De nostalgische Kust

De Kust, met het unieke decor van zee en strand, is meer dan ooit een eigentijdse vakantiebestemming. In de vier seizoenen presenteren de badplaatsen een trendy aanbod voor een korte of lange vakantie. Dit jaar staat het thema ‘adembenemende plekken’ centraal. De Kust telt een hele reeks bijzondere plekken die door 47 fotografen op een bijzondere manier in beeld zijn gebracht. Eén van de inhoudelijke thema’s is ‘nostalgie’. Want groot voordeel: iedereen heeft heerlijke (jeugd)herinneringen aan de Kust. Nostalgische trips vind je op www.dekust.be.
 
 
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be

Vijvers Markey in De Panne

Neerploffen in een strandstoel, genieten van de rust en een heerlijke zeebries, of fantastische trips maken: de Kust roept heel wat nostalgische gevoelens op. Naar welke badplaats je voorkeur ook uitgaat, adembenemend is het er zeker. 
De Panne bijvoorbeeld is gekend als badplaats met het breedste strand van de Kust, maar ook de Vijvers Markey zijn iconisch in De Panne. In dit gezellige park komen mensen van verschillende generaties samen om te genieten van de natuur. In de vijver zelf ligt een ponton, waar je via een houten bruggetje op kan geraken. Vlakbij is ook Hoeve Paepehof, een authentieke boerderij met dieren en een grote speeltuin. Genieten gegarandeerd, ook voor de allerkleinsten!

Vuurtoren van Nieuwpoort

Ze zeggen dat kussen onder de vuurtoren van Nieuwpoort eeuwige liefde betekent. Je kan het in ieder geval eens proberen wanneer je een bezoek brengt aan deze gezellige stad in het westen van ons land. Wie wil, kan gebruikmaken van de gratis veerboot richting de toren. Je vaart dan de havengeul over en kan al van in de verte de rood met wit beschilderde toren spotten. De vuurtoren is niet toegankelijk voor het publiek, maar zelfs van buitenaf is het een plezier om dit gebouw te bewonderen. Vlak bij de op- en afstapplaats van de veerboot liggen tal van barretjes en restaurants.

Uitrusten op een typisch bankje in Middelkerke

Je kent ze waarschijnlijk wel: de nostalgische blauwwitte bankjes langs de Zeedijk van Middelkerke. Deze banken zijn niet weg te denken uit de bekende badplaats en verdienen dan ook zeker een plaats in de lijst met adembenemende plekken aan de Kust. Wie graag van een ijsje geniet op deze iconische banken, hoeft niet ver te gaan. Integendeel: ijskraampjes vind je er in overvloed!

Garnaalvissers spotten in Koksijde

Liefhebbers van de bekende stripfiguur Jommeke plannen hun tripje best naar Koksijde. In deze gemeente kan je wegdromen tijdens een bezoek aan een 19de-eeuws vissershuisje, waar Jef Nys, de bedenker van Jommeke, vroeger zijn vakanties doorbracht. In 2003 kreeg het huisje een nieuwe functie. Het werd ingericht als minimuseum, waar je de geschiedenis van Koksijde kan herbeleven. Kinderen kunnen in het museum op ontdekkingstocht gaan, samen met de figuur van Jommeke. 
Verder kan je aan de kustlijn van Koksijde ‘s werelds laatste garnaalvissers aan het werk zien. Als dat niet bijzonder is! Gekleed in gele oliejekkers en met hoge laarzen rijden ze op zware Brabantse trekpaarden, die een enorm garnaalnet meeslepen. Het is iets wat je ongetwijfeld gezien moet hebben!  

Kunst en geschiedenis in Oostende

Voor indrukwekkende kunstwerken ben je in Oostende aan het juiste adres. Op het Mariakerke Strand vind je het werk ‘Pillage of the sea’ van Rosa Barba, een torentje van opeengestapelde stenen zakken. Het dient oorspronkelijk als oriëntatiepunt voor wandelaars, maar het is ook gewoon een prachtig werk om even in stilte te bewonderen. Vooral wanneer de vloed opkomt en het werk volledig in het water staat, is het hier puur genieten. Kan je het je hier al voorstellen bij zonsondergang? 
De Kust combineren met een stukje geschiedenis? Ook dat kan in Oostende! Midden in de duinen van Oostende vind je het Fort Napoleon. Met de zee op slechts tientallen meters, is deze plek impressionant. In 1706 – de tijd van Napoleon - werd Oostende dagenlang beschoten door de Engelse vloot. Dit fort was dus van enorm belang. Vandaag de dag kan je er een bezoek brengen en deelnemen aan leuke doe-expo’s. 

