De Spaanse parken: de natuur in haar puurste vorm die een kwart van Spanje bedekt

Door zijn geografische ligging en zijn kenmerkende reliëf, geniet Spanje een gevarieerd klimaat. Lange zomers en een zacht winterseizoen zorgen ervoor dat je heel het jaar door wandelingen kan maken, op ontdekkingstocht langsheen sierras en parken die het schiereiland rijk is, en op een andere manier van elk seizoen kan genieten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TURESPAÑA.

Zowat 50 natuurreservaten en andere beschermde plekken

Wist je dat meer dan een kwart van het Spaanse grondgebied beschermd is? Genoeg om te genieten van de schoonheid en charme van zijn nationale parken, maar ook van de vijftigtal natuurreservaten en andere goedbewaarde plekken die verspreid liggen over het hele Iberische schiereiland.

Voor elk wat wils

Één van die parken is het Picos de Europa nationaal park, gelegen in het noorden van het land, tussen León, Cantabrië en Asturië. Dit park, het meest uitgestrekte van heel Spanje, telt onder andere de Naranjo de Bulnes, één van de hoogste bergtoppen van het land, alsook de indrukwekkende kabelbaan van Fuente Dé. Het ecosysteem van het Atlantische bos, met zijn mix van eiken en esdoorns die beschutting bieden aan everzwijnen, herten en dassen, is op zich al een omweg waard!
Het nationaal park van Ordesa en de Monte Perdido, in het noorden van het land, zal je ook verrassen met zijn beukenbossen, watervallen en kloven. Je kan er klauteren van de prairies van Ordesa tot aan de waterval van de Cola de Caballo, een natuurlijke site van een uitzonderlijke schoonheid.

Één van de meest uitgestrekte mediterraanse bossen

Helemaal anders is het nationaal park van Cabañeros, waar je het Toledo-gebergte terugvindt, één van de meest uitgestrekte mediterraanse wouden van het Iberische schiereiland. Je kan er met name een overvloedige populatie herten observeren op de uitgestrekte vlaktes van de Raña de Santiago. Dit park doet ook dienst als onderkomen van verschillende met uitsterven bedreigde diersoorten, zoals de koningsarend of de monniksgier.

Meer info:

Ontdek het Spaanse binnenland via deze links:

Nationale parken: Picos de Europa nationaal park en nationaal park van Cabañeros

Paradores: Alcalá de HenaresÁvilaCáceresCuencaGranadaMéridaSantiago de CompostellaÚbeda en La Granja de San Ildefonso.

UNESCO-steden: Avila, Cordoba en Toledo

Prachtige dorpen in het binnenland: Capileira, Frías en Ujué

De cultuurroutes: de Zilverroute, de Route van Keizer Karel en de Route van El Cid

Copyrights foto's: TURESPAÑA
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels