De steden van Noord-Sardinië: van west naar oost

Een vijfstedentrip is de ideale manier om de levendige noordkant van het Italiaanse eiland Sardinië te leren kennen. Vertrekpunt is de middeleeuwse stad Alghero in het westen, eindpunt de havenstad Olbia in het oosten.

Onderweg stoppen we in Sassari, Tempio Pausania en Porto Cervo, allemaal steden met een eigen verhaal.

Start: Alghero

Start van onze west-oostroute door Sardinië is Alghero. Hoewel Sardinië tot Italië behoort, is er in deze stad een Spaanse sfeer waarneembaar. Een deel van de inwoners spreekt hier een middeleeuwse versie van het Catalaans, Algherees. Na een opstand in 1372 tegen het koninkrijk Aragon, besliste de koning een deel van de bevolking te deporteren en hen te vervangen door Catalaanse kolonisten.

Alghero is opmerkelijk door het goed bewaarde historische centrum en de opvallende okergele middeleeuwse stadsmuren aan de zeekant van de stad. De muren werden gebouwd in de 16e eeuw om de stad te beschermen. Nu kan je langs de muren wandelen vanaf het Piazza Sulis in het zuiden tot de Porta Mare en de haven in het noorden. Het pad is niet alleen overrompeld door restaurants, terrassen en bars, maar je passeert ook 7 torens en 3 forten.

Als je vanuit Alghero tien kilometer naar het noordwesten de kust volgt, kom je bij het Spiaggia delle Bombarde. Vlak aan dit familiestrand strand ligt het avonturenpark Le Ragnatele waar je met het hele gezin verschillende hoogteparcours kunt afleggen, zeker een aanrader voor kinderen.

48 KM: Sassari

Na 48 km rijden we de hoofdstad van de gelijknamige provincie binnen: Sassari. Deze tweede meest bevolkte Sardijnse stad heeft een hele lijst aan vreemde heersers gekend, waaronder de Genuezen, Pisanen, Aragonezen en Spanjaarden. Het resultaat is een rijke mengelmoes van culturen, bouwstijlen, kunsten en geschiedenis. Het oude centrum kent wijde boulevards, indrukwekkende piazza’s en trotse palazzo’s.

Net zoals de hele stad is de Cattedrale di San Nicola, die boven de universiteitsstad uittorent, een mix van stijlen, invloeden en eeuwen. De buitenkant stamt uit de 18e eeuw en heeft verschillende barokinvloeden, de voorgevel bestaat uit een romantische kerk uit de 15e eeuw en de binnenkant is één en al gotiek. Het enige overblijfsel uit de 13e eeuw is de klokkentoren.

Een plek waar je zeker moet langsgaan is het Museo Nazionale Sanna. In een oude villa kan je een grote collectie archeologische vondsten bewonderen. In de omgeving vonden archeologen voorwerpen uit de neolithische tijd en de oudheid o.a. van Romeinen en de oorspronkelijke Sardiniërs, het nuraghevolk. Wandel chronologisch door de gangen en begin bij de prehistorie naar de Fenicische, Punische en Romeinse restanten om te eindigen bij de Sardijnse folklore.

123 KM: Tempio Pausania

In het dorp Tempio Pausania leeft er een heel andere attitude dan in het stedelijke Sassari. In deze bergachtige streek komen de Italianen tot rust door de langzame sfeer van het platteland. De Romeinen stichtten in de 2e eeuw voor Christus Tempio om dienst te doen als administratief centrum van de Gallurastreek. Typerend voor het dorp is het centrum waar veel gebouwen en balkons gemaakt zijn met donker granieten stenen. Voornamelijk de Spaanse en Savoye overheersers lieten in de 17e en 18e eeuw in het centrum gebouwen uit graniet optrekken.

In de bergen van de Gallura ligt ook de Monte Limbara, 1362 meter hoog. Op deze berg heeft een brand de kurkeiken verkoold, later werden die vervangen werden door pijnbomen en reuzensequoia’s. Nu kan je in de omgeving prachtige wandelingen maken en uitkijken over de bosrijke bergen van de Gallura.

179 KM: Porto Cervo

Aangekomen in Porto Cervo ontmoeten we opnieuw de Middellandse Zee. Deze havenstad is het centrum van de populaire Sardijnse kust Costa Smeralda of ‘Smaragdkust’, genoemd naar het helderblauwe water. In de jaren ’60 zag de Arabische prins Aga Kahn IV dit stukje kust en huurde architecten in om er een stad voor toeristen op te richten. De stad telt slechts 421 vaste inwoners en is een mengelmoes van Noord-Afrikaanse, Spaanse, Griekse en Italiaanse bouwstijlen. Vele rijkelui brengen hier hun vakantie door, deze plek wordt niet voor niets het ‘Monaco van Sardinië’ genoemd.

Net boven het dorp prijkt de witte kerk Stella Maris, hier kijk je uit over de rijkgevulde jachthaven, witte stranden en het azuurblauwe water. Watersporters kunnen terecht bij de prestigieuze Yacht Club Costa Smeralda. Niet alleen kan je hier de chique jachten van de rijksten ter aarde bewonderen, de club organiseert ook verschillende zeilwedstrijden.

208 KM: Olbia

We zakken terug af naar het zuiden richting Olbia, door het vliegveld en de grote haven ook wel de ‘Poort van Sardinië’ genoemd. De is één van de oudste plekken op het eiland: gesticht door Feniciërs en uitgegroeid tot grote havenstad in de 7e eeuw voor Christus onder de Grieken. Olbia is Grieks voor ‘de Gelukkige Stad’, deze stad is vol cultureel leven en mediterraan genot.

Er valt dus heel wat geschiedenis te ontdekken in deze oude stad. De Basilica di San Simplicio is de moeite waard om te bezoeken. Deze middeleeuwse romantische kerk heeft een interessant interieur: twee fresco’s die de patroonheilige van de stad San Simplicio uitbeelden.

Tien kilometer buiten Olbia ligt Porta Istana, de afsluiter van onze trip door Noord-Sardinië. Dit dorp is omgeven door groene heuvels en een prachtig wit strand met uitgestrekte rotsen, de reden waarom we hier eindigen. Vanaf hier kijk je uit op het adembenemende Isolo Tavolora, het kleinste koninkrijk ter wereld. Op het strand kan je bovendien tal van activiteiten doen: windsurfen, jetskiën, duiken, kanoën, zeilen of snorkelen én met wat geluk duiken er dolfijnen op. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Het elegant Hotel La Coluccia heeft een speelse architectuur en een uitgestrekte tuin die uitloopt op een klein strand. Er zijn 45 kamers, een schitterend zoetwaterzwembad en een designinterieur. Op slechts 50 meter ligt het strand dat uitkijkt op het eiland Spargi.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"
Hotels durven op Sardinië wel eens exuberante prijzen aan te rekenen, maar Su Gologone vormt daar een welkome uitzondering op. Dit 'country resort' koppelt min of meer betaalbare tarieven aan gezellig comfort.
..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Cala di Volpe heeft charme te over. Een diner in het panoramtische restaurant is een must do.

..."
"

Eigenlijk een riant huis waar gastvrijheid en gepersonaliseerde service de meerwaarden zijn bovenop een cluster gebouwen met alles samen 59 kamers via loggia's en terrassen. Opende in 2004 en wordt als deluxe omschreven.

..."
"

Een verborgen parel hoog in de heuvels, geïsoleerd -letterlijk: via een onverharde weg- van alle drukte. Dit vijfsterrendomein baadt in een landelijke sfeer, telt amper vijftien topkamers en herbergt een fantastisch restaurant.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Villa Las Tronas biedt 22 smaakvol ingerichte kamers in een eeuwenoude villa. In de spa en rond het zwembad is genieten je enige opdracht.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Een oude vuurtoren in the middle of nowhere werd helemaal gerenoveerd en het resultaat mag gezien worden. De smaakvolle interieurs contrasteren wonderwel met de knalrode façade en de romantische sfeer die overal hangt, vergroot alleen maar je reisplezier.

..."