Bredene: sportief genieten

Eén van de meest bezochte plekken in de gemeente Bredene is ‘Twins Club’, een surfclub en beachbar op het einde van de Spinoladijk. De club is volledig omgeven door duinen, strand en zee. Aan sfeer ontbreekt het hier dus zeker niet. Je kan deelnemen aan verschillende watersporten – surfen, windsurfen, kitesurfen en zeilen - of gewoon rustig genieten van een lekker drankje in de bar. 
Voor andere sportiviteiten zoals wandelen, fietsen of zelfs vissen, kan je terecht op het recreatiedomein Grasduinen in Bredene. Er lopen fiets- en wandelpaden vlak langs het water, er is een mountainbikeparcours, een visvijver, verschillende sportvelden en ook een speelplein. Deze plek is een ware droom voor sportfanaten!  

Wandelplezier in De Haan

Wie met kinderen op vakantie is, geeft de voorkeur misschien liever aan badplaats De Haan. De Duinbossen in deze gemeente zijn voorzien van natuurlijke speeltuigen voor kinderen en vormen tegelijkertijd de perfecte wandellocatie. De bossen strekken zich uit van Vosseslag tot in Wenduine. Kilometers vol wanderpret dus tussen prachtige fauna en flora!

Vissersverleden van Blankenberge

Even terugblikken naar vroeger? In het Huisje van Majutte in Blankenberge is dat geen moeilijke opgave. In dit oude vissershuisje krijg je een perfect beeld van hoe de vissers hier leefden in de negentiende eeuw, toen er nog helemaal geen sprake was van de Zeedijk van Blankenberge. Ooit leefde hier een gezin van 14 vissers. De verhalen zijn steeds bewaard gebleven, net zoals vele spullen van toen. Na een bezoek aan het museum, kan je nagenieten in het bijhorende caféetje. En om in het vissersthema te blijven, kan je meteen door naar een volgende adembenemende plek: de moderne en luxueuze jachthaven van Blankenberge

Ritje met de gocart door Zeebrugge

Gocarts of billenkarren zijn onlosmakelijk verbonden met de kust. Weet je nog hoe veel plezier je had toen je voor het laatst op zo’n kar zat? Je hoeft niet eens je best te doen of je ziet er wel enkele voorbijrazen aan de Kust. En het kan nóg leuker met de billenkarroutes in Zeebrugge. Er zijn 17 uitgestippelde routes voorzien die je kan afleggen per gocart. Al trappend brengt de route je langs de meest nostalgische plekken van de kustlijn: strandclubs, fantastische straatbeelden, gezellige restaurants of foodtrucks bijvoorbeeld.

Knokke-Heist: unieke strandcabines

Wat je in Knokke-Heist zeker moet bezoeken, zijn de typische strandcabines. Het zal je misschien verbazen, maar het is heel moeilijk om er twee dezelfde te vinden. Sommige eigenaars zien het als een traditie om ieder seizoen hun cabine te herschilderen. Zelfs het geven van namen aan de cabines is volstrekt normaal in Knokke-Heist. Alleen al hiervoor is een bezoek aan Knokke-Heist de moeite waard!

De Kustswiper 

Heb je toch last met kiezen? De app ‘Kustswiper’ is ontwikkeld om jou een handje op weg te helpen. Net zoals op Tinder gebruik je het ‘swipe-principe’ om een aantal afgebeelde plekken aan zee te beoordelen. Spreekt de foto je aan, dan swipe je naar rechts. Niets voor jou? Dan swipe je naar links. Aan de hand van jouw selectie wordt er een bezoekersprofiel voor je opgesteld met bijhorende trips. Met behulp van de Kustswiper weet je dus exact waar je de meest adembenemende plekken aan de Kust kan vinden.

Meer info vind je via deze links:

De Panne

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyrights foto's: Batur.be, Arne Deboosere, Kane Demeulemeester, Jan Darthet, Martin Merten, Ludovic Maisant

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek