De Oostkantons: grenzeloos fietsplezier langs de Vennbahn

De 125 km lange Vennbahn is een ontspannen belevenis. Van Aken tot in Troisvierges. Of van Troisvierges tot in Aken. De Vennbahn behoort tot het RAVeL-programma van het Waalse Gewest in België en is exclusief voorbehouden voor niet-gemotoriseerd verkeer. Het bijna volledig geasfalteerde fietspad, in combinatie met een minimale helling, zorgt voor het hoogste rijcomfort. In de praktijk betekent dit voor families een garantie voor veilig en zorgeloos fietsplezier. Geniet van de indrukwekkende landschappen, de sfeer van de grensstreek en de geschiedenis en de verhalen van de Vennbahn. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Toeristisch Agentschap Oost-België. Meer info vind je hier.

Glorierijk verleden

Anno 2020 is er nog weinig wat herinnert aan de vroegere spoordienst van de Vennbahn tussen Aken en het noorden van het Groothertogdom Luxemburg. Enkel de achtergelaten wagons en bewegingsloze seininrichtingen verwijzen nog naar een glorierijk verleden. Aan sommige voormalige treinstations vertellen tentoonstellingen de geschiedenis en de verhalen van de Vennbahn. De tijd waarin de Vennbahn de slagader was tussen de kolengebieden rond Aken, de smelterijen in Lotharingen en Luxemburg is definitief voorbij. Dat succes duurde tot 1920. Doordat het traject niet geschikt was voor hogere snelheden en de invoerrechten het goederenverkeer tussen Duitsland en België belemmerde, werd de noodzaak van het treintraject steeds minder belangrijk. De laatste goederentrein rolde in 1980 over de sporen. Tien jaar later begon de spoorlijn aan een nieuwe, toeristische carrière.

Toeristisch passagiersvervoer

Toen eind jaren ’80 definitief een einde kwam aan het goederenverkeer over de Vennbahn, kocht de Duitstalige Gemeenschap van België het tracé tussen Raeren en Bütgenbach op. Het geplande toeristisch passagiersvervoer op de route bleek echter onrendabel. De Duitstalige Gemeenschap moest op zoek naar een nieuwe functie voor het traject. De inspiratie hiervoor werd gevonden in Wallonië, waar fietsroutes op oude spoorbeddingen, bekend onder de naam RAVeL, steeds populairder werden. Een uitbreiding naar het Duits-Belgische grensgebied werd de oplossing.

Vier-sterren label

Intussen hebben het koude staal van de rails en de donkere dwarsliggers plaats gemaakt voor ontspannende fiets- en wandelpaden langs het mooie groene natuurgebied. Ook de 125 km lange Vennbahn ontdekken? Laat je dan inspireren door de Vennbahn-stories, een reeks van 20 verhalen  over de sporen, de anekdotes en eigenheden van de streek. Het project is een succes. Zo kreeg de Vennbahn op het ITB in Berlijn (de grootste toerismebeurs ter wereld) een vier-sterren label van de ‘Allgemeinen Deutschen Fahrrad-Club’ met bonuspunten voor oppervlakte, bewegwijzering, etappes, veiligheid, toeristische infrastructuur, marketing en verbinding met het openbare vervoer.  

Ontdek de natuur

Wie het langste tot fietspad omgevormde spoorlijn van Europa volgt, passeert de landsgrenzen van Duitsland, België en Luxemburg. Dompelt zich, 125 km lang, onder in de schoonheid en de afwisseling van de natuur. Bossen en weiden vind je in het noorden à volonté. De talloze riviertjes en stuwdammen op deze route voorzien miljoenen mensen van vers drinkwater. In het zuiden loopt het fietspad door glooiende heuvels. Het heuvelachtige middengebergte wordt overheerst door donkergroene sparrenbossen. In de valleien passeer je op weidegroene plateaus. Bezoek hier zeker de vleermuistunnel. Wat ooit de langste spoorwegtunnel was van Luxemburg, is vandaag de dag de thuisbasis van duizenden zeldzame vleermuizen. Tussen de bossen in het noorden en de heuvels van het zuiden, ontplooien zich de Hoge Venen. Het wilde en mythische hoogveenlandschap biedt een unieke mix van Scandinavische trekken en de oneindigheid van de Serengeti.

De Vennbahn in 6 stappen

Ben je bang dat het volledige Vennbahn-traject vanaf het startpunt in Aken tot het eindstation in Troisvierges je te veel zadelpijn zal bezorgen? Of wil je op een ontspannen manier de natuur ontdekken met de kinderen? De Duitstalige Gemeenschap heeft het volledige Vennbahn-traject opgesplitst in zes verschillende etappes. Elke etappe is goed voor een 20-tal kilometers en ritjes van één tot anderhalf uur met stopplaatsen in Raeren, Monschau, Waimes, St. Vith, Burg-Reuland en Troisvierges. Het is de perfecte dosering om in groepsverband of met het gezin optimaal te genieten van de mooie omgeving en op gepaste tijden een rust-, geniet- en verfrissingsmoment in te lassen. Geoefende fietsers met ambitie kiezen uiteraard de optie om de twaalf etappes (zes heen, zes terug) in één dag af te werken. Liefst in een recordtijd.

Huur een fiets

Geen fiets? Of te omslachtig om die mee te nemen? Geen nood. Langs de Vennbahn-route zijn maar liefst acht verhuurstations met 46 ultramoderne fietsen die instaan voor een veilige aankomst. Van april tot september zijn de e-bikes beschikbaar bij de verhuurstations. Sommige van die stations bieden de elektrische fietsen het hele jaar door aan. Een grote vriendenkring? Op aanvraag is een groepsverhuur van maximum 30 e-bikes ook mogelijk.

Boek een arrangement

Het Toeristische Agentschap Oost-België gaat nog een stapje verder. Zij bieden een arrangementen aan om de mooiste plekken van de Vennbahn en de Oostkantons te ontdekken. Met de individuele wandel- of fietsvakanties reis je altijd zonder bagage. Het transport van uw bagage is voorzien in het arrangement. Via het Toeristisch Agentschap Oost-België boek je fietsarrangementen vanaf 3 dagen tot 7 dagen, inclusief overnachtingen met ontbijt, diner, lunchpakketten voor onderweg en handige Vennbahn-kaarten.

Meer info vind je via deze links:

De Oostkantons

De Vennbahn

Fietskaart Vennbahn

Fietsverhuur in de Oostkantons

Reisaanbiedingen

 

Indien je meer informatie wil of vragen hebt, kan je ook terecht bij: Huis voor Toerisme Hoge Venen – Oostkantons | Place Albert 1er 29a | 4960 Malmedy | +32 80 33 02 50 50 | info@ostbelgien.eu www.ostbelgien.eu

Copyrights foto's: Dominik Ketz, Vennbahn.eu, Ostbelgien.eu

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Hotel Bütgenbacher Hof is het kleine paradijs midden de prachtige natuur van de Oostkantons. Voor veel Vlamingen is dit moderne en klassevolle hotel een vaste waarde!

..."