De Oostkantons op gastronomische wijze

Op zoek naar verwennerij met de lekkerste streekproducten? En een rustgevende omgeving om de extra calorieën er weer af te wandelen of te fietsen? Ontdek dan de Oostkantons met de Hoge Venen, de Grote Routepaden, de plezierwandelingen en de steden Eupen en Malmedy. Of beleef de fietsroute de Vennbahn, tussen Aken (Duitsland) en Troisvierges (Luxemburg), met een tussenstop in de Hoge Venen. Laat de pure en mooie natuur tijdens de wandelingen en de fietstochten het decor zijn voor een ontspannend en – vooral - lekker weekend of midweek in de Oostkantons.

De Oostkantons in een notendop:

Wildernis in de Hoge Venen

De Hoge Venen, één van de laatste stukken wildernis in België, liggen in de ‘ruige tuin’ van Europa, zoals de Oostkantons ook wel worden genoemd. De combinatie van veen, moeras, naaldbossen en ongerepte heide, vormen het oerlandschap waar wandelaars en natuurgenieters van dromen.

Fiets op de Vennbahn met de Hoge Venen als referentiepunt

De oude spoorlijn van (en naar) Duitsland door België en naar Luxemburg, is het traject van de Vennbahn. Met een lengte van 125km is het niet alleen een van de langste fietsroutes van Europa, het is ook een van de mooiste, met de Hoge Venen als referentiepunt.  

Plezierwandelingen: belevenis tussen de mooiste natuur

De uitgestippelde wandelingen van een halve tot een hele dag, combineren het mooiste van de regio. Ontdek hier de Oostkantons langs het water, in het bos en geniet van de weidse uitzichten en panoramische landschappen vanop de hoogtekammen. De plezierwandelingen van de Oostkantons zijn meer dan wandelingen: het zijn belevenissen.   

Beroemde Grote Routepaden

De ‘Sentiers de Grande Randonnée’, ofwel de GR-wegen, doorkruisen de Oostkantons. De ‘GR 56’ is een van die lange-afstand wandelroutes. En het is een van de oudste van België. Met een lengte van ruim 280 km, doorloopt de route een groot deel van de Oostkantons.

Kies de juiste route

De drie bewegwijzerde routes van de Oostkantons voor auto- en motorfanaten, bestaan al vele jaren. Aangezien de routes een gesloten rondrit vormen, kan je de ritten eender waar beginnen en eindigen. Voor drie grenzen, veel kastelen, burchten en landhuizen, kies je voor de ‘Kastelen route’. Ontdek het diepe zuiden van de Oostkantons via de ‘Ourdal route’. Natuur- en waterliefhebbers kiezen dan weer voor de ‘Venen en Meren route’.  Zeshoekige borden tonen de weg. Verloren rijden is geen optie.

Aan tafel!

De Oostkantons zijn ook een bestemming voor levensgenieters. De smaakvolle kwaliteitsproducten vormen de basis voor de regionale keuken en gastronomie. Forel uit de glasheldere Ardense beken is een klassieker in de gastronomie. In de herfst start het wildseizoen met ree en wild zwijn. Nog meer sterke troeven? Dan mag de Ardense ham zeker niet ontbreken. Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan een ambachtelijke ham rokerij, met een proeverij als afsluiter. Belgische chocolade en Belgische pralines worden door de chocolatiers nog op een ambachtelijke manier gemaakt, met veel oog voor detail. Wie de Oostkantons bezoekt, zal onmiddellijk overtuigd zijn van de kwaliteit van de regionale bieren. Het geheim ligt in de kunst van de bierbrouwers die het bier met bronwater in koperen ketels brouwen, zoals bijvoorbeeld in de Brasserie van Bellevaux en de brasserie Belgium Peak Beer nabij het signaal van Botrange. Andere bekende specialiteiten zijn de Belgische wafels en de Belgische rijstkoeken, die volgens eigen recepten gemaakt worden.

De culinaire cultuur van de Oostkantons

Of het nu in een eenvoudig restaurant of een met sterren bekroonde fijnproeverszaak is, in de Oostkantons geniet je van de gastvrijheid en de culinaire beleving. De speciale lekkernijen en de vele gastronomische aanbiedingen laten geen enkele bezoeker onberoerd. Hoogstaande gastronomie, kwaliteitsvolle regionale producten en traditie zijn synoniem voor de culinaire cultuur van de Oostkantons.

Regionale producten met kwaliteitslabel

De Oostkantons hebben hun eigen kwaliteitslabel ‘Made in Ostbelgien’. Het staat synoniem voor hoogwaardige en gezonde producten uit de regio die op een snelle manier bij de verbruiker terechtkomen.

Tafelend het weekend door

Vanaf september is het jachtseizoen geopend en prijkt het wild uit de regionale bossen op het menu. Vers en lekker. Koks uit de Oostkantons toveren lekkere wildgerechten op uw bord met spetterende namen: ‘brochette van reekalf met gedroogd fruit’, ‘stoofvlees van ree’ of ‘ragout van wilde haas’. Gastronomische lekkernijen combineren met een weekendverblijf? Het kan in de hotels van de Oostkantons. GRANDE.be verzamelde de meest sfeervolle en lekkerste adressen uit de regio. Smakelijk!

Bar-Restaurant Amel Mitte (Amel)

In ‘Amel Mitte’ kan je voor de lunch of een drankje terecht in de bistro-bar. Of in het bijhorende gastronomische restaurant ‘The Symphony’. De chef maakt er kwaliteitsgerechten onder het motto ‘Around the world’.

www.amelmitte.be

Restaurant Burg Hof (Burg-Reuland)

Het keukenteam van Burg Hof verwent zijn gasten met gevarieerde lekkernijen. De gerechten worden bijna uitsluitend met regionale producten bereid. Genieters en fijnproevers komen tijdens hun gastronomische weekends op de eerste plaats.

www.hotelburghof.be

Restaurant Dreiländerblick (Burg-Reuland)

Ook bij Dreiländerblick staan de regionale producten centraal. De specialiteit van het huis: forel uit het Ourdal in verschillende variaties. En wild uit eigen streek.

www.hoteldreilaenderblick.be

Bakkerij Heinen (Bütgenbach)

De bakkerij bevindt zich op het marktplein van Bütgenbach. Hier wordt dagelijks gebakken op basis van goed bewaarde (geheime) familierecepten. Dit is de plaats voor verse broodjes, hartelijke snacks en zoete gebakjes.

Carol’s Restaurant (Bütgenbach)

Dit restaurant heeft uitzicht op het meer van Bütgenbach. Hier kan je terecht voor een bistrokeuken, een mooie wijnkaart en regionale bieren.

www.carols.be

Restaurant Brüls (Bütgenbach)

Versheid en kwaliteit zijn de prioriteiten van Brüls. Het restaurant kiest voor regionale en seizoenproducten.

www.restaurant-bruels.be

Restaurant Bütgenbacher Hof (Bütgenbach)

Vier koks, onder constante begeleiding van vier chefs, zetten zich dagelijks in om de gasten te verwennen. Verse seizoensgebonden en regionale producten zijn de basis van het concept. Hier hanteren ze het succesrecept voor een heerlijke keuken: regionaal, seizoensgebonden en creatief.

www.hbh.be

Meeting Point (Eupen)

Restaurant Meeting Point serveert betaalbare, lekkere, regionale en seizoensgebonden gerechten. Dit is een adres voor fijnproevers.

www.restaurant-meetingpoint.be

Ferme des Bruyères (Malmedy)

Op 5 minuten van Malmedy, in het hart van de natuur, bevindt zich Ferme de Bruyères. De keuken van de chef serveert eenvoudige, gevarieerde gerechten naargelang het seizoen.

www.fermedesbruyeres.be

Restaurant Albert 1er (Malmedy)

Het huis verwent je met de fijnste Italiaanse en Franse gastronomie. De specialiteiten, van voorgerecht tot dessert, worden persoonlijk door de gastvrouw bereid. De bijhorende wijnen, afkomstig uit Umbrië, Toscane, Piëmont of Venetië, zorgen voor het Italiaanse vakantiegevoel.

www.hotel-albertpremier.be

Restaurant Esprit Sain (Malmedy)

Hier kookt de vrouwelijke chef met verse en gezonde producten. Wij citeren: "Het is een eenvoudige keuken waarbij wij de producten volop tot hun recht laten komen dankzij de bereidingen van het huis en een mooie presentatie van de tafel".

www.espritsain.be

Restaurant Eifeler Hof (Manderfeld)

Het motto van Eifeler Hof: eenvoudig en lekker. Het restaurant serveert huisgemaakte gerechten met regionale producten: mals kwaliteitsvlees, Belgische frietjes met smakelijke saus en lekkere slaatjes. Dit is de perfecte locatie na een uitgebreide wandeling of een uitstap in de omgeving.

www.eifelerhof.be

Restaurant Le Jardin (Oudler)

Al van jongs af aan was Francine geboeid door gastronomie. Ze studeerde aan de hotelschool in Diekirch (Luxemburg) en volgde verdere opleidingen in verschillende grotere huizen in Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg. Francine en haar team bieden een authentieke kaart aan, met verse regionale producten, huisgerookte specialiteiten en ambachtelijke ijscreaties.

www.wickler.be

La Chaumière du Lac (Robertville)

Hier staat de maître d’hôtel, Didier Condat, zelf aan het fornuis om zijn gasten te verwennen met een interessante en creatieve Belgisch-Franse keuken.

www.chaumieredulac.be

Café Ratskeller (St. Vith)

In de buurt van het gemeentehuis, midden in het centrum van St. Vith, bevindt zich de ‘Ratskeller’. Het is een van de meest traditionele cafés van de stad. De inrichting is rustiek. De sfeer is uniek. Hier laad je ook gratis de batterij van je e-bike op.

www.facebook.com/ratskeller.sanktvith

Restaurant Pip-Margraff (St. Vith)

Restaurant Pip-Margraff serveert geraffineerde menu’s met een ruime keuze aan regionale en seizoensgebonden specialiteiten zoals wild- en aspergegerechten. Voor de kleine honger is er ’s middags de ‘kleine kaart’. Voor de kleine fijnproevertjes is er een speciale kinderkaart.

www.pip.be

Chez Gerty (Waimes)

Chez Gerty is een trendy, eigentijdse brasserie, wijnbar met betaalbare à la carte maaltijden, suggesties, klassieke, hedendaagse en inventieve gerechten.

www.cyrano.be

Fagn’étéria (Waimes)

De brasserie-restaurant ligt in het ‘Maison du Parc-Botrange’, op het plateau van de Hoge Venen. De specialiteiten: Ardense gehaktballen en huisgemaakte quiches. Fagn’étéria heeft ook regionale kaas en/of vleesschotels in de aanbieding. En een uitgebreid assortiment van plaatselijke bieren.

Restaurant Le Cyrano (Waimes)

Het concept: Frans-Belgische keuken met streekproducten. Het restaurant wordt regelmatig van een nieuwe look voorzien, de keuken is constant op zoek naar nieuwe smaken. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

www.cyrano.be

Meer info

Alle informatie over de gastronomische mogelijkheden in de Oostkantons vind je hier.

Indien je meer informatie wil of vragen hebt, kan je terecht bij: Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oostkantons | Place Albert 1er 29a | 4960 Malmedy | +32 80 33 02 50 50 | info@ostbelgien.eu www.ostbelgien.eu.

Copyrights foto's: Dominik Ketz, Vennbahn.eu, Ostbelgien.eu, Bernard Boccara

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."