel met vijf kamers en een eigen tuin!

..."