De paradijselijke fietsomgeving van Cadzand

Groene polders, rustige natuurgebieden, pittoreske dorpen en lange stranden typeren de Zeeuws-Vlaamse kust. Dat alles vind je in Cadzand: een plek die een typisch Zeeuwse sfeer ademt én een populaire bestemming onder Belgen, Duitsers en Nederlanders is. GRANDE.be koos twee panoramische fietsroutes doorheen Cadzand, Sluis, Breskens en vele andere polderdorpjes uit.

DAG 1: Zwinroute – 34,6 km

Kleinschalig Knokke 2.0

Op dag één volgen we de Zwinroute vanuit Cadzand-Bad naar Sluis en terug langs de Zeeuwse kust. Starten doen we aan de Nederlandse zijde van het Zwin in het kleinschalige Cadzand-Bad. De badplaats is niet groot, maar haar prachtige stranden zijn bekroond met de Blauwe Vlag, een ecologische prijs uitgereikt aan schone, veilige stranden met een goed zwemwater. “Tijdens de zomerweekends loopt het hier vol toeristen”, zegt inwoner Marleen, geboren en getogen in Cadzand. “Waar je ook loopt hoor je Nederlands, Vlaams en Duits en hier en daar wat Frans. De hotels, bed & breakfasts en campings aan de kustlijn tot Schoondijke twintig kilometer verderop lopen vol.”

Het hele centrum van Cadzand-Bad ademt vernieuwing: Sergio Herman zette de naam op de kaart door er zijn restaurants Pure C en Air Republic te vestigen. Bovendien openden in 2017 de vernieuwde wandel- en fietspaden op de dijk en de gerenoveerde jachthaven: een moderne haven met 125 ligplaatsen uitgebaat vanuit Antwerpen door de Royal Yacht Club van België. Ook zijn een hoop nieuwe vastgoedprojecten die het kustuitzicht grondig veranderen. Cadzand kreeg zo de bijnaam ‘het nieuwe mondaine Knokke 2.0’.

Vlaamse invloeden in Sint Anna ter Muiden

We vervolgen onze fietsroute en verkennen de duinen van het Zwin. Fietsend op de dijk heb je een weids uitzicht over uitgestrekte stranden, hoge duinen, waterige schorren en groene weides. Deze regio was tijdens de middeleeuwen het middelpunt van internationale handel die steden als Brugge, Sluis en Damme rijk maakte.

Ook Sint Anna ter Muiden is zo’n oud zeevaartstadje. Hobbelend over de schilderachtige straatjes en langs de kleine zeventiende-eeuwse rijtjeshuizen zijn de Vlaamse invloeden merkbaar. Sint Anna was in de middeleeuwen samen met Sluis de voorhaven van Brugge totdat de verzanding de stad ontoegankelijk maakte. Aan het driehoekig plein in het centrum kan je niet naast de grote middeleeuwse kerk kijken, die men als vuurtoren gebruikte toen schepen door het Zwin op- en afvoeren.

Historisch Sluis

Volgende stop op de Zwinroute is het grensstadje Sluis, waar veel Belgen in het weekend komen shoppen. Maar de jaarlijks 4,5 tot 5 miljoen kijklustigen komen niet enkel voor de winkels: Sluis kan zich de enige Nederlandse stad met belfort noemen. Vandaag is het 14e-eeuws gebouw ingericht als museum met vier verdiepingen: de raadskelder, de rijkversierde raadszaal, een museum dat de rijke geschiedenis van de stad vertelt en een taalmuseum gewijd aan o.a. Sluizenaar Johan Hendrik Van Dale –grondlegger van de Dikke Van Dale. Jonge en oude bezoekers kunnen op een interactieve manier het museum verkennen. Met je ticket heb je ook toegang tot de belforttoren waar je een prachtig uitzicht hebt over de straatjes van Sluis, de oude stadswallen en -poorten en de groene polders en verre velden.

Ieder halfuur worden de klokken in de belforttoren geluid door Jantje van Sluis. Hij heeft in 1606 de hele stad Sluis gered van een Spaanse aanval. De Spanjaarden hadden afgesproken om in alle vroegte de stad te bestormen bij het slaan van de klok, maar die luidde niet. De Spanjaarden werden nerveus en de aanval mislukte. Waarom de klok niet luidde? Klokkenluider Jantje ‘de neut’ was de avond ervoor naar de kermis geweest en had te diep in het glas gekeken.

Sluis is omringd door natuurlijke stadswallen en grachten die getuigen van de rijke geschiedenis van de stad. De Bourgondische hertogen Filips de Stoute en Filips de Goede gaven het bevel het strategisch gelegen stadje te versterken om de toegang tot Vlaanderen te beschermen. Vandaag kan je de volledige stadswallen en grachten afwandelen: tussen de bomen kijk je uit over de polders langs de ene kant en het historische centrum van Sluis aan de andere kant.

