De oudste Duitse kerstmarkt in Dresden

GRANDE.be presenteert een van de grootste kerstmarkten van Duitsland: de Striezelmarkt in Dresden, die zijn naam ontleent aan het beroemde kerstbrood uit deze stad, de 'Striezel'. De markt wordt feestelijk geopend met het op zijn plaats brengen van de kerstpiramide en het aansnijden van het kerstbrood. De kerstpiramide is met zijn hoogte van 14 meter de grootste ter wereld.

De kerstmarkt in Dresden kent ook voor kinderen vele highlights. Zo kunnen ze hier knutselen en bakken, is er een sprookjeshuis, een kabouterbioscoop, een poppentheater, een adventskalender en wordt op de markt de peperkoekprinses gekroond. De vele dans- en muziekuitvoeringen in kerstsfeer zijn prachtig om te zien en naar te luisteren. Daarnaast worden er in de periode voor Kerst een groot aantal thematische feesten gevierd. Dat zijn er heel wat: het kerstbrodenfeest op 9 december, waarbij een reuzenkerststol van de Zwinger naar de Striezelmarkt wordt gesleept en daar feestelijk wordt aangesneden en uitgedeeld, het 'Pflaumentoffelfest', het peperkoekfeest, het piramidefeest, het lichtboogfeest en de traditionele 'Sächsische Bergmannsweihnacht'.

Dresden omvat een groot aantal wereldberoemde gebouwen en wijken. Zo zijn er niet alleen de 'grote drie': de Zwinger, de Semperoper en de Frauenkirche, maar ook de Brühlsche Terrasse en het Residenzschloss, de kastelen aan de Elbe in het stadsdeel Loschwitz, de villawijk Blasewitz, de tuinstad Hellerau en natuurlijk de twaalf musea die behoren tot de Staatliche Kunstsammlungen. En niet in de laatste plaats is er de geweldige ligging van het stadscentrum aan de linker oever van de Elbe, precies op het punt waar de rivier een bocht maakt.

Het allerberoemdste bouwwerk van Dresden is ongetwijfeld het paleiscomplex de Zwinger, dat alom wordt bewonderd als een hoogtepunt van de barokke bouwkunst. De Frauenkirche, die na de Duitse eenwording is herrezen uit zijn ruïnes, is misschien wel de belangrijkste kerk van het protestantisme. En dan is er nog de kolossale Saksische staatsopera in de stijl van de Italiaanse hoogrenaissance, die naar zijn bouwer Semperoper is genoemd. De Semperoper is zonder twijfel een van de mooiste muziektheaters ter wereld.

Vanaf het park Brühlsche Terrasse, het 'balkon van Europa', heb je een fantastisch uitzicht over de Elbe en het nieuwere deel van Dresden aan de overkant van de rivier. Omzoomd door representatieve gebouwen als de kunstacademie en het Albertinum met de Galerie Neue Meister en een hal met een collectie beeldhouwwerken vormt dat eveneens een highlight van de stad. En ook musea als het Grüne Gewölbe in het Residenzschloss, de grootste schatkamer ter wereld, de Türckische Cammer en de Gemäldegalerie Alte Meister met de Sixtijnse Madonna van Rafaël maken een bezoek aan Dresden tot een straffe culturele ervaring.

Dat Dresden niet alleen traditionele kunst kent, bewijzen de moderne architectonische meesterwerken. Uitstekende voorbeelden zijn de nieuwe synagoge en het deconstructivistische UFA-Kristallpalast van het befaamde Oostenrijkse architectenteam Coop Himmelb(l)au. Bezienswaardig zijn verder het centraal station met zijn historische staalconstructie, die Norman Foster heeft laten overspannen met een lichtdoorlatend teflonmembraan, en het legermuseum. Dat laatste is naar een gedurfd ontwerp van Daniel Libeskind uitgebreid en gemoderniseerd. Gedurfd was destijds ook de bouw van het 'Blaues Wunder'. Deze eerste brug in Europa zonder stroompijlers is een technisch meesterwerk en tegelijkertijd een schitterend uitkijkpunt over de stad.

 

Meer info

Foto's: Copyright Jörg Schöner
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel. Hier worden gasten op alle mogelijke manieren in de watten gelegd.

..."