De Oostkantons: op stap met de app

De Oostkantons staan al jaren gerant voor zorgeloos wandel- en fietsplezier. Het is dichtbij en de natuur is er mooi en ongerept. Ontdek de beekjes, rivieren en meren, de diepe valleien, de mooie uitzichten en de bossen met hun adembenemende stilte en hun magische sfeer. Oost-België is een droom voor elke natuurliefhebber. Sinds vorig jaar biedt de regio maar liefst 1370 km wandel- en fietsroutes. Het eenvoudige knooppuntennetwerk zorgt ervoor dat verloren lopen of fietsen tot het verleden behoort. De Oostkantons evolueren mee met hun bezoekers. Wandelkaarten? Niet langer nodig! Een mobiele telefoon met de gratis ‘GO Eastbelgium’-app, de gekozen route, een drankje en een hapje voor onderweg: meer is er niet nodig voor een ideale wandel- of fietsdag in de Oostkantons.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Toeristisch Agentschap Oost-België. Meer info vind je hier.

Van knooppunt naar knooppunt

Onze Duitstalige landgenoten hebben de traditionele naambordjes vervangen door cijfers. Op elke plek waar twee of meerdere wandel- of fietsroutes samenkomen, heeft de kruising, of beter het knooppunt, een nummer gekregen. De opvallende cijferborden met een witte cirkel op een groene achtergrond staan strategisch geplaatst. Verloren lopen is geen optie. De knooppuntborden en tussenliggende wegwijzers houden je perfect op de hoogte.

Van nummer naar nummer

Vooraf een route uitstippelen was nog nooit zo eenvoudig. Wie de voorkeur geeft aan een langzaam ritme, kiest voor één van de wandelingen tussen de kronkelende bergbeekjes en watervallen, uitgestrekte landschappen en panoramische uitzichten. De nieuwe wandelrouteplanner ‘Go Eastbelgium’ voor mobiele telefoons is daarbij een onmisbaar instrument. Hoe het werkt? De ‘Go Eastbelgium’-applicatie voor mobiele telefoons is zowel in de App Store (voor iPhone-gebruikers) als in de Google Play Store (voor Android-gebruikers) te vinden en via de download-knop te importeren op je mobiele telefoon. Een opleiding is geen vereiste om deze handige applicatie te gebruiken. Achter de zes knoppen van de applicatie zit alle broodnodige informatie. Drie knoppen gaan over het vervoer (te voet, per fiets of per mountainbike). Achter de overige knoppen zitten opgeslagen routes, informatie over de app en routes. 

Aan de slag

We hebben onze mobiele telefoon. En we hebben de gedownloade applicatie. Wat nu? Met de online wandelrouteplanner ‘Go Eastbelgium’ is het eenvoudig om een wandeling te plannen. Op de kaart achter de wandelknop vindt je het volledige wandelwegennet in de Oostkantons. Klik op het startpunt en klik op de genummerde knooppunten waar je wilt lopen. De routeplanner doet de rest.
Als test duiken we de ongerepte natuur van Amel in met start aan knooppunt 16. Via knooppunt 4 zoeken we de Amblève-rivier en wandelen we via een grote bocht (knooppunten 8, 71, 9, 1, 13) terug naar het centrum van Amel. We bewaren de route op onze smartphone. Op elk moment kunnen we de route raadplegen en als je smartphone een GPS-functie heeft, kan je langs elke uitgestippelde route navigeren. Gelukkig staan op alle strategische plaatsen de handige nummerbordjes. Een halve of hele dag rondlopen met de smartphone in de hand wandelt nu eenmaal niet echt ontspannend. Ook aan de avonturiers is gedacht bij de opmaak van de applicatie. Wie tijdens het wandelen de functie ‘Surprise Me’ aanklinkt met het aantal kilometers dat je wilt wandelen, krijgt van de ‘Go Eastbelgium’-app een wandelroute voorgesteld. En laat het nu net die wandelingen zijn waarop je de mooiste beekjes, uitzichten en de lokale fauna en flora  ontdekt. Wie liever geen route uitstippelt op het kleine scherm van een mobiele telefoon, kan, via de website van Ostbelgien, dezelfde procedure volgen op een groot computerscherm. Van de uitgestippelde route kan je via de knop ‘download op smartphone’ een QR-code maken die je kan inscannen met de ‘importeer route’ knop in de ‘Go Eastbelgium’-app. Het klinkt misschien allemaal technisch en moeilijk, maar dat is het absoluut niet.