Zuidzande en Verdronken Zwarte Polder

Terug op de fiets rijden we via de vernieuwde fietspaden langs de oude stadswallen en poorten van Sluis naar de Zeeuwse kust en de Verdronken Zwarte Polder in Nieuwvliet. Dit natuurgebied ontstond toen de dijk werd doorbroken en de zee de akkers overspoelde. Het fietspad loopt langs de zeedijk en je hebt een indrukwekkend uitzicht over de duinen, watergeulen en grazende schapen op de dijk. Vanaf Nieuwvliet staan we na 5 kilometer opnieuw op ons vertrekpunt aan de jachthaven van Cadzand-Bad.

DAG 2: Panoramaroute – 46,3 km

Haaientanden zoeken op het strand

Op dag 2 staat de Panoramaroute ingepland. Die loopt langs de Zeeuwse kust tot vissersstadje Breskens, en terug naar Cadzand door de uitgestrekte poldervelden achter de kustlijn. Voor we de fiets opspringen gaan we in de ochtend strandjutten op het strand tussen Cadzand en het Zwin. Cadzand is een bekende vindplaats voor haaientanden en andere fossielen. Met wat geduld en een paar goede ogen heb je na hoogtij een grote kans een paar tanden in het zand te vinden.

Langs de panoramische zeedijk

Na de zoektocht rijden we met de zon op de schouders en de zeewind in de rug de zeedijk af richting vissersstad Breskens. Opnieuw fietsen we langs de Verdronken Zwarte Polder en dankzij het helder weer zien we aan de overzijde van de Westerschelde en de Noordzee de hoge torens van Vlissingen. Gelukkig zijn er nergens zo’n woonblokken te bespeuren aan onze zijde van de Westerschelde en heeft de rustgevende natuur hier vrij spel.

Net voor Breskens ligt het immense natuurgebied de Waterdunen. Met een oppervlakte van 350 hectare dient het gebied als kustversterking, recreatiegebied en natuurlijk aquacultuurgebied. De Westerschelde stroomt via een getijdenduiker het gebied in en uit en creëert zo een aantrekkelijk gebied voor fauna, flora en natuurliefhebbers. Zo kan je er wandelen door het slik- en schorgebied en halthouden bij de hutten om vogels te kijken.

De vissers van Breskens

Tegen de middag duikt in de verte de vuurtoren van Breskens op. Deze zwart-witgestreepte vuurtoren markeert het einde van de Schelde voor de enorme zeeschepen. Aangekomen in Breskens merken we dat alles in dit stadje in het teken van de visvangst staat. Op het centrale Spuiplein zoeken kinderen verkoeling onder de waterfonteinen in de vorm van kleurrijke vissen. Rondom het plein liggen talloze terrassen en restaurants waar je verse vis, recht uit de zee, krijgt voorgeschoteld. Voor veel chefs is Zeeuws-Vlaanderen een aantrekkelijke regio om een restaurant te beginnen door de overvloed van zeegroenten en verse vis.

In de haven van Breskens werd boven de vismijn het Visserijmuseum ingericht. Het museum vertelt het verhaal van de lokale visserij uit de vorige eeuw, maar heeft ook enkele themazalen. In het zeeaquarium zwemmen vissoorten uit de Noordzee, de Scheldezaal vertelt de historie en het belang van de Westerschelde en in de Tijs Verschoorzaal staan 845 inheemse en tropische vogels uitgestald. Een tweede collectie bestaat uit vondsten uit de netten van Bressiaanse vissers: fossielen, haaientanden, gebruiksvoorwerpen en een mammoetskelet van miljoenen jaren oud.

Fietsen door de polderdorpen

Vanuit Breskens brengt de Panoramaroute ons terug westwaarts richting Cadzand, deze keer door de binnenland van Zeeuws-Vlaanderen. We wijken van de route af naar het polderdorpje Groede, een rustig dorpje dat door de kleine rijtjeshuizen, kasseistraten en dorpscafés een Vlaamse sfeer uitstraalt.

Verder landinwaarts liggen Cadzand-Dorp en Retranchement, de laatste twee kustdorpen voor we onze eindbestemming bereiken. Beide zijn typisch Zeeuws: een kleinschalige en oude dorpskern, molen en kerk. Retranchement is in de 17e eeuw gesticht tijdens de Nederlands-Spaanse oorlog als versterking. Langs de vroegere wallen fietsen we terug naar Cadzand, de bloeiende parel centraal in dit veelzijdige Zeeuws-Vlaanderen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."