Digitale fietsroute

Niet alleen wandelaars maken gebruik van de ‘Go Eastbelgium’ applicatie. Het knooppuntensysteem en de bijhorende app bieden ook onbegrensde mogelijkheden voor fietsers. De basis van het systeem is de Velotour-fietskaart van de Oostkantons. Klik op de gewenste knooppunten en het systeem  berekent automatisch je fietstocht op het wegennet.
Als test plannen we de fietstocht De Hoge Venen in het Oosthertogenwoud (knooppunten 38, 51, 52, 53, 54, 84, 85 63 en 72) waarbij we de eerste 12 km op de Vennbahn fietsen op Duits grondgebied. De 10 meter brede spoorwegberm is Belgisch grondgebied. Een gevolg van WO I, waarbij Duitsland de Oostkantons terug aan België moest afstaan. Inclusief het tracé van de Vennbahn. Op de route is geen huis of dorp te bekennen, enkel de ruwe natuur van de Hoge Venen. Het veen omvat het moeras-heidegebied van het Algemeines en het Imgenbroicher Venn. Dit beschermd natuurgebied is onlangs in zijn oorspronkelijke toestand hersteld. Zonder menselijke ingrepen worden heidegebieden immers op natuurlijke wijze bosgebieden. Door het massaal kappen van de uitheemse grauwe els kreeg het veengebied opnieuw zijn oorspronkelijke open uitzicht. Het enige teken van menselijke aanwezigheid in het immense Oosthertogenwald in het Naturzentrum Haus Ternell, waar je tussen de houten balken kunt verpozen van de 35 km lange tocht bij een hapje of een drankje.

Fietsen voor gevorderden

Voor wie het allemaal wat avontuurlijker en sportiever mag, zijn er de mountainbike toertochten. Het verschil tussen het hoogstgelegen punt aan het Signaal van Botrange tot het laagst gelegen punt in Ouren bedraagt 400 hoogtemeters. Dat is niet alleen voer voor de doorwinterde mountainbikers, maar ook voor de liefhebbers. De Oostkantons behoren, met hun in totaal 480 km lange traject, tot de grootste en mooiste MTB-bestemmingen van België. De indrukwekkende woudvlakten in de Ardennen, de rivierdalen van de Warche, de Amel en de Our en het heuvelachtige landschap is de ideale omgeving voor ontelbare uren fietsplezier. Ook deze sportievelingen zijn niet vergeten in de ‘Go Eastbelgium’ app. Mountainbikers kunnen hun route eenvoudig via de MTB-knop plannen op hun smartphone. GPS-plannen inclusief.

Opgelet! Heb je concrete plannen voor een bezoek aan de Oostkantons? Informeer je eerst over de COVID-19-regels van het moment en de toestand in de regio. Maak er een gezonde uitstap of vakantie van!

Meer info via deze links:

De Oostkantons
Wandelrouteplanner
Fietsrouteplanner
Go Eastbelgium (voor Android)
Go Eastbelgium (voor iPhone)

Indien je meer informatie wil of vragen hebt, kan je terecht bij: Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oostkantons | Place Albert 1er 29a | 4960 Malmedy | +32 80 33 02 50 | www.ostbelgien.eu | info@ostbelgien.eu

Copyrights foto's: Haus Ternell - EastBelgium.com - Thomas Bichler - Dominik Ketz - Vennbahn.eu - Markus Balkow

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."
"
Puur genieten! Dat is de enige manier om een verblijf in Hôtel des Bains te beschrijven. De ruime kamers zijn zeer comfortabel en voorzien van alle luxe. In je badkamer is een grote regendouche het hoogtepunt. ’s Morgens word je wakker met een prachtig uitzicht over het meer van Robertville.
..."
"

Dit charmante hotelletje herbergt acht trendy en individueel ingerichte luxekamers, allemaal met een eigen badkamer, tv, telefoon en minibar. In dit verblijf zijn gezelligheid en rust troef.

..."